Възрастта не е порок, нито е пречка за нестихващата енергия на един от емблематичните творци, създал десетки шедьоври на световното филмово наследство. Миналата седмица уважаемият Мартин Скорсезе отпразнува своя 79-и рожден ден и е отправил поглед към следващ музикален проект – този път във фокуса ще попадне историята на легендарната група Grateful Dead. Според Deadline режисьорът вече е избрал кой ще влезе в ролята на вокала и китарист, лидера на тази уникална музикална формация Джери Гарсия – очаква се това да е Джона Хил, който ще работи за пръв път със Скорсезе след епохалния „Вълкът от Уол Стрийт“.

Скорсезе е прочут с пристрастията си към рок музиката и увековечаването на части от нейната история – във филмографията му присъстват документални филми за Джордж Харисън, The Rolling Stones, Боб Дилън; той е изпълнителен продуцент на документалния „Long Strange Trip“, представен през януари 2017 на фестивала Сънданс и посветен на историята на Grateful Dead. Скорсезе вече е ангажирал сценаристи за новия си проект – това са Скот Алекзандър и Лари Каражевски („American Crime Story: Impeachment“).

Все още не е ясно върху кой творчески период на групата ще се фокусира филмът на Скорсезе – началото на пътя им заедно е през 60-те години на ХХ век, във времето на психеделик-рока, те преминават през различни трансформации, Джери Гарсия умира през 1995 година, а в различни конфигурации музиканти от групата и до днес събират многохилядна публика на концерти като Dead & Company. Режисьорът ще се радва на съдействието на всички, свързани с историята на Grateful Dead, освен това във филма ще могат да бъдат използвани композиции от цялата история на групата. Убягва ни представата за това дали Джона Хил може да свири, но сме сигурни, че Скорсезе и актьорът ще намерят най-правилния подход към образа на Джери Гарсия.

Обявеният нов музикален проект на Мартин Скорсезе е част от сделката, сключена през 2020 с Apple TV+ – те осигуряват финансиране и платформа, той осигурява звездите и привлича публика. Очакваме с нетърпение подробности!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Любопитно. Много любопитно даже!
    П.П. Въпреки, че ако трябва да съм коректен- по-голям фен съм на други легенди на психеделик-рока, Джеферсън Еърплейн (основно заради гласа на чудесната Грейс Слик). И двете групи стартират по едно и също време (дори Джери Гарсия е свирил на китара в някои от парчетата на Еърплейн) и предполагам, че Дед са по-популярните, и все пак Еърплейн са ми някак по- на сърце 🙂 …