Ако следите сайта ни, знаете, че сме огромни почитатели на кукленото изкуство и в частност на легендарния Джим Хенсън, чиито мрачни приказки „Лабиринт” и „Тъмният кристал” са два от филмите, белязали детството ни. Наскоро имахме възможност отново да се срещнем със създадените от него уникални приказни същества със сериала „The Dark Crystal: Age of Resistance”, а сега получаваме възможност да потънем още по-дълбоко в тази вселена с романа „Сянката на тъмния кристал“.

Това е първата книга от поредицата на писателя Дж. М. Лий, ситуирана във вълнуващия свят, който Хенсън изгражда. Серията съчетава творческата визия на прочутия кукловод с фантастичните модерни илюстрации на Брайън Фрауд и Кори Годби. Преводът на романа, който излезе на пазара на 1 ноември с логото на издателство „Кръг“, е дело на Борислав Стефанов.

game1-20211120

Вижте официалната информация на издателството:

През 80-те години известният кукловод, познат като бащата на мъпетите Джим Хенсън, започва да изследва по-мрачни теми, създавайки реалистични фантастики като израз на нарастващия си интерес към смъртта. Така се ражда филмът „Тъмният кристал“ (1982) – фентъзи приказка, режисирана съвместно с Франк Оз, и изградена с помощта на илюстратора Брайън Фрауд. Според Оз намерението на Хенсън е било да се върне към атмосферата на оригиналните приказки на Братя Грим, защото е нездравословно децата никога да не се страхуват. Филмът се превръща в класика в жанра не само заради вълнуващия свят, който изгражда, но и заради необичайните специални ефекти и прецизност в детайлите.

Именно в този мрачен свят ситуира героите си Дж. М. Лий, когато през 2016 г. издава предисторията на „Тъмният кристал“ – „Сянката на тъмния кристал“. В нея той съхранява достоверно духа на оригинала на Джим Хенсън.

Действието в романа се развива преди събитията в култовата куклена класика от 80-те години. Историята се фокусира върху пътешествието на Ная – дъщеря на модрата на клана Гизнен, която тръгва да търси изчезналия си близнак Гърджин, обвинен в измяна от скексиските властелини. Мисията на Ная я сблъсква с редица предизвикателства – заблуди, изненадващи срещи, неподозирани опасности. Фантастичните създания, на които попада, са обхванати от злокобен бяс. Причина за това е коварна болест, извираща от самото Сърце на Тра – живителната сила, свързваща всички земи и кланове. Ная открива и че скексисите, чиято роля е да го защитават, не са онези, за които се представят.

Дж. М. Лий е илюстратор с опит в лингвистиката и киното. Увлечен в приключенските истории, пише в различни жанрове. Илюстрациите и визията на „Сянката на тъмния кристал“ са дело на Брайън Фрауд, работил заедно с Джим Хенсън като дизайнер по филмите „Тъмният кристал“ и „Лабиринт“ (1986), и Кори Годби.

Темата в книгата се преплита с тази от сериала на Netflix от 2019 г. – „The Dark Crystal: Age of Resistance”, който надгражда света на Хенсън и носи на създателите си статуетка от телевизионните награди „Еми“.  Книгата е част от тетралогия и следващият том, който можете да очаквате на български от „Кръг“, е „Песента на тъмния кристал“.

Като големи фенове на вселената на „Тъмният кристал” се радваме, че можем да предложим на нашите читатели възможността да спечелят романа „Сянката на тъмния кристал“, като се включат в специалната играта на фейсбук страницата ни, която ще откриете тук:

game-20211120

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *