Макар да искахме да се „опазим“ от чуждото мнение, което (май) не „избухна“ в повсеместни възторжени възгласи след премиерата на „Дюн“ във Венеция, признаваме си, че хвърлихме поглед на едно-две ревюта. Впечатлението от написаното е за хора, които оценяват срещата си с филма, но вероятно не могат (или не държат/не искат) да се изкажат категорично по повод екранизацията на (началото на) епохалния роман на Франк Хърбърт.

Дори ни минаваше (еретичната) мисъл, че може би не са го чели… С което не заклеймяваме „поколенията на визуалното“, голяма част от които пропускат – неволно или нарочно – срещата с писаното слово; само ни е тъжно, че непрочелите не могат да разберат неистовата страст на Дени Вилньов към тази история и отдавнашната му мечта да я пресъздаде на голям екран. Точно така – очакваме IMAX-преживяване, а сега е време за последния трейлър преди началото на разпространението на „Дюн“ на кино.

Който е на мнение, че в този трейлър има „спойлъри“ – значи няма и понятие за какво става дума в книгата на Хърбърт. Който още не може да възприеме Тимъти Шаламе като Пол Атреидски – има възможност да се убеди, че Вилньов неслучайно е направил този избор. Определено тази реклама е по-въздействаща от предишното включване, а ентусиазма ни да видим Джош Бролин и Джейсън Момоа в образите на Гърни Халик и Дънкан Айдахо продължава да расте.

Отново обръщаме внимание на факта, че Дени Вилньов пише сценария на „Дюн“ заедно с Ерик Рот и Джон Спейдс, а ролите са разпределени по следния начин – Тимъти Шаламе е Пол, Оскар Айзък и Ребека Фъргюсън са родителите му дук Лито Атреидски и лейди Джесика, Зендея е Чани, Джейсън Момоа е Дънкан Айдахо, Стелан Скарсгард е барон Харконен, Дейв Батиста е Звяра Рабан, Хавиер Бардем е Стилгар, Джош Бролин е Гърни Халик, участват още Шарлот Рамплинг, Дейвид Дастмалчиан, Стивън Хендерсън, Чанг Чен и др. Още подробности има в новините ни до момента.

Премиерата на тази дългоочаквана екранизация на голям екран и по НВО Max (според продължаващата уговорка на телевизията с Warner Bros.) е на 22 октомври 2021 – след (само) две седмици.

Where the fear has gone, there will be nothing. Only I will remain.

dune_ver19_xlg dune_ver18_xlg dune_ver17_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Мисля да не го гледам, направо в киното. Книгата е четох преди около 3-4 години и имам още спомени. Очаквам да видя филма, както аз си го представях или поне подобно 🙂

  2. Рекламата във видеото ни го представя като следващия SW и The Lord of the Rings взети заедно…И е напълно вярна! Епохален по мащаб и вероятно претендент за Оскарите, но не само в категория спец. ефекти!
    За тези, които не знаят нищо за филма, или не са гледали трейлърите, този филм е едва първият от замислена трилогия!
    Само се надявам от WB да не наредят другите два филма да се заснемат едновременно! Защото не винаги се получава качествено продължение по този начин! За The Lord of the Rings им се получи, но не и за Матрицата!

    1. Това е трилогия при, която всеки филм е по-добър от предишния 🙂