Ей така се гарантира взрив от… очаквания. Макар че надали ще имаме шанс да видим новия филм на Шон Бейкър (скоро) на наша територия, букетът от кадри, който ни поднася той в трейлъра на „Red Rocket“ прилича на лудите малки „калейдоскопи“ от едно време – колкото повече ги въртиш, толкова повече се размесват цветовете и формите в тях. В случая става въпрос за няколко (метафорични) огледала и шарени парченца живот – във фокуса е тотален аутсайдер, а какво се случва с и около него?!

Световната премиера на филма беше в Кан, след това „Red Rocket“ обиколи Телюрайд, Ню Йорк, Лондон – и навсякъде е посрещнат с жив интерес. Може темата за изпадналите маргинали на американското общество, която Бейкър продължава след супер-успешните си „Tangerine“ и „Проектът Флорида“, да не изглежда като най-привлекателния сюжет, но умението на режисьора да конструира разказа с неговия специфичен почерк е удивително – зрителите неусетно се превръщат в директни участници в историята и се ражда така жадуваното „съпреживяване“, което всъщност е тайната на истински добрите филми. „Red Rocket“ изглежда точно такъв – надяваме се цялостният резултат да не донесе разочарования…

Може да ни обвините в тенденциозност и повторяемост, но се радваме, че имахме възможност да се запознаем лично с Шон Бейкър преди няколко години, когато представяше „Проектът Флорида“ на 22-рия София Филм Фест, и много искаме да видим на голям екран и най-новия му филм. Ето какво гласи официалният синопсис:

Дръзкият най-нов филм на сценариста-режисьор Шон Бейкър „Red Rocket“, в който изпълнението на Саймън Рекс е магнетично, истински наелектризиращо, е човечен портрет, нарисуван с мрачни и забавни краски, на един уникален американски мошеник и хората в неговия град, които не понасят присъствието му.

Ролите във филма са поверени на Рекс (със слава от 90-те години на ХХ век, в ролята на застаряваща порно-звезда), Бри Елръд, Сузана Сон, Бренда Дийс, Бритни Родригез, Джуди Хил, Итън Дарбън и др. Съавтор на сценария е дългогодишния сътрудник на Бейкър – Крис Бъргоч, който участва като съсценарист и продуцент в „Starlet“, „Tangerine“ и „Проектът „Флорида“. Оператор на „Red Rocket“ е Дрю Даниелс („Waves“, „The Boy From Medellín“).

red_rocket_xlg - Copy

А24 (видяхте ли готиния графит в един от кадрите на трейлъра?) отговарят за разпространението на филма в Щатите – както винаги, подкрепящи новаторство, независими творци, неортодоксален поглед към действителността. Появата на новия филм на Шон Бейкър на голям екран е на 3 декември 2021 – чакаме кога у нас… 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *