In the hidden war the truth is protected by a bodyguard of lies.

Бяхме сигурни още когато видяхме униформите на официалните снимки, а след като се появи и трейлър на „Operation Mincemeat“, вече може да кажем с категоричния тон на почитатели на филмите в епоха, свързани със световната история „Hell yeah!“. Изглежда чудесно, излъчва автентичност – картината на времето с напрежението между противниците във Втората световна война е пресъздадена сякаш благодарение на машина на времето.

Изкушаваме се да обърнем внимание на факта, че такова беше усещането и за Елизабетинска Англия във „Влюбеният Шекспир“, а режисьорът Джон Мадън няма защо и пред кого тепърва да доказва на какво е способен. Освен това част от нашия Операционен екип незабавно биха захвърлили всичко, с което се занимават, само и само да гледат нов филм с участието на Колин Фърт, така че с удоволствие представяме на вниманието ви трейлър на най-новия филм на Мадън.

Всичко ни харесва в този трейлър – и скицираното представяне на историята (малко приказливо, но иначе как ще се хванат младите поколения?!), и възхитителното самообладание на офицерите („бритиш“ до мозъка на костите си!), и музиката, и монтажа… Това е филм, който ще гледаме с удоволствие – знаем каква е историческата истина и искаме да я видим оживяла на екрана, защото става въпрос за вълнуваща, дръзка, шантава, супер-невероятна шпионска история, с проработил замисъл и успешен край. С бонус – любими актьори и майстор-режисьор, специално за ценители.

Целта на специалната акция на британските служби с кодово име „Operation Mincemeat“ по време на Втората световна война е тотална дезинформация с помощта на един… труп, изхвърлен от морските течения на испанския бряг. Германски оперативни работници заснемат документите, открити в чантата на „майора”, които водят до (погрешните) изводи, че съюзниците ще се опитат да атакуват гръцкото крайбрежие, докато всъщност целта им е освобождението на Сицилия…

ommp220211010 ommp120211010

Сценарият на „Operation Mincemeat“ е дело на Мишел Ашфорд, по книгата на Юън МонтагюThe Man that Never Was“, издадена през 1953 година, 10 години след реализирането на дръзката операция. Именно Монтагю е един от офицерите, отговорни за тоталната измама, а ролята му в „Operation Mincemeat“ е възложена на Колин Фърт. Участват още Матю Макфадиън, Джони Флин (в ролята на Иън Флеминг, британският офицер, създател на Джеймс Бонд), Кели Макдоналд, Пенелъпи Уилтън, Джейсън Айзъкс, Саймън Ръсел Бийл в ролята на Уинстън Чърчил и др.

Премиерата на филма във Великобритания е планирана за 7 януари 2022; много е вероятно Netflix да пуснат филма на кино в Щатите и Латинска Америка почти непосредствено след това, в рамките на януари 2022. Очакваме с нетърпение тази нова среща с част от историята на кино. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. мдааа…общо взето ингилизите след 22 юни и 7 декември 41-ва започват
    да приемат войната едва ли не като забавление…особено виждайки, че
    изключителния им резил „Дюнкерк“ няма да се повтори, и си правят
    кефа да бомбардират предимно мирното население и граждански обекти (като в София)