Преди известно време стана ясно, че любимият ни Джон Малкович поема една колосална задача – ще участва в предстоящия биографичен филм „The Yellow Tie“, посветен на легендарния, непредсказуем румънски диригент Серджу Челибидаке. Международната копродукция на Oblique Media Film и Celi films ще проследи „жизненият и творчески път“ на един от най-противоречивите и нестандартни диригенти в света на класическата музика; сценарист и режисьор на биографичната история е синът на главния герой – Серж Йоан Челибидаке.

Известен с преклонението си пред класическата музика, Джон Малкович споделя за шанса да работи по този проект:

За мен е чест и съм изключително развълнуван от възможността да вляза в ролята на диригента Серджу Челибидаке – един уникален, неповторим творец, той е един от най-великите визионери на класическата музика в миналия век. Да се превърна в неговия образ в последните години на живота му – това ще бъде предизвикателно и завладяващо приключение.

Легендарният музикант Челибидаке е роден в Румъния в далечната 1912 година. Прокуден е от родителите си в момента, в който те разбират, че младежът иска да се занимава с музика. Той учи философия и математика в университета в Букурещ, а през 1936 година заминава в Берлин и печели конкурса, обявен от прочутата Берлинска филхармония, като става най-младият диригент на оркестъра. От 1946 до 1952 година той е главен диригент на мястото на своя учител Вилхелм Фуртвенглер. През 1948 година Челибидаке дирижира за пръв път в Лондон, а талантът му го превръща в един от най-известните и интересни диригенти на ХХ век. След смъртта на Фуртвенглер, Берлинската филхармония избира за главен диригент младия Херберт фон Караян. Това поставя началото на прочутата вражда между двамата талантливи диригенти, като Челибидаке демонстративно отказва ангажименти в Берлин и Виена. Славата му се разраства още повече с категоричния отказ да бъдат издавани записи на произведения, дирижирани от него – музиката никога не би имала същия ефект върху хората, ако се слуша извън концертната зала!

Челибидаке е бил главен диригент на много световно известни оркестри, сред които Лондонската филхармония, оркестъра на френското национално радио, а от 1979 година оглавява Мюнхенската филхармония, където твори до края на живота си. Умира в Париж на 84 години. Челибидаке е прочут с интерпретации на Шуберт, Брамс, Берлиоз, Малер и особено на Брукнер. Няколко години след като талантливият диригент си отива от този свят, неговите наследници решават да предотвратят пиратското разпространение и разрешават на EMI, Sony Music и „Дойче грамофон“ да бъдат издадени съхранените записи с интерпретации на творби под палката на легендарния диригент.

Снимките на „The Yellow Tie“ се очаква да бъдат реализирани през пролетта и лятото на 2022 година. Междувременно творческият екип на филма трябва да открие актьор, на когото да поверят ролята на по-младия Челибидаке, като не бива да се подминава факта, че той ще трябва да е достоен за сравнение с Джон Малкович. Което звучи доста страховито и предизвикателно!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *