Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

 Още два вълнуващи продукции за легендарни музиканти са включени в програмата.

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. „Маестро Енио Мориконе“ („Ennio the Maestro“) е заснет от Джузепе Торнаторе и беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.

Филмът представя Маестрото чрез дълго интервю, проведено от Торнаторе в последните години преди смъртта на Мориконе (който почина през юли миналата година), разговори с режисьори, за чиито филми е писал музика, сред които: Бернардо Бертолучи, Ролан Жофе, Терънс Малик, Оливър Стоун, Виторио Тавиани, Куентин Тарантино и самия Торнаторе, музикални и архивни кадри.

Маестро Енио Мориконе“ се стреми да разкрие по-малко известни страни от личността на композитора. Интересна е неговата страст към играта на шах, която по мистериозен начин е свързана с музиката му. А също и включването на автентични звуци във филмовите му партитури, като воя на койот в Добрият, лошият и злият, както и постоянното му експериментиране.

В първите си филми за Серджо Леоне, поради липса на средства за оркестър, Мориконе включва изстрели, гласове, сицилиански традиционни инструменти, тромпети, електрически китари, тропот, цвилене на коне, скърцане на спирачки и изобщо всеки звук, който му допадне. И това се превръща в запазената му марка.

Енио Мориконе е един от най-популярните и продуктивни композитори в киното през последните десетилетия. Множество филми, превърнали се в класики, дължат култовия си статут и на неговата музика. Сред тях са: „За шепа долари, Добрият, лошият и злият“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Имало едно време в Америка“, „Мисията“, сериала „Октопод“, „Ново кино „Парадизо“, „Легенда за пианиста“, „Малена“,, Омразната осморка“.

Мориконе създава музиката на над 500 филма и печели множество награди, сред които и „Оскар” за цялостно творчество.

Фестивалът има възможност да представи този съвсем нов филм благодарение на партньорството си с дистрибутора „Бета Филм”.

Освен „Маестро Енио Мориконе“ в програмата на фестивала са включени още два филма, свързани с големи имена в музиката. Възходът на соул легендата Арета Франклин ще видим във филма „Респект“ на режисьора Лизъл Томи. Филмът е с участието на Дженифър Хъдсън и Форест Уитакър.

Селекцията на фестивала ще ни зарадва и с разкошния мюзикъл „Сърцето ми танцува“ с режисьор Начо Алварес, отличен с три номинации за „Гоя”, в който ще чуеем песните на италианската и испанска поп икона Рафаела Кара, отишла си през юли тази година.

Проектът Киномания е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Киномания е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична община.

Филмовото събитие ще се проведе между 18 ноември и 2 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години.

Фестивалът ще протече при спазване на всички противоепидемични мерки.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *