Трудно ни е да изразим удоволствието да пишем за филм, част от списъка ни със „задължителни“ (и който, на всичкото отгоре, очакваме още от 2018 година, когато се появи първият официален кадър), със знанието, че само след една седмица ще имаме възможност да го видим на голям екран, като част от програмата на седмото издание на кинолитературния фестивал Синелибри. Става дума за провокативния „Бенедета“ („Benedetta“) на любимия ни Пол Верховен, а поводът е появата на нов трейлър, инкорпориращ част от отличните отзиви, които получи филма от фестивалния си показ.

Бенедета“ е базиран на романа „Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy“ на Джудит К. Браун и разказва истинската история на монахинята Бенедета Карлини (Виржини Ефира). В края на 15 век, когато чумата опустошава земите, тя се присъединява като новачка в манастир в Песия, Тоскана, където причинява сериозни сътресения в общността. Бенедета, която има стигмата (рани, които имитират тези, получени от Иисус по време на неговото разпъване на кръст) и от ранна възраст е способна на чудеса, получава обезпокоителни религиозни и еротични видения и започва забранена любовна афера с друга монахиня.

Кратичък, но ефективен. И принципно не сме големи почитатели на трейлъри с цитати от критици, но този поне според нас се е получил. Не смятаме, че има нужда да коментираме каквото и да е друго – мислите и очакванията ни за филма може да откриете в предишните ни новини по темата. Отброяваме дните до премиерата с религиозна отдаденост и удоволствие.

Режисьор на „Benedetta“ е Пол Верховен („Turkish Delight“, „Flesh+Blood“ „Робокоп“, „Зов за завръщане“, „Първичен инстинкт“, „Черната книга“, „Тя“), който е и съсценарист заедно с Давид Бирке („Тя“, „Slender Man“) по романа на Джудит К. Браун. В ролите са Виржини Ефира, Шарлот Рамплинг, Ламбер Уилсън, Оливие Рабурдин, Клотилд Куро, Дафне Патакиа, и др.

Българската премиера е на 2 октомври в рамките на Синелибри.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *