Жак Одиар е един от режисьорите, които уважаваме и харесваме от години, който е почти „абониран“ за премиери в Кан. От 2005 година всичките му филми (с изключение на The Sisters Brothers“ през 2018, който е селектиран във Венеция) са представяни за първи път пред очите на претенциозната публика на Кроазет – и често са печелили различни награди, включително „Златна палма“ („Dheepan“ през 2015). В конкурсната програма на 74-ия фестивал в Кан миналата седмица бе представена най-новата творба на Одиар – „Les Olympiades“ (или „Paris, 13th District“), стилизирана в черно и бяло притча за любовта с днешна дата, в споменатото парижко предградие.

Провокацията е налице, усещането за пулсираща актуалност и огледален образ на реалността – също. Интересен детайл от подготовката на този филм е фактът, че сценарият му е написан в съавторство с няколко души, включително Селин Сиама („Portrait Of A Lady On Fire“), а в актьорския екип забелязваме Ноеми Мерлан, позната ни от споменатия Кански фаворит от 2019. Останалите главни роли са поверени на Люси Жанг, Макита Самба и Джени Бет. Ето какво гласи свръх-краткия официален синопсис на „Les Olympiades“:

Квартал 13 на Париж в настоящето. Емил среща Камий, която е привлечена от Нора, чиито пътища се пресичат с тези на Амбър. Три момичета и едно момче определят отново същността на модерната любов.

Няма да се изненадаме, ако „Les Olympiades“ се окаже сред претендентите за внимание от страна на Американската киноакадемия – най-малкото покрива изискванията за равнопоставеност на расите сред главните герои. Шегата настрана, надяваме се наистина историята, която Жак Одиар разказва, да ни накара да забравим за всички конюнктурни детайли – и да ни отвее така, както се е случвало с други негови филми.

Очаква се разпространение на творбата до края на годината в САЩ – от IFC Films и във Великобритания – от Curzon Artificial Eye, като за момента са ясни премиерните дати за Франция и Русия – 3 и 4 ноември 2021. В официалната страница на „Les Olympiades“ фигурират заглавията му на немски, италиански, полски, японски и руски език, така че явно е въпрос на време да бъдат определени премиерните дати.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *