Фестивалът в Кан започна и докато без съмнение най-високопрофилната премиера от първия ден беше тази на дългоочаквания „Anette“, малко по малко ще започнем да получаваме и отзиви и обявления за други филми, които ще се представят на френската ривиера. Първият, който моментално хвана не само нашето внимание, но и това на любимците ни от А24, е исландският фолклорен трилър „Lamb” („Dýrið”).

Lamb” е режисьорският дебют на Валдимар Йохансон, чието дело е и сценария, написан в колаборация с известният исландски писател и сценарист Сьон, написал култовия „Dancer in the Dark” и предстоящия ни изключително очакван „The Northman” на Робърт Егърс. Между другото, не случайно споменаваме Егърс. От трейлъра по-надолу ще видите, че атмосферата на филма доста напомня страхотните „Вещицата“ и „Фарът”. Ако „Lamb” се приближава до тях по качество, а не само с отдалечената си локация и зловещата си атмосфера, сме сигурни, че ни очаква поредно страхотно преживяване с независим хорър филм.

Голямото име, което вероятно най-много ще спомогне за интереса към този филм е Нуми Рапас, която заема главна роля във филма, а и партнират исландците Хилмир Снер Гуднасон и Бьорн Хлинур Харалдсон. Историята разказва за двойка, които отглеждат овце в отдалечено исландско селце, когато един ден намират нещо неочаквано в кошарата. Откритието в началото им носи радост и надежда за нов живот и семейство, но скоро се оказва, че ще ги съсипе.

Вижте трейлъра сега:

Признаваме си, моментално сме зарибени. Едно, че трейлъра ни е от любимите, които не показват всъщност нищо от сюжета. Атмосферата обаче моментално става ясна, липсата на диалог и променящата се музика говорят сами за себе си, а зловещото усещане се протяга от мъглата през екрана и моментално се забива в мозъците ни. Не искаме всъщност да знаем нищо повече за филма от страх да не ни се разкрие нещо от мистерията, готови сме още от сега да се изгубим в исландската шир и да оставим на тези герои и историята им да ни изплашат и напрегнат.

Lamb” ще дебютира след броени дни на фестивала в Кан в секцията “Un Certain Regard”. Широка премиерна дата за момента не е обявена, но щом старите ни познайници от A24 са закупили правата за разпространение, значи поне сме сигурни, че такава ще има.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments