„По действителен случай“
„По действителен случай“

От окопите на Първата световна война до просторните апартаменти на Париж и тайните на писателите в тях. От зрелищна черна комедия до наситена със съспенс литературна мистерия. От солидното екранно присъствие на Нилс Арструп до еротичната естетика на Ева Грийн. От пищната палитра на Албер Дюпонтел до поглъщащия психологически ритъм на Роман Полански.

Това са  част от  художествените контрасти на двете заглавия, които този петък и събота изпълват големия екран в зала „Славейков“ като част от програмата с адаптации „От книгата до екрана“, която продължава до 19 юни в София.

Днес от 18:30 часа е прожекцията на „Ще се видим там горе“ с представяне на филма от режисьора Стефан Прохоро. Творбата е по романа на Пиер Льометр.

Режисьорът Дюпонтел подхожда към темата за войната, без да пести от нейната жестокост и стъпвайки с два крака на фронта на черната комедия. Историята кръжи над окопите през ноември 1918, когато всички вече чакат телеграма за настъпилия мир.

Една последна битка обаче променя няколко живота и особено тези на младия художник Едуар, чиято долна челюст е отнесена от граната, и по-възрастния счетоводител Албер (изигран чудесно от самия Дюпонтел). Двамата решават да делят следвоенната мизерия на ежедневието в Париж, но отношенията им повдигат много повече въпроси от този за приятелството – за травмите и лечението им (и от семейното, и от бойното поле), за общественото лицемерие, корупцията и бутафорната почит към героите на вчерашния ден.

„Ще се видим там горе“
„Ще се видим там горе“

И това с някакъв особен реверанс към Чаплин и нямото кино, ретро-романтичен визуален подход (в стила на Уес Андерсън или Амели Пулен) и доза мелодрама, която трогва по-чувствителните, но едва ли би отблъснала и феновете на реализма.

В ролите са Албер Дюпонтел, Нахуел Перес Бискаяр, Лоран Лафит, Нилс Арструп и Мелани Тиери

Селекцията от филми, вдъхновени от литературни произведения на Френския институт е в партньорство с фестивала Синелибри:

Входът е с билет на стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

А утрешната прожекция е „По действителен случай“ от 19 часа. Роман Полански режисира Ева Грийн, Еманюел Сене, Венсан Перес  по романа на Делфин дьо Виган.

След като приключва последната си книга, Делфин е ужасена от белия лист пред себе си, докато в живота ѝ не се намесва „случайно“ Ел – първо приятелка, а след това демонична фигура, която обсебва живота ѝ.

В играта на котка и мишка по ръба между вдъхновението и нервния срив не откриваме нищо ново: привличането между две дами е а ла Неомъжена бяла жена, убийствената динамика между писател и почитател следва Мизъри по Стивън Кинг, а напрежението от неизвестното добавя и сянка Дейвид Финчър. Точно когато си мислим, че сме видели всичко обаче, Полански и сценаристът Оливие Асаяс сменят посоката и изходът от психо лабиринта успява да изненада.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *