neal-20210630

Ангели и демони!

И не, нямаме предвид Дан Браун. Имаме предвид страхотната и напълно неочаквана новина, че повече от две години след като безупречната адаптация на култовата книга на Нийл Гейман и Тери ПратчетДобри поличби“ („Good Omens”) ни благослови със съществуването си, Amazon официално обявиха, че ще има втори сезон с нови шест епизода.

Новината ни дойде като гръм от ясно небе (ангелска намеса, може би?), тъй като първият сезон беше изключително вярна адаптация на романа от началото до края му и уж няма накъде да има продължение. Загубихме великия Тери Пратчет преди излизането на първия сезон, а Гейман усилено работи по другия проект, за който нямаме никакво търпение – „Sandman”. Ето че се оказва обаче, че проекта е бил задвижен всъщност още след излизането на първия сезон, а сега, когато вече се строят снимачни площадки в Шотландия няма и за кога да се пази тайната – втори сезон ще има, Гейман се завръща като един от шоурънърите, естествено ще напише сценарият, а любимите ни Майкъл Шийн и Дейвид Тенант ще се превъплътят отново в ангелската и дяволската си персони.

Ето част от изказването на Гейман, което може да бъде прочетено в целостта си на блога му:

„След като сериалът „Добри поличби“ излезе и пожъна овации, много награди и радост, Роб Уилкинс (представителят на Тери на земята) и аз отидохме при Amazon и BBC и проведохме разговор за това дали да не направим още. И те много се развълнуваха. Говорихме с Майкъл Шийн и Дейвид Тенант дали да не направим още. Те също много се развълнуваха. Казахме им малко за сюжета. Те още повече се развълнуваха.

Минаха 31 години откакто публикувахме книгата „Добри поличби“, което значи, че са минали 32 години, откакто с Тери лежахме на леглата си в хотелска стая в Сиатъл и обмисляхме продължението. Тери вече не е с нас, но когато беше говорихме за това накъде би отишла историята и какво искаме да направим с нея. Използвах някои от идеите, които измислихме тогава за сериала – оттам дойдоха другите ни ангели. Толкова много въпроси са ми задавали за това какво става след това (а и преди това) с любимите ни Ангел и Демон. Ето ги отговорите, на които се надявахте. Виждаме се в Сохо и навсякъде из времето и пространството и разкриваме мистерия, която започва с един ангел, който се шляе из Сохо без никакви спомени и отива към книжарницата на Азирафел. (Но всъщност историята започва пет минути преди на някого въобще да му хрумне да изрече думите „Нека бъде светлина“).

Думите не ни стигат да опишем колко се радваме от тази новина. Обикновено бихме били по-предпазливи откъм очакванията си, особено когато става дума за привидно ненужни продължения на завършени истории, но истината е, че до момента сме повече от очаровани от адаптациите на Нийл Гейман, по които той активно работи, особено пък първия сезон на „Добри поличби“. Фактът, че той е очевидно толкова привързан към книгата и наследството, което с Пратчет делят, ни кара да вярваме, че той ще се погрижи продължението само да допринесе повече към любовта ни към оригинала.

good-omens-season-2-key-art

Вторият сезон на „Добри поличби“ ще бъде написан от Нийл Гейман и талантливият английски комедиен писател Джон Финемор („Cabin Pressure”, „Miranda”). Гейман също така ще бъде шоурънър заедно с режисьора на първия сезон Дъглас Маккинън. В главните роли като Азирафел и Кроули се завръщат Майкъл Шийн и Дейвид Тенант. Дали Франсис Макдорманд отново ще бъде гласът на Бог предстои да научим. Може да сте сигурни, че ще следим изкъсо всяка новина.

Снимките започват по-късно тази година в Шотландия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Определено беше изненадваща новина 🙂 Дано да не съжаляваме после като фенове 🙂