Очевидно отмина необходимото време за привършване на работата по „Подземната железница“ („The Underground Railroad“) – новият сериал на Amazon Prime Video, по който отдавна работи носителят на „Оскар“ Бари Дженкинс. След нестандартните тийзър-включвания за анонсиране на тази екранизация, подготвяна по едноименния роман на Колсън Уайтхед, вече е назрял моментът, в който на уважаемия зрител може да му бъде предложена доза реален екшън в епоха.

В пълния трейлър на „Подземната железница“ прави впечатление силното присъствие на Джоел Еджъртън в ролята на ловеца на роби Риджуел, както и сериозната заявка от дебютантката Тусо Мбеду, на която е поверена ролята на главната героиня Кора Рандал.

Стремеж към свобода, желание за спасение от робската реалност на Юга преди началото на Гражданската война в Америка – теми, които са били в центъра на не една и две филмови истории през годините. Дали Бари Дженкинс избира този роман, повлиян от конюнктурни съображения, в тон с актуалните акценти на съвремието?! Едва ли, борбата на онеправданите цветнокожи за „достойно място под слънцето“ в различни исторически епохи е отличителна черта на всичките му пълнометражни творби, като „Moonlight“ и „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ имат общо 7 номинации и 4 награди „Оскар“.

Романът „Подземната железница“ е посветен на прочутия таен път за спасението на робите от Юга към Канада или Мексико, като в текста той е пресъздаден като истинска железница, а историята печели през 2016 година „Пулицър“ за роман и приза на името на Артър Кларк за научна фантастика. Напомняме какво гласи официалният синопсис на сериала, в комбинация с анотацията на романа, издаден у нас през 2018 от издателство „Лист“:

Историята проследява съдбата на Кора, една робиня от памучна плантация в Джорджия. Когато Цезар, пристигнал наскоро от Вирджиния, ѝ разказва за „подземната железница“, те решават да поемат ужасния риск и да избягат. Кора е преследвана от Риджуей, обсебен от мисълта да я върне в плантацията – яростта му се подхранва от факта, че нейната майка Мейбъл е единствената робиня, която той не е успял за залови… Колсън Уайтхед създава реална, изскочила от виденията на ретрофантастиката, подземна железница, чиито релси водят в мрака на непознатото. Между историческото и фантастичното, между миналото и съвремието, американският писател не просто разказва за премеждията на робиня, бягаща от южняшка плантация, а методично рисува панорама на потисничеството, страха и жестокостта, залегнали според автора в сърцето на Америка…

EzGHTNeWUAQYpZW

В актьорския екип на „Подземната железница“, освен Мбеду и Еджъртън, се включват още Чейс Дилън, Арън Пиер, Уилям Джаксън Харпър, Шийла Атим, Амбър Грей, Питър Де Джъси, Чукуди Иуджи, Деймън Хериман, Лили Рейб, Айръни Сингълтън, Мичъл-Бела Боуман, Маркъс Гладни, Уил Полтър и Питър Мълън. Дженкинс е шоурънър и режисьор на 10-те епизода, както и съсценарист на четири от тях.

Премиерата на поредицата се очаква на 14 май 2021 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *