Дейвид Саймън и Джордж Пеликанос
Дейвид Саймън и Джордж Пеликанос

Във великия „The Wire” („Наркомрежа“) има твърде много паметни образи, но един от най-отличителните „герои“ е мястото на действието – Балтимор. За много хора подобно изказване ще се стори като клише, но всеки, който е гледал сериала, знае, че това е абсолютна истина и освен това ще разбере защо сме изключително развълнувани от новината, че създателите на „The WireДейвид Саймън и Джордж Пеликанос подготвят нов проект, с който се завръщат в Балтимор, за да разкажат за корупцията в полицейското управление на града.

Deadline съобщават, че Саймън и Пеликанос (в ролята си на сценаристи и изпълнителни продуценти) ще адаптират под формата на мини сериал книгата на разследващия журналист Джъстин Фентън „We Own This City: A True Story of Crime, Cops and Corruption“. Проектът, носещ заглавието „We Own This City“, вече е получил зелена светлина от HBO и в момента тече подборът на актьори. В екипа като изпълнителен продуцент се включва и бившият президент на НВО, отговарящ за мини сериалите,  Кари Антолис.

Действието на „We Own This City“ се  развива в Балтимор през 2015 година. Бунтове избухват в целия град, докато гражданите изискват справедливост за Фреди Грей – 25-годишен чернокож мъж, който умира при „съмнителни обстоятелства“, докато е задържан от полицията. Тежките и свързаните с наркотици престъпления нарастват и градът достига до най-високия брой убийства от повече от две десетилетия: 342 смъртни случая за една година в град с население от едва 600 000 души. Изправени пред натиска на кмета (както и федералното разследване на департамента заради смъртта на Грей), командването на полицията в Балтимор се обръща към един от героите в по-ниcшите ешелони на управлението Уейн Дженкинс и елитния му цивилен отряд Gun Trace Task Force, за да помогне и да изчисти оръжията и наркотиците от улиците.

Зад тези нови усилия обаче в полицейското управление се разкрива безпрецедентна по мащаби престъпна конспирация. Вместо да търси възложеното му решение на кризата с наркотиците и оръжията в града, Дженкинс решава да експлоатира ситуацията. Заедно с други членове на овластените Gun Trace Task Force, Дженкинс краде от гражданите на Балтимор – прибира пари от разбити наркосделки, слагайки в джобовете си хиляди долари, намерени в частни домове, и поставя фалшиви доказателства, за да заблуди Вътрешни афери. Поредицата нагли престъпления остават незабелязани в продължение на години, а резултатът е безброй неправомерни присъди, смъртта на невинен цивилен и мистериозната смърт на полицай, застрелян в главата само ден преди да даде свидетелски показания срещу групата.

Звучи като идеална тема за Дейвид Саймън и Джордж Пеликанос и нямаме търпение да видим готовия продукт. Между другото, двамата правят уточнението, че макар голяма част от сценария екип на „The Wire” да се завръща за „We Own This City“, няма да бъде spin-off или продължение на култовия сериал. Нещо, за което лично ние се радваме много – „The Wire” не трябва да се пипа по никакъв начин, не дай си боже да се прави някакъв „reunion“ за няколко епизода.

Ще проседим всички новини покрай „We Own This City“ с огромен интерес и ще ви държим в течение, а докато чакаме сериала, може да погледнете последните проекти на Дейвид Саймън – „Show Me A Hero“, „Нюйоркска комбина“ и „Заговорът срещу Америка”,  ако вече не сте го направили, разбира се.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *