Екшън филмите имат една задача – да са вълнуващи и забавни. Няма нужда да имат дълбоко послание, широко разгърнати тематични нишки или сложна история. Да, добре развитият свят, в който историята протича, винаги помага, но дори това не е задължително. Стига да ни е забавно, главните герои да са достатъчно симпатични, че да им стискаме палци и самото действие да е достатъчно добре заснето, че да покачва адреналина, и (общо взето) оставаме доволни от дори сравнително посредствен екшън. Все пак обаче ни се струва, че има някаква граница на добрия вкус, която трябва да бъде спазвана, защото просто има някои неща, които няма как да бъдат забавни.

Едно от тези неща, които няма как да бъдат забавни и вероятно не би трябвало някой да се опитва да ги прави, е продължаващата ужасяваща тенденция в Америка тийнейджъри да разстрелват съученици и учители. Разбира се, за престрелки в училище са правени много качествени филми като „Elephant” и „We Need To Talk About Kevin” – в никой случай не казваме, че темата не трябва да бъде разглеждана в киното. Но да се опиташ да направиш такова събитие сетинг за вълнуващ екшън филм, който на всичкото отгоре най-безочливо се сравнява с един от най-добрите екшъни правени някога „Умирай трудно“, ни се струва чисто и просто като лошо решение.

Става дума за предстоящия „Run Hide Fight”, който има интересна история, че след като дебютира на фестивала във Венеция тази година (извън конкурсната програма), явно има трудности да намери разпространител, докато не попада в ръцете на новоформирания бизнес клон на консервативната медийна компания The Daily Wire. Филмът разказва за 17-годишната Зоуи, която преживява скорошната смърт на майка си като ходи на лов за елени с баща си. Един ден тя отива на училище, където група от съучениците й решават да открият огън, да вземат всички ученици заложници и да ги накарат да лайв-стриймват всичко, което се случва в училището.

Вижте трейлъра сега:

Разбираме патоса на цялата работа с това, че хората, които помагат в трагични и екстремни ситуации са тези, които трябва да бъдат запомнени, а не психопатите, които започват да стрелят из гимназия. Нека да оставим настрана невероятно логичното решение тип „блондинка в хорър филм“, че момичето се връща в училището след като се е измъкнала или пък това, че се промъква през вентилационните шахти, за да разберем, че е Джон Маклейн. Просто цялата работа ни се вижда ужасяващо непреценена като тон, силно неоригинална и самцелно стремяща се да бъде „edgy“. Не са малко възможните ситуации, от които да се направи екшън филм, недейте да правите забавление от абсолютния ужас, който са кланетата в училища.

Run Hide Fight” е написан и режисиран от Кайл Ранкин. В главните роли са Изабел Мейл, Томас Джейн, Рада Мичъл, Бритън Сиър и Сайръс Арнолд.

Премиерата е насрочена за 14 януари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ох, „Elephant“ наистина е доста качествен филм по трудна и потискаща тема. Всеки път ме заболява сърцето като се сетя за него.