Веднага сме готови да си признаем, че в момента наистина не ни е до това да гледаме кино или телевизионни адаптации на неописуемата 2020 година. Нека първо я преживеем, пък в някакъв момент, когато се отдалечим малко във времето, когато имаме перспектива и най-вече, когато (с малко късмет) сме се върнали доколкото се може към нормалното, вероятно ще искаме да видим как един брилянтен мозък ще разкаже за събитията, ще ги контекстуализира и вероятно ще ни накара дори да им се посмеем.

Един такъв брилянтен мозък, способeн на такова начинание, без никакво съмнение е Чарли Брукър. Той, разбира се, е най-известен като създателя на параноичния, мрачно сатиричен и напълно гениален сериал „Black Mirror”. Без да се увличаме в хвалебствия, защото и без това сме го правили достатъчно, само ще споменем, че Брукър може би е перфектният човек, който да напише нещо за 2020 година, като имаме предвид колко шегички имаше, че годината е като епизод от сериала.

Всъщност обаче е важно да се спомене, че дори и извън „Black Mirror”, Чарли Брукър има един друг много важен кредит зад гърба си – той дълги години правеше прекрасния „Yearly Wipe”, предаване, в което разглеждаше изминалата година през уникалната си интелектуална сатира, подиграваше се на политици и известни личности, но винаги намираше начин едновременно да ни разсмее и да ни даде надежда за новата година.

А какво всъщност знаем за предстоящия му проект? Друг един виден забавен мизантроп – Хю Грант, докато дава интервю за „Отмяната” (където се справя чудесно), вметва следната прекрасна реплика:

Всъщност утре ще снимам нещо. Чарли Брукър е написал „mockumentary“ за Netflix за 2020 г. Аз играя историк, когото интервюират за събитията от годината. Доста съм противен всъщност. И ще ви хареса перуката ми!

Комбинацията от Хю Грант и Чарли Брукър ни допада много, защото и двамата са кисели британци, които са достатъчно интелигентни, че да бъде забавно, когато мрънкат. Щом проектът се снима в момента, със сигурност ще отнеме време, докато Netflix са готови да го пуснат, но именно това време се надяваме, че ще ни даде нужната перспектива над най-сетне изминаващата година. Докато стигнем до там, че да гледаме готовия продукт, надяваме се да сме готови да погледнем назад с чувство за хумор. Подозираме, че едно от нещата, които ще ни помогнат да го направим, е Хю Грант в някаква странна перука.

Със сигурност оттук нататък ще излизат още новини за проекта и нямаме търпение да ги проследим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *