Едни от най-трудните филми за гледане са тези, които се занимават с типа дегенеративни ментални болести като деменция и Алцхаймер, показващи как хората се изгубват в собствените си тела. Ако обаче към темата е подходено с достатъчно внимание и емпатия, понякога това са и най-въздействащите филми, защото много ясно показват кои са важните неща в живота на хората. Стискаме палци режисьорският дебют на любимеца ни Виго Мортенсен да попадне в тази категория.

Филмът на Мортенсен се нарича „Falling” и той не е просто режисьор, а и сценарист, изпълнител на главната роля и композитор на музиката към него. „Falling” разказва историята на гей мъж на средна възраст, който живее с партньора си и дъщеря им, когато деменцията на баща му започва да се влошава. Главният герой е принуден да се грижи за консервативния си баща, който е крайно против сексуалната му ориентация и начина му на живот. Болестта на всичкото отгоре изостря гнева и липсата на толерантност на стареца, което крайно изнервя и без това тежките и емоционално изтощителни отношения между двамата.

Falling” беше част от официалните селекции на фестивалите в Кан, Торонто и Сънданс тази година и макар че не стана някакъв огромен хит сред критиците, все пак, както обичат да казват хората от кино индустрията, „чест е само да бъдеш номиниран“. Ние практически не пропускаме филм с Виго Мортенсен в главната роля, защото той ни е показал многото страни на невероятния си талант, а да не говорим, че е единственият истински крал на Средната земя.

Вижте трейлъра сега:

Много подобни семейни драми се появяват, особено по фестивалите и наградните сезони и те не винаги са особено запомнящи се. Обикновено си струва да се гледат заради актьорската игра, която и тук очакваме да е на много високо ниво – вече споменахме, че ужасно харесваме Виго Мортенсен, а към него добавяме и Ланс Хенриксен (друг наш любимец), който обира много овации за ролята си.

Освен това, очевидно „Falling” е плод на много труд от страна на Мортенсен, така че няма да го пропуснем от чистата си любов и уважение към него, макар че не сме супер вдъхновени от трейлъра. Изглежда ни прекалено подобен, а дори по-мрачен и депресиращ от „Бащата“, който гледахме наскоро – и там имаше прекрасни актьорски изпълнения, но невероятно тежка за гледане история.

falling-poster-1-20201210 falling-poster-2-20201210

Falling” е режисиран и написан от Виго Мортенсен. В главните роли му партнират Ланс Хенриксен, Лора Лини, Сверир Гуднасон и Тери Чен.

Премиерата в кино салоните е насрочена за 5 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *