Три години плюс един месец са минали от последната ни новина по адрес на „Живият хаос” („Chaos Walking”), когато сме споделили дългоочакваното „снимките започнаха“ – под ръководството на Дъг Лаймън („Самоличността на Борн“, „На ръба на утрешния ден“), с Дейзи Ридли и Том Холанд в главните роли, заснели ги преди да влязат в образите на Питър Паркър от „Spider-Man: Far from Home “ и преди заключителната глава в сагата за Скайуокър. Част от сериозното забавяне на този проект е заради необходимостта някои сцени да бъдат заснети наново, а това очевидно не е било възможно да се случи, заради натоварения график на Холанд и Ридли.

Явно вече е време да се подготви публиката за очакване на филма – днес се появява първи трейлър и вече знаем (може би?) какво да очакваме от тази екранизация.

Не сме сигурни дали е хубаво или лошо, че не сме чели трилогията на Нес – ако бяхме, все щяхме да сме недоволни от нещо, а така приемаме филма без очаквания и (опитваме се) без предубеждения. Като усещане и на пръв поглед, атмосферата ни напомня на класическите филми за Дивия запад – може би заради преобладаващото мъжко присъствие, може би заради горите, в които срещаме героите. И макар двамата млади в главните роли да изглеждат неуверени, актьорите съвсем не са неопитни и сме сигурни, че правят всичко, което зависи от тях, за да развият образите си. Солидно присъствие на Мадс Микелсен! Само с появата си вече ни е „купил” за филма и сме готови да чакаме търпеливо. Поради каква причина Ник Джонас си е навил на пръста, че става за актьор – на този въпрос нямаме отговор. Сто пъти предпочитаме да гледаме съпругата му – в каквато роля си пожелае да се появи! Отделихме му три изречения, само защото е мега-музикална звезда. Някъде прочетохме предположение, че този екшън ще напомня по нещо на (също) дистопичните „Игрите на глада” – искрено се надяваме този филм да е „надградил” ниво и да предложи много повече изкушения и предизвикателства.

Живият хаос” е екранизация по „Не пускай ножа” – първата книга от едноименната фантастична „young adult” трилогия на Патрик Нес, включваща още романите „Въпросът и възражението” и „Чудовищата на войната”. Книгите рисуват дистопична реалност, в която човечеството търси нова надежда. Тук припомняме отново официалния синопсис на трилогията, издадена у нас от Студио Арт Лайн:

Тод Хюит е последното момче в Прентистаун. Но град Прентистаун е необикновен град – там всеки може да чува мислите на другите като един непрекъснат, всеобхващащ, безспирен Шум. Няма лични мисли. Няма тайни. А дали? … Един месец преди рождения ден, който ще го направи мъж, Тод внезапно се натъква на място, на което цари пълна тишина. Което е невъзможно. Жителите на Прентистаун са го лъгали. И сега той трябва да бяга… Невероятно силна, вълнуваща и спираща дъха, „Живият Хаос” е история за непоколебимостта и опасните избори на израстването…

Към сюжета на първата част подсещаме, че при бягството си от града, Тод се натъква на странно и мълчаливо създание – момиче. Коя е тя? Защо Виола не е загинала от заразата, подобно на всички жени в Новия свят? Тод трябва да забрави всичко, което знае за реалността, за да разбере кой всъщност е той самият…

Почитатели сме на фантастични, дистопични и все по-реалистични истории – ясно е, че част от тях могат дори да се материализират в рамките на десетилетие или две, но ще се радваме преди това да видим трактовката на Дъг Лаймън по „Живият хаос“. Освен Дейзи Ридли, Том Холанд, Мадс Микелсен и Ник Джонас във филма с роли се включват още Деймиън Бишир, Синтия Ериво, Дейвид Ойелоуо и др.

chaos-walking-poster-20201119

След приключване на продължителната постпродукционна дейност, премиерата беше планирана за 2019, но… както всички знаем, плановете вече не са това, което бяха – и често се налага да бъдат коригирани. Наскоро се коментираше друга дата – 22 януари догодина (след два месеца!), което си е доста дръзка заявка в развитието на пандемичното настояще. На постера, а и в края на трейлъра на филма дата все още не е изписана. Нищо чудно Lionsgate да го „бутнат“ в следващите месеци, с надеждата киноразпространението да се върне към (някаква) нормалност. Очакваме новини!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *