Ех, този Райън Мърфи! Всичко се нарежда супер-страхотно в партньорството му с Netflix, особено ако съдим по рекламните материали за негови проекти, които са ни попадали пред погледа до момента. Споделяхме наскоро за „Ratched”, в който ще видим познатата безмилостна героиня, изиграна от Сара Полсън, а сега дойде време и за „The Boys in the Band” – пиесата на Март Кроули, поставена Off-Broadway през 1968 година и превърната две години по-късно в едноименен филм от Уилям Фридкин.

Целокупното критическо войнство твърди, че това е култова творба; една от първите, в която историята се завърта около изцяло гей-персонажи и се превръща в „крайъгълен камък на queer киното”. Не се съмняваме, че именно Райън Мърфи е способен на свежа, атрактивна, предизвикателна и абсолютно нова адаптация, и сме във възторг, че е решил да използва потенциала на любимеца ни Джим Парсънс – вижте как завихря енергиите около себе си той в образа на главния герой Майкъл:

През 2018 година Джо Мантело възражда пиесата с нова постановка на Бродуей и именно той е поканен от Мърфи да режисира новия пълнометражен филм – те са работили заедно по „The Normal Heart” за НВО и „Hollywood” за Netflix. Двамата са събрали страхотен актьорски екип – освен Парсънс, ще видим в роли и Закари Куинто, Мат Бомър, Андрю Ранълс (когото харесахме много в „Girls”), Чарли Карвър, Робин де Джизъс, Брайън Хътчинсън, Майкъл Бенджамин Уошингтън и Тък Уоткинс.

Ето какво гласи официалното представяне на филма:

Половин век след като пиесата на Март Кроули се превърна в неочакван хит с централната тема за живота на приятелски кръг от гей мъже, поднесена с честност и чувство за хумор, „The Boys In The Band” се завръща на екран с нова адаптация, която събира отново заедно известният и награждаван режисьор Джо Мантело с актьорския екип на едноименната бродуейска продукция от 2018 година, получила награда „Тони” за най-добър нов прочит.

През 1968 година в Ню Йорк, когато фактът, че си гей е било по-добре да се пази в тайна, група приятели се събират за купон у Майкъл – сценарист, който харчи прекалено много и пие още повече. Рожденият ден е на издокараният и остроумен Харолд. Сред гостите са Доналд – бивше гадже на Майкъл, потънал в стремежа си към самоанализиране; Лари – комерсиален и похотлив актьор, който живее с Ханк – учител, току-що напуснал жена си; Бърнард – библиотекар, който събира трохички от приятелското отношение на Емъри – декоратор, известен със своята невъздържаност; и един невинен мошеник, който е нает като „подаръка” за Харолд в тази празнична вечер. Всичко започва като приятна вечер с питиета и сладки приказки, но изневиделица се появява праволинейния колежански съквартирант на Майкъл и всеки от присъстващите е предизвикан да се изправи срещу дълго крити тайни, заплашващи да подкопаят основите на приятелството в групата…

Предизвикателство е да се разкаже тази история с толкова много персонажи, затворени в един апартамент, но вярваме в изобретателността на Райън Мърфи и Джо Мантело. Всички в историята са гей хора – и Мърфи е особено щастлив, че е успял да събере екип от приятели, които са талантливи гей актьори. Резултатът е модерен реверанс към пиесата, дълбок и изключително кинематографичен неин прочит.

Премиерата на „The Boys in the Band” по Netflix е на 30 септември 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *