Фестивалът във Венеция тази година се проведе без много фанфари и бляскави червени килими, но все пак с пълна програма и както всяка година, там дебютираха някои от филмите, за които със сигурност ще говорим, когато дойде време за наградния сезон (под каквато и да е форма). Един от тези филми, ако съдим по реакциите на критиците от Венеция, ще бъде „Pieces of a Woman” на Корнел Мундруцо.

Унгарският режисьор е вече ветеран по фестивалните сцени – предишните му два филма, „Johanna” и „White God” дебютират в специалната селекция на Кан „Особен поглед“, като вторият печели голямата награда в секцията. „Pieces of a Woman” е първият му англоезичен филм и по всичко личи, че той ще е колкото задължителен, толкова и труден за гледане.

Pieces of a Woman” разказва за млади мъж и жена, които се подготвят да станат родители, когато домашното им раждане има трагичен край. Впоследствие акушерката е обвинена в престъпна небрежност, главната героиня трябва да преживее агонията от загубата на детето си и трудната връзка със съпруга си, докато нейната контролираща майка се опитва да се бута във всяко от решенията на дъщеря си.

Сценарият на „Pieces of a Woman” е написан от Ката Вебер, съпругата на Мундруцо, за които това е невероятно лична история и това със сигурност също ще допринесе към влиянието на филма. Ето какво казва Корнел Мундруцо за историята:

Възможно ли е да оцелееш ако си изгубил този, който най-много обичаш? Накъде се обръщаш, когато изглежда сякаш няма към кого? Съпругата ми и аз искахме да споделим едно от най-личните ни преживявания с публиката чрез загубата на неродено дете, с вярата, че изкуството е най-доброто лекарство за болка. Същите ли ще бъдем след трагедия, каквито сме били преди? Можем ли да имаме партньори в свободното падане на скръбта? Светът на един човек може да се усеща обърнат наопаки и невъзможен за ориентация. С този филм искахме да направим автентична история за трагедия и научаването да живееш с тази скръб. Загубата престъпва отвъд границите на разбиранията и контрола ни, но идва с възможност за прераждане.

Без никакво съмнение това ще бъде труден филм за гледане. Мундруцо обаче ще ни представи историята, поверена в ръцете на безобразно талантливи актьори. Ванеса Кърби, на която в последните години безумно се кефим, играе главната женска роля. Шая Лебоф, който възвърна вярата ни в актьорките си умения с „Honey Boy”, играе съпругът, а легендарната Елън Бърстийн играе тъщата. Трябва ли ви още една причина, че този филм трябва да се гледа? Продуциран е от Мартин Скорсезе. На него ако не му вярваме за качествено кино, на кого?

Пълният каст освен това включва Бени Сафди, Илайза Шлесингер, Джими Файлс, Моли Паркър и Сара Снукс.

Pieces of a Woman” все още си търси световни разпространители, но предполагаме, че след критическият успех, който пося във Венеция, желаещи ще има много. Ще се оглеждаме за премиера, когато започне същинският фестивален сезон.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *