Какво е нужно, за да се превърнеш в легенда? Достатъчно е някой стрийминг канал да се поинтересува от историята ти. Това е (може би) най-честият отговор 20 години след началото на новото хилядолетие по отношение на неспирния стремеж към популярност. Колкото и голям да е тиража на книгите, колкото и стотици хиляди да отидат да видят един филм в киносалоните (след като ги отворят отново), като най-сигурен „контакт“ с аудиторията все по-категорично се налага мрежата и видео-услугите, предлагани в тяхното необозримо разнообразие – от рисувани филмчета за 3-годишни малчугани, през анимета, високотехнологични поредици, до традиционни, драматични истории, пресъздадени във филми, комиксови блокбастъри и какво ли още не.

В целия този буквално космически хаос присъства и поредицата на National Geographic Channel „The Right Stuff“, която открива новия си дом във „всеядната“ вселена на Disney+. Този сериал е конструиран върху основата на едноименната книга-бестселър на Том Улф и се базира на реални събития. Може би затова създателите му държат да стигнат до максимално широка аудитория – с алтруистична цел да бъде просветителски за младите поколения (които – знаем – не четат, а предпочитат да гледат) и да привлече към общо взето младежкия канал аудитория от по-сериозната средна възраст, които най-накрая да решат, че (може би и) на Disney+ трябва да бъде даден шанс.

Бихме искали да припомним, че едноименният пълнометражен филм, познат като „Истински неща“ от 1983 година на Филип Кауфман, печели 4 награди „Оскар“ (предимно в техническите категории) и е с участието на Сам Шепърд, Ед Харис, Скот Глен, Денис Куейд и още много други сериозни имена в киното на 80-те години. Новата поредица „The Right Stuff“ връща лентата към самия край на 50-те години на ХХ век, когато са избрани оригиналните седмина участници в проекта „Mercury“ – това са първите американски астронавти, които минават специален тренировъчен режим, за да отговорят на „предизвикателството“ на Съветския съюз в надпреварата за овладяване на космическото пространство. Колко претенциозно звучи – „овладяване”, та ние все още не можем свободно да пътуваме извън родната планета, но предявяваме претенции към космоса…

Продуценти на сериала са Appian Way на Леонардо ДиКаприо. Главните роли са поверени на Патрик Дж. Адамс, Джейк МакДорман, Колин О’Донахю, Арън Статън, Джеймс Лафърти, Мика Сток, Майкъл Тротър. Неизбежно е тази история да бъде изпълнена с надежда и героизъм – такова е било времето, всички са рискували, имало е и много драматични моменти, както и много разочарования. С чисто образователна цел е добре младите граждани на САЩ да се запознаят (нагледно) с част от историята си, а за всички останали зрители ще бъде любопитно да проследят какъв сериозен труд са положили поколения изследователи в името на прогреса на човечеството в космическите науки…

Решението на Disney+ е да предлагат по един епизод всяка седмица, като са обявили, че ще започнат излъчванията на 9 октомври 2020 с два епизода, а останалите ще се появят в следващите шест седмици. След като Disney си купиха Fox и National Geographic, вече надали биха се „оплакали“ от недостиг на оригинална продукция и (очевидно) могат да си местят съдържанието където преценят, че ще бъде най-добре оценено. Бихме хвърлили поглед върху „The Right Stuff“, стига да имаме тази възможност – съчетава две от страстите ни: история и космос!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *