Една от основните забележки към иначе страхотния „Генезис“ на Кристофър Нолан беше, че (грубо казано) светът на сънищата не е достатъчно фантастичен – всеки човек знае, че съновиденията могат да бъдат изключително странни и често не се подчиняват на нито един от законите на реалността. Малко като критиката, че дизайнът на всякакви извънземни не е достатъчно… извънземен – нещо, с което принципно бихме се съгласили, но не и ако целта на художественото произведение е друга.

Но казваме всичко това не за да спорим, а за да отбележим, че ако вие попадате в тази категория хора, вероятно ще останете доволни от филма (поне от визуалната му страна), който искаме да ви представим с настоящата ни новина. Става думи за руския фантастичен екшън „Coma“ („Koma“), в който, както подсказва заглавието, не се говори за сънища, а за друго енигматично състояние, но смятаме, че (в случая, при все че при комата липсват сънни цикли) нещата са доста близки.

Coma“ е режисьорски дебют на майстора на специални ефекти Никита Аргунов и разказва за млад архитект, който след мистериозен инцидент се събужда в много странен свят. Докато се бори за живота си, той трябва да открие точните закони и принципи, на които се подчинява този свят, и в крайна сметка да открие изход към реалността.

Трябва да отбележим, че трейлъри на „Coma“ (който вече дебютира в Русия и няколко други европейски страни) се въртят от години, но ние стигаме до филма чак сега с появата обявяването на американската премиера. Предлагаме ви няколко реклами, като последна е дублираният на английски щатски трейлър, който, както може да се очаква, в най-голяма степен разкрива историята. Вижте.

Без съмнение, на концептуално и визуално ниво „Coma“ изглежда страхотно. Дали обаче останалите, далеч по-важни елементи ще са на висота не можем да кажем. Принципно сме скептични, но в никакъв случай не си позволяваме да му сложим етикет „не става“ и да му дадем директен пас само защо е руски например. Това би го направил само някой, който не е запознат с руската фантастична школа – смятаме, че в трейлърите са видни доста елементи от братя Стругацки.

Макар „Coma“ да дебютира отдавна, не сме чели абсолютно никакви отзиви и нямаме представа за качествата му. Ако вие сте попаднали на нещо или пък, още по-добре, сте гледали филма, ще се радваме да споделите мнение. От наша страна пък, за финал предлагаме да видите един куп постери.

coma-poster-1-20200718 coma-poster-2-20200718 koma_9

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

koma_10 koma_2 koma_3 koma_4 koma_5 koma_7 koma_8 koma_11

Режисьор на „Coma“ („Koma“) е Никита Аргунов, който е и сценарист наравно с Тимофей Декин и Алексей Гравитски. В ролите са Ринал Мухаметов, Любов Аксьонова, Антон Пампушний, Милош Бикович, Константин Лавроненко, Ростислав Гулбис, Алберт Кобровский, Вилен Бабичев, Евгения Кашаева и др.

Щатската премиера е на 4 август на DVD, Blu-ray и VOD.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Изглежда чудно – ще му се даде шанс. Черните същества с жълтите очи силно ми напомнят на стражите от Х-Мен в “Дни на отминалото бъдеще”.

  2. В предната декада руското кино стигна дъно. Съдейки по новите заглавия обаче, дъното се копае успешно…

    Силата на руското кино не е в спецефекти по холивудски тертип и което е по отвратителното с техните сценарии и сюжети… ако Холивуд в последните години има сюжети… супергерои, зомбита, извънземни, свръхестествено, лек жанр комедии… и това, руснаците които имат автентични традиции в киното го взимат 1:1… и се получава клинична смърт…

  3. Изгледах го преди време от кино ,,замунда,, откъм ефекти е очень хорошо. Но сюжета, наистина е поукраден от Генезис, Матрицата и други подобни блокбастър фантастики. Почитател съм на руското кино, филма по шестобалната, го оценявам с добър 4!

  4. Визията е абсолютен шедьовър, обаче. Силно ме притеснява историята. Дано да е само заблуждение, но като слушам репликите от филма…. за огромно съжаление май ще стигне нивото на посредствен филм. Жалко за потенциала….

    П.С. Представяте ли си Тарковски какво би направил с този филм….. със сегашните технологии и тази визия, която се вижда във трейлъра. А той Бога ми го биваше в сюжета…. Просто не ми се мисли какъв шедьовър щеше да излезе…. разбира се, сюжета щеше да бъде тотално различен….

  5. Стига мрънкахте. Филма е супер. Нищо общо с генезис и матрицата.