Прекрасно е след като си решил, че се отказваш от очакванията, да се появи приятна изненада – любимото ни студио Гибли подготвя нов филм, който (може би) ще бъде готов след няколко месеца. При това се очаква „Aya and the Witch“ да бъде първият им проект, който ще бъде изцяло „компютърно-генериран“ – еретична мисъл за твърдите фенове на традиционната анимация. Проектът е дело на сина на Хаяо МиязакиГоро и трябва да дебютира по някое време през зимата в японската мрежа NHK. Ето какво споделя един от съоснователите на Гибли и продуцент Тошио Сузуки пред EW:

Как ще се промени светът след пандемията от Covid-19? Това е най-сериозната мисъл, която вълнува хората в момента. Киното и телевизионната индустрия са сериозно засегнати и логично променят плановете си. Дали „Aya and the Witch“ ще може да се разпространи адекватно? Докато гледах готовите кадри от филма осъзнах, че едно от най-важните качества е мъдростта на Ая. И също така си дадох сметка за шанса ние, хората, да превъзмогнем абсолютно всичко във всяка епоха, само ако притежаваме мъдрост… Ако „Пипи Дългото чорапче“ е историята на най-силното момиче на света, то приказката за Ая е за най-умното момиче!… Доста се колебах на кого ми прилича Ая и в един момент осъзнах, че напомня много за режисьора на филма, Горо Миязаки.

В основата на филма е детския роман от 2011 година „Earwig and the Witch“, написан от британската авторка Даян Уейн Джоунс. И всички знаем, че едни от най-чаровните истории на студио Гибли са нарисувани именно по нейни истории – като „Подвижният замък на Хоул“ и „Замък в небето“ например.

Ето какво гласи официалният синопсис на историята за Ая и вещицата:

Иъруиг е безстрашно сираче. Когато се оказва в къща, изпълнена с черна магия, тя прави всичко възможно да се нагоди към ситуацията – и дори самата тя научава някои магьоснически тайни…

Не всеки сирак би харесвал живота в дома за деца „Св. Моруалд“, но Иъруиг умее да постига всичко, когато реши – и това е било винаги така от деня, в който са я оставили като бебе на стълбите на сиропиталището. Всичко се променя, когато Бела Яга и една мандрагора се появяват в образите на приемни родители. Иъруиг е изпратена в тайнствената къща на Бела Яга, в която е пълно с невидими стаи, отрови и магьоснически книги – и изобщо магията е зад (буквално) всеки ъгъл. Повечето деца биха побягнали в ужас от къща като таз, но Иъруиг използва ума си (и помощта на говореща котка), за да покаже на вещицата кой всъщност трябва да командва…

Aya and the Witch“ е съвместна продукция на студио Гибли, NHK и NEP. Подробности за появата на филма по кината в Япония и (евентуално) в Щатите все още не са известни, но като се има предвид партньорството с HBO Max и развитието на стрийминг услугите (в пандемична среда), не бихме се учудили, ако филмът на Миязаки-син се появи именно там. Или по Netflix, където бяха качени много от емблематичните хитове на студиото.

Чакаме с нетърпение – ще следим за новини!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. B момента продължението на “Train to Busan” прави фурор из азиатските кина, така че не виждам защо да не се разпространи адекватно който и да е техен филм, независимо дали е японски, корейски или тайвански.