За наше огромно съжаление, тук на сайта не успяваме да обръщаме сериозно внимание на късометражното кино или поне не и толкова, колкото ни се иска. От време на време обаче попадаме на някое бижу, което провокира желанието ни да го отбележим с текст и точно такъв е настоящият случай. А още по-хубавото е, че става дума за български проект, който според нас изглежда страхотно.

Представяме на вниманието ви анимационния „Shell in Love“, който разказва за един боязлив охлюв, белязан от травма в детството, живеещ скрит в черупката си в своя въображаема вселена, пречупена версия на външния свят. Ала срещата с любовта (макар и несподелена) го кара да рискува живота си, да преодолее страховете си и да открие чудесата на реалността.

Shell in Love“ е дело на автора на „The Air AceСвилен Димитров (и още един куп личности, които често остават зад светлините на прожектора), който споделя, че „филмът се гради върху противопоставянето на вътрешно и външно, дух и материя, изкуство и реалност. Между всички тези елементи стои малкият охлюв, поел в черупката си любовта на цялата вселена“.

Вижте отличния тийзър:

Изглежда страхотно. В България винаги сме имали отлични художници и аниматори (и реално това е сферата от киното, в която имаме истински международни успехи, а не измислените „награди“ на игралните ни напъни, за които четем честичко) и това кратко видео го доказва. Дори само тези няколко секунди са ни достатъчни за да предречем светло бъдеща на „Shell in Love“, а защо не и да подобри успехът на „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев, като грабне „Оскар“.

Вероятно сте забелязали интересната комбинация между традиционна анимация, комютърно генерирани образи и реално заснети кадри. Ето какво споделя по тази линия режисьорът Свилен Димитров, който, между другото, е работил по анимираната част на номинирания за „Оскар“ документален филм „Super Size Me“:

Техническото изпълнение е това, което ме привлича най-много в създаването на този филм. То комбинира в себе си игрално заснети кадри, живо видео на екстериорна среда, населена с рисуван, анимиран живот. Животните са изцяло анимирани чрез средствата на класическата анимация, трепкащи и пулсиращи, за да се противопоставят стилистично на реалната картина. Интериорният свят е графично изобразен и отново коренно се противопоставя на живата картина. Цветовите гами също разделят двата свята, вътрешен и външен. За да добавим доза реализъм, подхождащ на документално кино, използвам ръчна, нервна камера. Рисуван герой, вграден в една мърдаща, нестатична картина се вписва много по-естествено, защото се движи заедно с декора.

В добавка ви предлагаме няколко кадъра от „Shell in Love“, както и официалния му тийзър постер.

sc_opit_k_0777_V1_00100 Sc_nachalo_k_39_0317 sc_mechta_k09_00075 sc_dujd_k_10_0089 shel-in-love-poster-20200623

Нямаме търпение да видим готовия „Shell in Love“. Сигурни сме, че ще влезе в програмата на доста фестивали, включително и родни. Стискаме му палци.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *