Американската писателка и журналист Една Ан Пру е автор на романа-бестселър „Дървосекачи“ („Barkskins“), който излиза през 2016 година. В него се проследява съдбата на двама емигранти – Рене Сел и Шарл Дюке в Нова Франция, част от днешните земи в Канада. Историята обхваща повече от три столетия, проследявайки взаимоотношенията на наследниците в семействата, създадени от двамата герои, както и промяната на поминъка и средата, в която живеят, с течение на времето.

И ето, че National Geographic откриват вдъхновение в този роман, и са подготвили адаптирането му в поредица, която ще разказва за първите стъпки на бледоликите в новата земя в края на XVII век, завоюването на нови територии и конфликта с местното индианско население. Първият трейлър на сериала „Дървосекачи“ изглежда доста… автентично.

Новите територии винаги крият опасности, с които първопроходците не са се срещали, но когато потеглят на път към дивите места, те неизбежно се сблъскват с реалността. Естествено е местата, които обитава местното население, да бъдат отбранявани с всички сили и средства – всеки натрапник, особено когато прилага сила и жестокост (с това са печално известни всички бледолики в опит да завладеят американския континент от индианците), заслужава да получи наказание за своята безскрупулност. Ала многобройните преселници през годините неумолимо унищожават и претопяват племената, които в продължение на хилядолетия са живели в хармония с природата. И като капак на всичко унищожават естествената среда, изсичайки огромни пространства с вековни гори, избивайки неизброимо количество диви животни… Нищо друго не заслужава белия човек, освен жестоко отмъщение…

Напрежението в „Дървосекачи“ („Barkskins“) възниква между новите заселници и местното население на Уобик, известен днес като Квебек, прераснало във войната за Нова Франция. Създател и сценарист на поредицата е Елууд Райд, а освен присъствието на Дейвид Тюлис прави впечатление и появата на Марша Гей Хардън. Любопитно е, че премиерата на поредицата е планирана със специална презентация на „Завръщането“ на Алехандро Гонзалес Иняриту преди началото на излъчванията. Осемте епизода ще бъдат представени в рамките на четири седмици.

Премиерата се очаква на 25 май 2020 по National Geographic, като още на следващия ден епизодите ще бъдат излъчвани по Hulu. Българската премиера е през август.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *