Един от дълго замисляните проекти на майсторът Стивън Спилбърг постепенно придобива все по-завършена форма. Вчера беше дадена възможност на всички, които се интересуват от легендарния мюзикъл, да хвърлят първи поглед върху новата версия, за която режисьорът мечтае повече от шест десетилетия. Той споделя, че е израснал в дом, в който са се слушали албуми с класическа музика – първият му досег с популярната музика е бил именно „Уестсайдска история” („West Side Story”), при това албумът, записан от екипа на Бродуйската постановка от 1957 година. Представяте си какво означава за 74-годишния режисьор да осъществи мечтата на 12-годишното момче в себе си?!

Познатата романтично-криминална история трябва да се появи през декември 2020 година. В любовната история на Тони и Мария се преплитат надеждите на младите хора, универсални за всяко поколение, които срещат условностите и жестокостта на уличните правила в Ню Йорк, някога преди повече от половин век. Добре познатият филм на Робърт Уайз е абсолютен бум в боксофиса и печели една купчина награди „Оскар”, но идеята на Спилбърг е да направи нова трактовка, адаптация, както искате го наречете на мюзикъла, не на филма – и сме сигурни, че дори само неговото име е достатъчно, за да привлече публиката в киносалоните (любопитна подробност е фактът, че преди месец имаше нова премиера на Бродуей на едноименния мюзикъл, режисирана от прочутия белгийски театрал Иво ван Хове).

За неговата версия на „Уестсайдска история” Спилбърг ангажира майстора-хореограф, носител на награда „Тони” Джъстин Пек, както и сценариста Тони Къшнър („Мюнхен”, „Линкълн”), който трябва да адаптира познатите песни и музикални номера в по-реалистична среда. Спилбърг държи и на автентичността по повод персонажите – 20 от общо 33-мата герои пуерториканци в историята сега са пресъздадени на екрана от актьори с пуерторикански произход. Във филма дебютира 17-годишната Рейчъл Зиглър в ролята на новата Жулиета – чистосърдечната Мария, пристигнала заедно със семейството си в Ню Йорк в търсене на нов шанс. В случайната среща между нея и Тони (Ансел Елгорт, „Baby Driver”) се ражда една нова любов, която се оказва обречена да изгори в уличните битки мужду „Ракетите” и „Акулите” – враждуващите за територия улични групировки. Ролята на брата на Мария, Бернардо, е поета от Дейвид Алварез, (носител на „Тони” за работата си в „Billy Elliott: The Musical”); като най-добрата приятелка на Мария – Анита ще видим Ариана ДеБос (позната като състезател в „So You Think You Can Dance”, като участник в оригиналния екип на „Hamilton” на сцена и като изпълнител в „Summer: The Donna Summer Musical”). Великолепната Рита Морено, която печели „Оскар” за второстепенна роля през 1961 година в ролята на Анита, днес на 88 години, също ще се появи във филма със специална роля.

west-side-story-img02-20200317 west-side-story-img03-20200317 west-side-story-img05-20200317 west-side-story-img06-20200317 west-side-story-img07-20200317 west-side-story-img08-20200317

Да кажем, че очакваме „Уестсайдска история” („West Side Story”) с нетърпение – ще бъде подценяване на фактите. Та това е легендарен, любим мюзикъл в ръцете на легендарен и много любим режисьор – какво може да се обърка?!

За всички подробности по избора на актьорите и развитието на този дълго подготвян проект, може да проследите новините ни до момента. Чакаме декември!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *