Колин Тревъроу обяснява някакви неща на някакви хора
Колин Тревъроу обяснява някакви неща на някакви хора

Динозаврите загинаха преди повече от 65 милиона години, но не спират да бродят из колективното ни въображение. Разбира се, за да сме научно акуратни, трябва да отбележим, че мезозойските властелини съществуват и днес – въоръжени с красиво оперение, твърди човки и (в повечето случаи) здрав размах на крилете. Холивудските продуценти обаче не са заинтригувани от съвременните птици, тъй като за масовата публика те не са толкова атрактивни и доходоносни, колкото техните преки праисторически родственици. Именно поради тази причина догодина ще гледаме шестия по ред „Джурасик парк“, за който последно писахме тук. От септември досега се събраха бая новини около проекта и ще се опитаме в рамките на този масивен ъпдейт да съберем на едно място по-важните.

Започваме с това научнопопулярно бижу, което се появи из българските книжарници преди няколко месеца и което горещо препоръчваме не само на любителите диномани, но и на всеки, който се интересува от наука, написана, обяснена и представена смайващо достъпно:

Корицата на българското издание на „Възход и падение на динозаврите“ е дело на родния палеохудожник и палеонтолог Владимир Николов
Корицата на българското издание на „Възход и падение на динозаврите“ е дело на родния палеохудожник и палеонтолог Владимир Николов

Защо ви занимаваме с „Възход и падение на динозаврите“ ли? Причината е не само тематиката й, но и нейният автор Стийв Брусати, който поема щафетата от легендарния палеонтолог Джак Хорнър, след като вчера стана ясно, че ще е сред новите консултанти на франчайза. Вестта е блага поради няколко причини – от една страна, защото Брусати е изключително симпатичен и адекватен човек и комуникатор на рационалното мислене (имахме възможност да се запознаем с него миналото лято в рамките на ежегодния Софийски фестивал на науката), а от друга, защото е от по-новото поколение учени, които са се „запалили“ по динозаврите именно благодарение на първия „Джурасик парк“, който покори киносалоните през далечната 1993 г. Кръгът се затваря по възможно най-логичния начин и ученикът се превръща в учител, а ние се надяваме, че Стийв ще има достатъчно свобода, за да помогне на екипа да сътвори един по-достоверен и академично издържан блокбастър.

Стийв Брусати по следите на изгубеното време…
Стийв Брусати по следите на изгубеното време…

Както отдавна беше потвърдено, в шестия „Джурасик парк“ ще се завърнат познатите от поредицата лица на Сам Нийл, Лора Дърн, Джеф Голдблум, Крис Прат и Брайс Далас Хауърд, но наскоро стана ясно, че и други ветерани ще се появят отново – това са героите на Джъстис Смит, Даниела Пинеда, Джейк Джонсън, Омар Сай, Б. Д. Уонг и Изабела Сърмън. Изцяло новите актьорски попълнения включват Скот Хейз, Мамуду Ати, ДеУанда Уайз и Дичън Лекмън, a снимките ще започнат съвсем скоро, както режисьорът, съсценарист и съпродуцент Колин Тревъроу загатна в личния си туитър, пускайки снимка на изцяло завършен модел на (по всяка вероятност) млад Nasutoceratops titusi:

Обнадеждава ни фактът, че в следващия филм пак ще можем да се радваме на аниматроника, а не само на дигитално зрелище. Това беше недвусмислено демонстрирано още през декември, а след това и през януари, когато бяха разпространени следните видеа, разкриващи част от работния процес по време на напредналата подготовка:

В допълнение към подгряването на hype-а беше реализиран и motion комикс, който можете да изгледате тук, a се слухти и за евентуален игрален сериал, ситуиран във вселената, създадена от Майкъл Крайтън. Миналия юни пък ви информирахме за мистериозния „Jurassic World: Camp Cretaceous“, но засега не знаем дали и кога ще има развитие по въпроса.

Майкъл Крайтън по време на студентските си години
Майкъл Крайтън по време на студентските си години

Припомняме, че шестият „Джурасик парк“ ще е пряко сюжетно продължение на „Джурасик свят: Рухналото кралство“ на Хуан Антонио Байона (ревю), който пък следваше феноменалния боксофис хит и soft reboot „Джурасик свят“ на Тревъроу (ревю), затова и работното заглавие на продукцията е „Jurassic World 3“, но това в близко бъдеще ще се промени. Премиерата е насрочена за 11 юни 2021 г., а очакванията ни са за развлекателен и не кой знае колко дълбокомислен касоразбивач, който агресивно да погъделичка допотопните ни и вдетинени страсти.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

 1. Няма край тази безмислица! Всеки път едно и също, всеки път все по-зле!

 2. Сега вече ако не дадат простор на Хенри Ву да се разгърне като злодей, ще е непростимо.

 3. В предния филм малоумните герои пуснаха динозаврите да се развихрят из Земята – дали в този филм ще им помогнат да довършат започнатото? 😩

  1. Мисля си, че след като милиони идиоти харесаха „динозавър“ на покрива, сега е редно да гледаме как се катерят по небостъргачи или по статуята на свободата (нещо като мини Годзила).

   А, пък, вече по – следващото продължение е задължително „Динозаври в космоса“.

  2. Бих гледал който и да е от тези филми ❤️

  3. Някои се надървят по роботи, други по коли, трети по динозаври – всеки с фетиша си I guess 😀 😉

  4. По скоро ще се катерят като Кинг Конг…

  5. Само дето тоя франчайз е класи над “Бързи и яростни” и “Трансформърс”.

  6. Особено от Трансформърс – сори ама предпочитам „жив“ динозавър пред оная тенекиена простотия дето изпраскаха в четвъртия филм. 😀

  7. Четвъртият е гледаем. 5 е най- слаб

  8. Paди, милият, пак тотално не е в час 😀