Ако някой е имал съмнения, че Клаес Банг ще се справи с ролята на Дракула, кратката трейлър-среща с оживелия легендарен мъртвец в „Dracula” ще изтрие всеки спомен за нещо различно от удивление. Нямаме друга дума за впечатляващата, провокативна визия – не че не се бяхме подготвили за нещо в духа на новаторските идеи а-ла „Шерлок”, нали именно Стивън Мофат и Марк Гатис преоткриват наново иконичния кръвопиец, но това не пречи на вечните въпросителни.

Първо, откъде се ражда този непрестанен глад за нови адаптации по класиката на Брам Стокър; второ, защо точно върху тази тема са решили да си правят експерименти ВВС и Netflix; трето, как са съблазнили мистър Банг да вмести и тази поредица в натоварения си (особено след овациите по адрес на „Квадратът”) личен график, и особено като се има предвид, че това май ще е първи сезон от планирани поне няколко.

Вижте началото…

Класически поглед към историята – това обещава този „Dracula”, като за момента се работи по три епизода. Модерна визия и харизматични централни образи – това е част от рецептата на Гатис и Мофат за нов поглед към традиционни телевизионни и кинотеми – такива като „Doctor Who” и „Шерлок”. Може пък Клаес Банг да се е изкушил от идеята, че подобно на Бенедикт Къмбърбач ще има шанса да се превърне в световна (не само европейска и фестивална!) звезда, благодарение на ролята на графа, дирижиран от опитните вече майстори, шоурънъри и сценаристи…

В едно сме сигурни – Netflix и ВВС ще спечелят сериозен трафик/рейтинг, пуснат ли веднъж в обръщение първите три епизода на „Dracula”. И феновете на традиционния хорър-жанр ще молят за още, това е ясно. А още преди три месеца, при приключването на снимачния период, Марк Гатис оповести в социалните мрежи, че при подготовката за последния кадър един истински прилеп е влетял в студиото – което може да се приеме като своеобразна благословия и директно след опаковането на първите три серии, да решат да започнат работа по следващите…

Ще очакваме още подробности за предстоящата среща с негово превъзходителство Дракула, вечно жаден за свежа кръв. Тийзърът на „Dracula” може и да е готов, но все още липсва информация за премиерата на епизодите – узнаем ли нещо сигурно, ще съобщим незабавно!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *