Не можем да си представим, че до момента в операционната история не е имало повод да бъде спомената една от най-великите създателки на светове – Урсула Ле Гуин. Коментирали сме, споменавайки „The Real History of Science Fiction”, че е неизбежно да бъде поканена и тя като гост, а ето че в началото на миналата година 88-годишната магьосница-разказвачка си отиде от този свят, като ни остави толкова много герои, места и истории, които са се превърнали в неделима част от съкровищата на научната фантастика, създадена на Земята.

Продуцентската компания A24 заедно с продуцентката Дженифър Фокс („Nightcrawler”, „Michael Clayton”) са решили да подготвят телевизионна адаптация не просто на „някое” произведение на Ле Гуин, а на самата сага „Землемория”. Преди 15 години Sci-Fi Channel са се опитали да направят нещо по легендарната поредица от романи, но при все участието на Изабела Роселини и Дани Глоувър, минисериалът с право е останал извън полезрението ни, най-малкото защото се съмняваме Шон Ашмор (познат с образа на Iceman от „Х-мен”) да притежава таланта да се превърне в достоен и достоверен Гед. Всички знаят, че образът на могъщия магьосник е основен стълб, около който се градят и развиват сюжетните нишки в Землемория – и предричаме, че именно намирането на правилния актьор за главния герой на Урсула Ле Гуин ще бъде основният препъни-камък в работата по бъдещия проект.

Според Deadline A24 ще са студиото-продуцент, а различните мрежи ще получат предложение за купуване и излъчване на готовата поредица. Първият роман от прочутия цикъл на Ле Гуин е „Магьосникът от Землемория”, който излиза през 1968 година. Впоследствие за 40 години умелата разказвачка пише още четири романа, които оформят познатата поредица – през 2001 година излиза книга V, озаглавена „Другият вятър”, а най-последният разказ, посветен на Землемория, е издаден през 2018 година в „The Paris Review” и се нарича „Firelight”. Ето какво споделя Тио Даунс Ле Гуин, синът на легендарната Урсула:

Тя дълго таеше надежда, че ще успее да види адаптация на „Землемория”, в която има съчетание между нейните идеи и думи и визуалното разказване на истории – киното. Щастлив съм, че благодарение на Дженифър Фокс и A24 поразителните истории, създадени от моята майка, изпълнени с непреходни идеи и велики истини, най-сетне ще оживеят на екрана.

Самата Дженифър Фокс предлага тази поредица в началото на 2018 година и получава благословията и творческото съгласие на авторката малко преди смъртта ѝ. Ето какво споделя тя:

Урсула Ле Гуин е легенда в литературата с огромен брой фенове в цял свят, нейните творби са превеждани практически на всички писмени езици по земята. Като влияние върху фентъзи жанра, тя се нарежда непосредствено след Толкин и за мен е чест, че заслужих доверието ѝ и тя повери най-любимата си творба в моите ръце. Този проект е свещен завет, но също и възможност да пресъздадем иконична част от американската култура на екран.

Без да подценяваме всички усилия на различните компании да задоволят нестихващата жажда на публиката за качествени и достойно реализирани поредици, особено с възможностите на телевизиите в последните две десетилетия, ще очакваме (все пак) със свито сърце новини около точно тази екранизация – „Землемория” е сред най-великолепните и любими творби, които не бихме искали да видим на екран въпреки всичко и на всяка цена. Все пак ще споделим логичната и съкровена мечта на почти всеки почитател на фентъзи и фантастиката – иска ни новият сериал по „Землемория” да е толкова велик, че да ни спре дъха!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Миналата година четох първите 3 книги. След това си мислих как още няма игрална адаптация