Рудолф Франк Мур си отива от този свят през есента на 2008 година, известен като Руди Рей Мур – комедиант, музикант, певец, актьор, филмов продуцент, чиито ранни записи му печелят титлата „Кръстникът на рапа”. Неговият най-прочут образ е този на необичайно речовития и „отворен” сводник Долемайт от едноименния филм, създаден през 1975 година, последван от две продължения. Мур постига своята мечта за слава в разгара на популярността на един специфичен жанр в американското кино – „blaxploitation”. Този етнически оцветен стил на правене на филми се развива успешно през 70-те години на ХХ век в Щатите с типични, стереотипизирани персонажи, насочени към интереса на градското афро-американско население, което жадува да види своите „братя“ като главни герои на разказваната история.  Една важна особеност е че далеч не всички филми в този жанр могат да се похвалят с добро качество, но това важи за всички филми по принцип и във всеки период от човешката история.

След този малко пространен увод за позициониране на сюжета във времето, дойде ред и на новинарската информация – Еди Мърфи се опитва да се изтръгне от продължителната хибернация на годините и вдъхва живот на споменатата епохално драматична фигура Руди Рей Мур в новата си комедийна авантюра „Dolemite Is My Name”. Самият Мърфи поема ролята на Мур, а за свои съмишленици е призовал Уесли Снайпс,  Титъс Бърджес, Кийган-Майкъл Кий, Крейг Робинсън, Майк Епс, Да’Вайн Джой Рудолф и Снуп Дог. Вижте как се вихрят господата!

В очакване на своя голям пробив, Руди Рей Мур е опитвал да прави всичко и да бъде какъв ли не. В един момент от живота си, в началото на 70-те години той осъзнава, че с оформянето на персонажа Долемайт – сводник с умения в бойните изкуства и доста фриволен речник, той може би е поел по правилния път. Остава му само да се сдуши със също толкова откачена като него банда кинаджии, за да направят заедно филм и Мур най-сетне да се превърне в звездата, която винаги е мечтал да бъде…

Няма спор, че „Dolemite Is My Name” разчита изцяло на Мърфи и на взаимодействието му с неговите възлюбени братя в актьорския екип – според нас всички са му се „вързали” на идеята единствено и само в името на епохалния, вечно търсещ Мур. А дали старото куче Еди все още е добър в комедийния жанр? Колкото и да ни е тъжно, този въпрос ще го оставим като риторичен до момента, в който не ни попаднат повече видео доказателства по темата, и в случая нямаме предвид слапстик-гегове, а демонстрация на истински комедиен заряд.

Режисьор на „Dolemite Is My Name” е Крейг Брюър („Hustle & Flow”, „Coming 2 America”), а филмът ще има своята световна премиера на фестивала в Торонто през септември. Все още няма точна дата, но очакванията са след първото представяне пред фестивалната публика, комедията да бъде пусната на голям екран и в платформата на Netflix през есента – и (амбициозно) да участва в надпреварата за отличия именно от името на стрийминг гиганта.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Аз пък странно се навих за Пристигане в Америка 2.
    Преди години, като го обявиха бяха твърдо НЕ.
    Но сега нещо ме хвана носталгията и ми е любопитно.

  2. Когато бях млад този тип филми бяха гоод стаф. Помня с Айзък и мн. др. Защо да не. ще го видим.
    А за пристигане в Америка е една от най-бруталните простащини в киното. Наравно с Познай кои.