Вече мина година, откакто коментираме новото владетелско превъплъщение на великолепната Хелън Мирън – благодарение на НВО тя пое ролята на руската императрица Екатерина Велика, и ние сме в дълг към почитателите на пищните исторически разкази, защото първият официален тийзър на поредицата „Catherine the Great” се появи миналата седмица, а все още не сме го представили тук.

Как мечтата за свобода може да се превърне в силна империя? Когато една амбициозна и умна жена от най-висше аристократично потекло знае как да си изиграе картите, раздадени ѝ от съдбата – и да се опита да промени съдбата на огромната държава, поела насилствено (от съпруга си) управлението на онази Русия, сдобила се с величие 50 години по-рано по времето на Петър I. Обичаме да наблюдаваме историята, пресъздадена на екран с подходящия размах и великолепие, затова хвърлете поглед на епохалната поредица, която предстои да се появи по НВО.

Визията е впечатляваща – но нали именно това може да се очаква от компания като НВО, които винаги са обръщали внимание и на най-малките детайли в мащабни и амбициозни платна като този исторически разказ.

На Хелън Мирън просто ѝ отива да влиза в ролите на властелини – тази е четвъртата, като до момента все са били представителки на британското кралско семейство, за първи път поема отговорността да се превърне в императрица. Изпълнителният продуцент Дейвид М. Томпсън споделя, че самата Мирън е имала идея за реализирането на тази поредица още докато са работили по „Woman in Gold” – Екатерина Велика е роля, която Хелън винаги е искала да изиграе.

Драматичният сюжет на „Catherine the Great” ще се развие в четири части и ще навлезе в тайните на заредения с бурни политически страсти и сексуални предизвикателства имперски двор на най-могъщата руска владетелка в историята. Силна, независима, изключително интелигентна и сексуално освободена, притежателка на върховната власт над повече от 30 територии (изброени в титлата ѝ) в продължение на повече от 30 години, Екатерина Велика е съвършеният образ на една модерна жена. Поредицата проследява последните години от царуването на Екатерина и страстната ѝ връзка с Григорий Потьомкин (в ролята е Джейсън Кларк).

HBO и Sky обединяват сили за продуцирането на четирите епизода, които са режисирани от Филип Мартин, работил с Мирън по „Prime Suspect”. Авторът на сценария Найджъл Уилямс също има опит с актрисата – той е работил с нея по „Elisabeth I”.  В роли ще влизат още Джина МакКий, Рори Къниър, Ричард Роксбърг, Кевин Р. Макнали, Сам Паладио, Джоузеф Куин и др.

Премиерата на поредицата е по HBO и Sky във Великобритания през есента.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Някак съвсем спонтанно новините в тоя сайт започнаха да клонят тенденциозно към тв проекти, а не към киното… което не е непременно лошо нещо 🙂