круела де вил
Круела де Вил

Изкушаваме се да провокираме аудиторията с едно дръзко сравнение – подобно на пламъците в горите на Амазонка, „братството на долара” в Disney заплашва да погълне всички остатъци от добър вкус и да продължи с разпространението на досадно повтарящи се клишета, „опаковани” лъскаво в различни сюжети, които имат потенциал да акумулират непрекъснат поток от приятно шумолящи зелени хартийки.

Изминалият уикенд ни сервира поредното доказателство, че „origin”-историите се очаква да се котират добре (по примера на „Господарката на злото”) – на сборището D23 Expo беше представен първия официален поглед към Ема Стоун в ролята на любимата ни Круела де Вил от подготвяния „spin-off”-сюжет, с който ще се запознаем в „Cruella”.

Преди да коментираме каквото и да било, ви предлагаме да видите за какво иде реч:

ема стоун като круела

Няма как да не отбележим (за пореден път) факта, че анимационният „101 Dalmatians” има почти 60-годишна история и е един от бисерите в безспорното наследство, завещано от създателя на империята – Уолт Дисни. С тази сърцераздирателна, забавна и изключително майсторски поднесена история са израснали (вече много) поколения и един от най-предизвикателните и впечатляващи образи (след сцената на „вечерния лай”, която е ненадмината по емоционално въздействие в този филм!) е този на Круела де Вил (позната на българските зрители и като Злобара де Мон). Голяма част от киноманите си спомнят с удоволствие и превъплъщението на Глен Клоуз във въпросната демонична фигура, от амбициозната игрална версия на историята от средата на 90-те години. Неизбежното сравнение между двете „класически” визии (рисувана и игрална) на зловещата любителка на кучешки кожи и Ема Стоун като нейния оживял нов образ съвсем не работи в полза на съвременната визия.

На тълпата почитатели на Disney по време на D23 е било представено видео от снимачната площадка в Лондон, а от първият официален поглед към продукцията става ясно, че обещанието за пънк-акценти и времеви отрязък 70-те години на ХХ век е спазено. Това провокира въпроси от рода на „в оригиналната анимация Круела е по-стара, а сега десетилетие по-късно ние трябва да очакваме нейна „предистория”?, а също и „всички знаем, че де Вил е любителка на необработени кожи – защо е облечена като почитателка на „глем-рока”? Пък и Ема Стоун определено не притежава „зло” излъчване, а по-скоро прилича на екстравагантна фръцла, извела кучетата си на разходка…

На снимката могат да бъдат видени още и Пол Уолтър Хаусър и Джоел Фрай, които са в ролите на познатите крадци, отмъкнали палетата на Понго и Пердита и още десетки други петнисти кутрета. Възлагаме надежди на факта, че във филма на Крейг Гилеспи („I, Tonya”, „Lars and the Real Girl”) ще видим още и Ема Томпсън – в каквато и роля да я поставят, тя винаги е великолепна.

Ще очакваме още ъпдейти във връзка с „Cruella”, а премиерата на филма наскоро бе преместена малко по-късно в графика на Disney – за 28 май 2021 година.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. „Пък и Ема Стоун определено не притежава „зло” излъчване, а по-скоро прилича на екстравагантна фръцла, извела кучетата си на разходка…“ Svetly, отново твори! 😀