Клаес Банг и Елизабет Дебики

Фестивалът във Венеция отстъпва по престиж и репутация единствено пред този в Кан и всяка година живо се интересуваме от програмата, защото там често е включено най-интересното от не-блокбъстър киното, което предстои да видим през годината. Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе от 28 август до 7 септември и цялостна програма все още няма, но се очакват премиерите на дългоочаквани филми като „Към звездите” на Джеймс Грей,  „The Aeronauts”, „Жокера” и други. Фестивалът ще бъде открит от „The Truth” на Хирокадзу Корееда, а сега вече знаем, че ще бъде закрит „The Burnt Orange Heresy” на Джузепе Капотонди.

The Burnt Orange Heresy” е адаптиран от роман от 1971 г. на Чарлс Уилефорд, а в главните роли ще влязат Клаес Банг, Елизабет Дебики, Доналд Съдърланд и Мик Джагър, който явно сме пропуснали някъде, че е актьор вече. Режисьорът Джузепе Капотонди през 2009 г. има доста голям успех именно във Венеция с дебютния си филм „The Double Hour”, но основно се занимава с музикални видеоклипове и награждавани реклами.

Описан от фестивала като „еротичен нео-ноар трилър”, филмът е поставен в съвременна Италия и ще разкаже историята на неустоимо чаровния арт критик Джеймс Фигерас (Банг), който се залюбва в провокативната и привлекателна американка Беренис Холис (Дебики). Той е на път да се превърне в типичен анти-герой, с чар, който маскира амбицията му, докато тя е невинна туристка, обикаляща Европа, наслаждаваща се на свободата да бъде всичко, което поиска. Новата двойка пътува до екстравагантно имение на езерото Комо, принадлежащо на колекционера на изкуство Касиди (Джагър). Техният домакин разкрива, че е патрон на художника-отшелник Джероум Дибни (Съдърланд) и иска нещо съвсем просто от Джеймс: той да открадне шедьовър от студиото на художника, без значение на каква цена. Колкото повече време двойката прекарва с Дибни, толкова повече те разбират, че мисията им, както и артистът, не са такива, каквито са си мислели. Но Джеймс е толкова дълбоко амбициозен, че е готов на всичко – от пожари и кражби до убийство, само и само да помогне на кариерата си.

Мик Джагър
Мик Джагър

С цялото ни нестихващо уважение и любов към Мик Джагър, всъщност останалата част от актьорския състав ни е доста по-интересна. Доналд Съдърланд е абсолютна легенда, Клаес Банг пося огромен успех с главната си роля в „Квадратът” на Рубен Йостлунд, а Елизабет Дебики продължава да ни впечатлява където и да се появи, последно в недооценения „Вдовици” на Стив Макуин, където направи наистина забележителна роля. Краткото описание на филма също така ни грабва, защото звучи стилно и секси, а в същото време не прекалено претенциозно и тежко арт. Стига да не се е изпаднало в някаква адска пошлост и евтино търсене на shock value, си представяме, че филмът може да бъде супер приятен за гледане.

The Burnt Orange Heresy” е адаптиран от оригиналния роман от Скот Смит (“A Simple Plan”) и е режисиран от Джузепе Капотонди. Широка премиера, извън фестивала във Венеция, все още не е

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *