the lighthouse

Ако сте от хората, които мрънкат, че вече не се прави добро кино, може би трябва да хвърлите едно око на филмите на американския режисьор Робърт Егърс. През 2015 той впечатли всички (които имат някакво бегло понятие от това изкуство) с повече от отличния си дебют „Вещицата”, а сега затвърждава позицията си на един от най-перспективните, талантливи и оригинални млади творци с психологическия хорърThe Lighthouse“, за който Егърс беше отличен с наградата на ФИПРЕСИ за режисура в програмата „Петнайсетдневка на режисьорите” на изминалото 72-ро издание на фестивала в Кан.

The Lighthouse“ оглавява списъка ни с най-очаквани заглавия, а за някои от нас, които вече имаха възможност да го гледат (за което по-голямата част от екипа ни им завижда и ги мрази страстно), е и на челното място за най-добър филм за годината (че и за изминалите една-две). Предвид това изгаряхме от желание да видим някакви по-подробни рекламни материали (разбирайте трейлър), тъй като единственото нещо, с което разполагахме до момента, беше една-единствена снимка (която всъщност беше и първото доказателство, че „The Lighthouse“ наистина се е осъществил според плановете). Е, ето, че вчера от А24 се смилиха над нас и разпространиха първия трейлър.

Преди да го видите, припомняме, че действието на „The Lighthouse“ е ситуирано в света на морските митове и легенди, а конкретната история се развива в Нова Скотия в началото на ХХ в. и разказва за застаряващ пазител на морски фар на име Томас Уейк (Уилям Дефо) и неговия нов помощник Ифрам Уинслоу (Робърт Патинсън).

Какво да кажем, повече от страхотен трейлър! И нека да ви уверим от първа ръка, че филмът притежава абсолютно същите качества, които виждате в рекламата, и няма да се поколебаем да го наречем отличен във всяко едно отношение. Впечатляваща режисура на Егърс, а относно аудиовизуалната форма и презентация (както и пресъздаването на епохата), която на някого може да му се стори леко претенциозна, е напълно във функция на историята и героите.

С две думи „The Lighthouse“ е задължителен – брилянтно жанрово изследване на подхранените от суровата изолация бездънни и страховити измерения на човешката психика, включваща щипка мистика и фолклор с повече от страхотни изпълнения от страна на (принципно винаги отличния) Уилям Дефо и Робърт Патинсън, който лично за нас прави най-добрата роля в кариерата си.

плакат

Режисьор на „The Lighthouse“ е Робърт Егърс („Вещицата”), който е и сценарист заедно с Макс Егърс. В ролите са Робърт Патинсън, Уилям Дефо и Валерия Кареман.

Премиерата е на 18 октомври в ограничен брой киносалони.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. След Endgame това е заглавието, което чакам най-много тази година! Постерът цепи мрака отвсякъде!