На 12 юни Netflix ще пусне новия филм на Мартин Скорсезе, но за съжаление, това не е дългоочакваният „The Irishman”, а вече познатият ниRolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese” – документалният филм за нестандартно турне, на което легендарният Боб Дилън тръгва през 1975 г.

На този етап Дилън вече е невероятно успешен музикант, на който му хрумва идеята да тръгне на турне из цяла Америка, но да свири по миниатюрни локации като старчески бинго-клубове, вместо арени за по 20 000 души. Той пътува с група музиканти в автобус, който кара сам и прави абсолютно нетипични за себе си театрални шоута, с костюми и маски. Според историите, Дилън специално е искал да пее само и единствено пред малко публика, за да има по-тясна връзка с аудиторията си, но и защото е искал да пее за хората, които вече не са можели да си позволят да отидат на негов концерт. Вижте трейлъра сега:

Мартин Скорсезе е реставрирал невиждани досега кадри от 1975 г., но освен това включва кадри от интервюта със самия  Боб Дилън – първото му от 10 години насам, и различни хора като Джоан Баез, Сам Шепърд и Алън Гинсбърг, боксьора Рубин Картър – Урагана и други. По всичко личи обаче, че „Rolling Thunder Revue“ няма да бъде просто документален филм, а по-скоро леко изфантазиран и доокрасен. Официалното описание, което можете да прочетете по-надолу в пълната му форма, говори за това, че „Скорсезе, вдъхновен от неспокойния дух на Дилън, изпълнява спиращи дъха фокуси“ и „разбива границите на това, което представлява традиционният документален филм“.

Освен че „Rolling Thunder Revue” звучи адски любопитно като описание, имаме невероятно доверие на Мартин Скорсезе именно за такъв тип филм. Неговата страст към музиката може да бъде проследена през много и различни начинания и винаги струи из тези му проекти. Спомняме си например невероятно заснетия концертен филм на The Rolling Stones „Shine a Light”. Техническите му умения като режисьор без съмнение са допринесли към качеството, което ще видим в реставрираните, невиждани досега оригинални кадри от турнето.

Rolling Thunder Revue” ще бъде достъпен в Netflix на 12 юни. Засега може да прочетете пълното му описание по-долу и да видите един постер.

Отправяйки се на турне из Америка през 1975 г., когато страната е изтощена политически, икономически и социално, един автобус, пълен с музиканти, събрани от Боб Дилън, тръгва на пътя да търси нови креативни хоризонти. Резултатът е турне, наречено Rolling Thunder Revue, което разкрива невиждана страна на Боб Дилън – игрив, носещ маски, емоционално зареден и изпълнен с нови сили. Като майсторски улавя както музиканта, така и цяла нация в период на промяна, Мартин Скорсезе разказва историята, използвайки кадри, изоставени с десетилетия, но сега прекрасно реставрирани, и пренася зрителите в сърцето на един свободен, наелектризиращ музикален експеримент. Вдъхновен от неспокойния дух на Дилън, Скорсезе изпълнява спиращи дъха фокуси, като събира носталгични фантазьори, боксьори, магьосници, старлетки и свидетели от всякакви видове, и разбива границите на това, което представлява традиционният документален филм.

Хрониката на Скорсезе е митично разказвачество, което не бива да се пропуска, и включва първото интервю, което Боб Дилън дава пред камера от десетилетие насам. Филмът вибрира с обещанието на Америка, тогава експеримент на 200 години в момент на преход, и е повече от припомняне на част от най-важната музика в кариерата на Дилън – той е карта по пътя на артистичното преоткриване на собственото аз.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *