little-white-lies-img02-20190517

Гийом Кане е великолепен пример за творец с визия и постоянство. Познат и обичан актьор с повече от 65 заглавия във филмографията си, вече на 46 години той режисира своя шести пълнометражен филм и се оказа, че са му нужни почти десет години, за да реализира идеята за продължение на чаровния (и също негов) френски хит „Малки невинни лъжи” („Little White Lies”). Почти целият екип актьори, познати като герои от първия филм, се завръщат към своите образи в „We’ll End Up Together“ („Nous finirons ensemble”).

Кане очевидно отдавна е приключил с работата си по филма, защото официалната му премиера в Париж е била на 11 април, а разпространението във Франция е започнало на 1 май. Всички тези подробности не са пречка да ви представим трейлъра на тази нова френска история, която е много малко вероятно да видим на голям екран у нас.

За незапознатите с първата история, разказана от Гийом Кане и компания през 2010 година под името „Малки невинни лъжи”, ще припомним, че става дума за група приятели, които решават да спазят традицията за общ празник в началото на лятото, независимо от факта, че един от групата е пострадал тежко в инцидент и състоянието му е безнадеждно. Събирането гарантира забавления, в които се намесват доза горчивина, разкрития на „невинни лъжи” и сериозно количество драматични обрати…

Успехът на първия филм би трябвало да гарантира и внимание към продължението на този сюжет, ако… не беше минало толкова много време. Дори за онези зрители, които са се възхитили на лекотата, с която младият (тогава) режисьор води разказа, историята е останала в миналото и надали си спомнят любопитните подробности, които ще обогатят възприемането на новия „We’ll End Up Together”. В продължението се включват всички, за да празнуват след седем години раздяла рождения ден на Макс (Франсоа Клюзе). За купона се събират героите на Марийон Котиар и Жил Льолуш, Лоран Лафит, Беноа Мажимел, Паскал Арбило, Валери Бонетон, а сред новите персонажи са героите на Клементин Баер и Хосе Гарсия.

Гийом Кане отново разчита на собствения си усет за работа по сценария и диалога, като работи в съавторство с Рудолф Луга – двамата заедно са написали и „Rock’n Roll”, така че очевидно добре се „спяват”. Режисьорските отговорности са легнали на плещите на Кане, но както изглежда от трейлъра, вероятно той е запазил присъщата си лекота и непринуденост – в името на разказа и за доброто на зрителите.

плакат

Както вече споменахме, „We’ll End Up Together” („Nous finirons ensemble”) в момента е на екран във Франция, в края на май или началото на юни ще се появи и в кината на Испания и Португалия, а в останалите европейски държави – до края на 2019 година. За американската публика, която не обича да чете субтитри и да гледа френски „интелектуални” истории с много (и философски!) разговори между нормални хора, премиерна дата все още няма. Пък и надали ще им трябва, но със сигурност много ще загубят, защото Кане е прекрасен и се доказа като интересен разказвач.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *