След два дни по Netflix ще се появи една прелюбопитна поредица – „When They See Us”, написана и режисирана от Ейва ДюВерней по печално известния случай „Петимата от Сентрал Парк”. Тази истинска история, както казва самата ДюВерней, я „преследва повече от две десетилетия”. За разлика от предишния трейлър, който се фокусира върху младежите в началото на скандалния процес с несправедливото обвинение, този по-кратък тийзър обръща внимание на момчетата след излизането им от затвора, където всеки претърпява неизбежна трансформация. От видяното може да съдим, че ДюВерней отново демонстрира майсторство – особено когато става дума за тематика, така близка до сърцето ѝ. Както казва самата тя:

Ние станахме свидетели на това как петима невинни цветнокожи младежи се сблъскват с несправедливост навсякъде, където ги изпрати съдбата – от показанията, взети насилствено, до неправомерното им затваряне и призивите за екзекуция, които бяха отправени от човека, който впоследствие дори беше избран за президент на Съединените щати…

https://www.youtube.com/watch?v=JseOG2YQr7w

Спецове отвъд океана, които вече подготвят ревюта за поредицата, са на мнение, че мини-сериалът е едно от най-добрите неща, продуцирани някога от Netflix. Сигурни сме, че за подобна квалификация голяма роля играе и факта, че Ейва ДюВерней влага всичко от себе си, като е вярна на историята и на драматургичните правила, по които трябва да бъде разказана тя, за да улови и задържи вниманието на зрителите. Може би всичко изглежда прекалено патетично, но не можем да си представим друг подход към сюжета, защото това наистина са пет живота, провалени от официалните власти заради предубеждения и тотално пренебрежение към фактите и доказателствата, свързани с извършеното престъпление.

В основата на „When They See Us” е реална история, която преди години порази САЩ – петима цветнокожи тийнейджъри са заловени в Сентрал Парк и обвинени в изнасилване, което не са извършили. Четирите епизода на поредицата се фокусират върху петимата младежи от Харлем – Антон МакКрей, Кевин Ричардсън, Юсеф Салаам, Реймънд Сантана и Кори Уайс. Историята започва през пролетта на 1989, когато петимата за първи път са разпитвани за инцидента, и продължава до реабилитирането им през 2002 година и приключването на случая с изплащане на обезщетение от страна на кметството на Ню Йорк.

Режисьор на „When They See Us“ е Ейва ДюВерней („Selma“, „13th“, „A Wrinkle in Time“), а в главните роли са Асанте Блак, Калийл Харис, Джарел Джером, Итън Херис, Маркис Родригес, Крис Чолк, Джован Адепо, Джъстин Кънингам, Фреди Миарес, Нийси Наш, Майкъл Кенет Уилямс, Джон Легуизамо, Деша Поланко, Вера Фармига, Фелисити Хъфман, Онженю Елис, Блеър Ъндърууд, Фамке Янсен, Джошуа Джаксън, Сторм Рийд и други.

Премиерата на поредицата е на 31 май 2019 по Netflix.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *