*ВНИМАНИЕ! РЕВЮТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЪРИ! ЧЕТЕТЕ НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ!*

Изминаха точно 11 години, откакто киновселената на Marvel (MCU) започна с „Железният човек“ под съпровода на Back In Black на AC/DC. 11 години, откакто в последната минута на филма Ник Фюри (Самюъл Джаксън) загатна за възможността да видим филм за Отмъстителите, което накара всички в залата да надигнем вежди. Това, което последва, бе не само прецедент за Холивуд, но и за киноиндустрията като цяло. В рамките на десетилетие пред очите на зрителите от цял свят бе изградена една кохерентна, здраво функционираща вселена, пълна с герои и места, които не спират да се преплитат и да увличат не само хардкор феновете, но и средностатистичесия зрител, който въобще не бе чувал за тях. В продължение на цели 21 (!!!) филма Marvel ни накара да следваме стъпките на познати и напълно нови персонажи, които се превърнаха не само в поп-културни феномени, но и в гръбнака на вселената, която населяват. Цели 11 години, стъпка по стъпка, зрителите бяха тренирани и запознавани с всеки герой индивидуално, а на места и колективно. Всяка година излизаха по 2 или 3 филма на студиото, които предизвикваха дълги опашки пред кинозалите и превърнаха самите филми в ритуал за феновете. Но както казва самият Тони Старк (Робърт Дауни Джуниър): „Краят е част от пътешествието!“ Стигнахме до 22-ия филм от MCU – „Отмъстителите: Краят“, който слага край на т.нар. Infinity Saga и завършва историите както на основните 6 персонажа, които сформираха Отмъстителите, така и придава завършек на останалите второстепенни герои, които също се превърнаха във фаворити на феновете.

АКТ 1 – ЗАГУБАТА

avengers-end-game-20190403

Отмъстителите: Краят“ не губи никакво време и удря зрителя директно в сърцето, напомняйки и показвайки нагледно какъв е ефектът от действията на Танос – цялото семейство на Клинт Бартън (Джеръми Ренър) се изпарява, а реакцията му като скърбящ баща и съпруг задава тона за това, което предстои. Истинският филм започва три седмици след събитията от великолепния „ОтмъстителитеВойна без край“ и се занимава основно с изследването на това как героите се справят със загубата от битката с Танос и дали въобще е възможно човек да продължи напред с живота си и да намери начин да живее нормално след такова събитие в човешката история. Братята Джо и Антъни Русо винаги са се славели с умението си да изследват героите на много дълбоко и лично ниво и тук те отделят цял час, за да се уверят, че зрителите усещат болката на всеки един персонаж. За някои от тях дори не е нужно да имат реплики – израженията на лицата им и актьорската игра дават много повече, отколкото излишни речи и експозиция. Отмъстителите са победени, уязвими и скърбят. Надежда няма, а светът е дори в още по-голям хаос. Празни градове и улици, стълбове с обяви за липсващи хора, отсъствие на живот и радост, срещи между оцелелите за споделяне на тъга и насърчаване от Капитан Америка (Крис Еванс) да продължат напред… Може би никога досега светът не е представян по този начин във филм – особено в такъв за супергерои. Дори завръщането на Тони Старк на Земята прави ситуацията по-мрачна и отчайваща, вместо да внесе лъч надежда.

АКТ 2 – НАДЕЖДАТА

avengers-endgame-img01-20190428

Докато предните филми за Отмъстителите бяха директно или частично базирани на съответните комикси, „Отмъстителите: Краят“ е напълно оригинален филм със собствена история и идентичност, стъпвайки стабилно на базата на всички предходни филми от киновселената. Архитектът на MCU – Кевин Файги – на няколко пъти е споменавал, че често ползва „Стар Трек“ като извор за вдъхновение. Това е видно и в „Краят“, където зрителят може да намери директни препратки към последния епизод “All Good Things…” на сериала „Стар Трек: Следващото поколение“. Във въпросния епизод Жан-Люк Пикард пътува във времето, за да спре аномалия във времевото пространство, която има потенциала да унищожи човечеството. Аналогично и тук – героите получават силна доза надежда, след като години по-късно Скот Ланг/Ант-Мен (Пол Ръд) излиза от Квантовата реалност и дава нужната доза надежда на героите, насърчавайки ги да пътуват назад във времето и да оправят положението. Обикновено в time travel филми винаги има сериозна опасност от нарушаване на основните правила, което от своя страна води до дупки в сюжета. „Краят“ се абстрахира от правилата и бегло нахвърля щрихи за това как точно работи мисията, като вместо това се съсредоточава над героите и историята. За много хора филмът може да е натискане на един голям undo бутон, но „Краят“ знае как да живее с последствията от това действие. И именно това прави цялостната презентация толкова задоволяваща и въздействаща. Пътуването във времето в предишни филми от поредицата не е просто фен сървиз и възможности за безброй cameo-та от предишни актьори. Напротив, всяко действие и всяко вземане на Камък на безкрайността носи последствия, обогатява самите герои и в ретроспекция прави някои от предишните филми на MCU по-силни и засилва чувството за споделена вселена. Култови моменти от целия втори акт са сцените с Капитан Америка в асансьора, боят между него и предишното му „аз“ на моста и съдбоносният момент между Клинт и Наташа на Вормир.

АКТ 3 – САМОЖЕРТВАТА

avengers-endgame-img02-20190428

Водещата концепция във „Война без край“ са думите на Капитан Америка: „Не заменяме животи!“. Там героите отчаяно се опитват да осуетят плановете на Танос, без да се налага да жертват никого. „Отмъстителите: Краят“ обръща тази драматургия и показва колко отчаяни са героите в опитите си да възстановят ред във вселената. Водещата теза вече е „Завършваме мисията, каквото и да коства“. Навлизайки в последната третина от филма, нещата ескалират с всяка следваща секунда, докато не стигнем до десерта – финалната конфронтация между Капитан Америка, Тор и Железния човек срещу Танос. Освен, че сблъсъкът е заснет великолепно, екшънът, хореографията и яростта, която виждаме на голям екран, са удоволствие за сетивата. Всеки удар, който героите ни поемат или нанасят, е емоционален заряд за зрителя, който повишава адреналина на максимум. Братята Русо отново ни доказват, че са напълно способни да снимат екшън сцени чудесно – не спираме да виждаме различни интересни ъгли на камерата и множество общи кадри, които ясно показват боя. И като говорим за бой, третият акт на „Краят“ съдържа може би най-епичната масова битка в комиксов филм досега. Без да навлизам в сериозни подробности около нея, просто ще кажа, че да видиш толкова много герои на едно място е не само най-големият фен сървиз на света (с който Marvel спокойно могат да се измъкнат), но е и сбъдната мечта и осъществяване на най-мокрите сънища на всеки нърд/гийк по света. Най-хубавото е, че сцената не се усеща насилствено сложена във филма, а е отнело над 10 години изграждане на герои и история, за да стигнем до нея и наистина да усетим тежестта й. Никога няма да забравя изригването на аудиторията в салона и виковете на феновете по време на битката.

ЕВОЛЮЦИЯТА НА ГЕРОИТЕ

avengers-endgame-img03-20190428

За 11 години основната шесторка Отмъстители претърпяха коренна промяна и мястото, където срещаме конкретни герои, е тотално различно. Макар привидно Клинт и Наташа да не са мръднали особено от 2010 година насам, Бартън стана семеен, докато Наташа имаше своята любовна увертюра с Брус Банър. Имахме възможността да надникнем в личния живот и на двамата, като сценаристите се постараха да ги представят като нещо повече от мъж с лък и жена с пистолет. Банър/Хълк от своя страна измина дълъг път и макар да получихме страхотна симбиоза между брилянтния учен и зеленото чудовище, ако трябва да съм честен, бях леко разочарован от Хълк в „Краят“. Героят беше сведен до IT гуру, който нито получи своя реванш срещу Танос, нито показа адекватна реакция от научаването за смъртта на Наташа и най-вече не взе почти никакво участие във финалната битка. Ситуацията е сходна и с Тор – след „Рагнарок“ и особено след „Война без край“ за огромна част от феновете (между, които и аз) той с право се превърна в един от любимите герои. Пълната промяна на Тор в първите две третини от „Краят“ беше неочаквана и изключително забавна, но след известно време започваше да става натрапчива и честно казано нелепа (на моменти граничеше с пародия). Нещата стоят по съвсем различен начин с Капитан Америка и Тони Старк. „Краят“ дава възможност и на двамата актьори да докажат колко добри са всъщност и множество от емоционалните моменти във филма са дадени именно на тях. Без значение дали Крис Еванс и Робърт Дауни Джуниър ще спрат да играят Капитан Америка и Железния човек в бъдеще, те са олицетворението на героите и напълно изчезват в ролите си. Всяка тяхна дума е премерена и стои на място, а арките им в настоящия филм са завършени по възможно най-добрия и удовлетворяващ начин. Метаморфозата, която героят на Старк претърпява – от човек, който произвежда оръжия за масово изтребление, до смирен баща, готов да даде живота си, за да спаси света – е не само интересна, но и безкрайно емоционална. Робърт Дауни Джуниър доказва, че е многопластов актьор, който е еднакво добър в драма и комедия.

РЕЖИСЬОРИТЕ И СЦЕНАРИСТИТЕ

фантастичната четворка
Фантастичната четворка

Може би всички фенове ще сме на едно и също мнение: братята Антъни и Джо Русо са най-доброто нещо, което се е случвало на MCU. Все още има огромна част от фен базата, които са на мнение, че безупречният „Завръщането на първия отмъстител“ е най-добрият филм от поредицата. Последвалият го „Първият отмъстител: Войната на героите“ беше също толкова добър (ако не и по-добър?) филм, а „Война без край“ е магическият епос, за който все още всички говорят и считат за еталон в жанра. „Отмъстителите: Краят“ и предшественикът му са заснети с най-новата Arri 2D камера, което ги превръща в първите филми в Холивуд, заснети изцяло на IMAX. Резултатът е съвършено качество на картината, изключителна дълбочина на цветовете и фоновете, и грандиозен звук, които са най-правилният начин да се заснеме филм от подобен мащаб. Говорейки за братята Русо, е невъзможно да не споменем другото дуо – Кристофър Маркъс и Стивън МакФийли, които сътрудничат с Marvel още от „Капитан Америка: Първият отмъстител“ насам и са отговорни за написването на гореизброените филми. Дуото за пореден път доказват, че познават героите до мозъка на костите им и освен че им отдават заслуженото уважение с култови реплики и запомнящи се диалози, все пак не спират да намират начини да изненадват публиката и да поемат огромни рискове с историята.

БЪДЕЩЕТО НА ВСЕЛЕНАТА

Стан Лий, Джак Кърби и Стийв Дитко – легендите, без които нямаше да имаме MCU
Стан Лий, Джак Кърби и Стийв Дитко – легендите, без които нямаше да имаме MCU

В заключение, „Отмъстителите: Краят“ чества човешкото въображение и идеи, отдавайки почит на множеството писатели и артисти, които са дали тонове часове от живота си в старанието да забавляват читателите и зрителите със своите идеи. Филмът почти не оставя възможност за разочарование. Макар да е почти 3 часа дълъг, той е претъпкан с изненади и запомнящи се моменти, които оставят зрителя не само задоволен емоционално, но и го карат да не усеща как минава времето и да иска още. „Краят“ е любовно писмо и подарък за всички MCU фенове, които са следели еволюцията на киновселената от зачеването й. Още преди излизането си в кината прогнозите сочеха, че „Краят“ ще бъде не само най-касовият и най-чакан филм за 2019 година, но и има сериозна заявка да се превърне в най-доходоносния филм за всички времена, правейки сериозен опит да детронира „Аватар“. Излишно е да казвам, че всеки фен на киното трябва задължително да гледа филма на възможно най-големия екран (IMAX). „Отмъстителите: Краят“ определено слага край на една значителна глава от историята на MCU, но историята на вселената и героите продължава. Както казва Ник Фюри: „Винаги ще има проблеми!“ Винаги ще има нови поводи за сблъсък между добро и зло. И заради това светът винаги ще има нужда от герои. Кои ще са те и под каква форма ще продължат Отмъстителите занапред тепърва предстои да видим. „Отмъстителите: Краят“ е епос, който продължава делото на „Война без край“ и е не само край на една огромна глава от историята на MCU, но и кулминацията на всички жанрове – екшън, драма, комедия, фентъзи, сай-фай, трилър – и задоволява на всички нива, превръщайки се в едно от най-добрите заглавия на студиото.

Випуск 2008 – 2019
Випуск 2008 – 2019

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

174 Comments

 1. Вчера го гледах. Филма наистина е супер. Не и шедьовър и никога няма да бъде, но от към филми за супер герой си е истински шедьовър. Това което видях във филма като минуси е общо едни 5 10 мин които спаред мен са излишни. И другото, което на мен не ми хареса как са употребили Тор и Хълк. Хайде за Тор може да се затворим очите и примурно трансформацията му към края на филмо, но за Хълк баш не ми хареса как са го употребили. Щеше да бъде наистина супер ако го беха ядосали във финалната битка и да видим една 2 минутна размазваща сцена във финалната битка с Танос, след триото…

 2. СПОЙЛЕРИ !!!!
  Току-що излизам от IMAX залата и…..
  „Endgame“ е базпорно добър филм, с доста спорни моменти. Дали ще издържи проверката на Времето и дали ще остави трайни белези в сърцата на феновете – предстои да разберем! Всички мечтаеха за драматичен завършек на това приключение, но поне аз не бях готов да се разделя с най-любимия си герой (и актьор) във тази Марвел-Вселена – Железния човек (Робърт Дауни-Джуниър). Тор беше пародия на себе си, а Симбиота Хълк не ме удовлетвори напълно… Исках Вижън да се завърне, надявах се, че и Локи отново е създал коварен план и ще се окаже жив, но явно тези неща не се случват по този начин… Може би ще превъзмогна тези събития след като оставя филмът да отлежи в главата ми ден-два и отида да го гледам отново, но…някак в мен остава усещането, че „Война без край“ беше една идея по-добър и подгря здраво феновете и останалите зрители за „Endgame“…

  1. Напълно съгласен.
   „Война без край“ беше толкова добър, че направи така да натовари „Endgame“ с огромните очаквания на феновете.
   Въпреки това е страхотен и епичен филм, който е задължителен и да бъде гледан, както беше казано – на най-големия, възможен екран.

 3. Не е перфектен, но е супер. Малко завишавам към 8/10, но наистина останах предимно доволен от филма. 🙂

 4. Добър край, въпреки че имах малко различни очаквания. Оценка 9.5 от 10, малко не му достигна 🙂

  1. Аз съм на същото мнение – Infinity War беше 10/10, но тук имах някои забележки, което направи Endgame 9.5/10. И все пак – какъв филм… ??

 5. Nishto osobeno ne e. IW tolkova mnogo vdigna letvata, che tova e pylna boza v sravnenie s nego. Naistina ne razbiram kakvo tolkova se e haresalo na horata.

 6. Гледах го още вчера и съм донякъде разочарован. Изглежда този филм е за феновете на Марвел, най-вече в Щатите. А масата от хората, които не са гледали всичките 22 филма досега, и не са фенове на Марвел, ще останат разочаровани.
  Ако трябва да обобщя накратко целия филм:
  1 акт – slow burning, very slow burning
  2 акт – so far so good
  3 акт Oh…that’s stupid

  Сценаристите на този филм са използвали, както му казват lazy writing. Сценарият е изпъстрен с дупки, както и доста трудно обясними „събития“. И тук ще дам малко СПОЙЛЕРИ – филмът се опитва да копира в някои моменти „Завръщане в бъдещето“, „The Lord of the Rings: The Return of the King“, „inception“, както и „Interstellar“, но като качество не се доближава и на половината от изброените. Като цяло има подобаващ завършек, който трябва да задоволи феновете на Марвел. И ако беше направен само за тях, за 5-10 млн. фенове на Марвел по цялото земно кълбо, тогава филмът щеше да е добър. Но за останалата част от човечеството е просто задоволителен. Като се има предвид(СПОЙЛЕРИ), че нямаше и пост кредит сцени, даже е малко тъжно. Защото Ендгейм изглежда се явява като край на играта за едно цяло поколение фенове на Марвел. И последните вече са пораснали. Ред е на новото поколение, но бъдещето засега е неясно. Оценка на филма 4 от 10. Смятам че Avengers: Infinity War e доста по-добър филм.

  1. „А масата от хората, които не са гледали всичките 22 филма досега, и не са фенове на Марвел, ще останат разочаровани.“
   MCU е един невероятно скъп сериал с епизоди по 2:20-2:45 часа. Кой гледал, гледал. А защо ни е притрябвала пост-кредит сцена, след като това е КРАЯТ. Страхотно е, че филмът носи усещане за завършеност.
   Не следя поредицата от зараждането й- започнах да я следя отблизо преди по-малко от две години. И все пак „Краят” ме докосна.

 7. Рекордни 350млн само в САЩ за първия уикенд + 859млн в останалите страни = 1.2млрд само за един уикенд! Пълна лудница! Avatar, you’re next! ?

  1. За 5 дена е, но си е рекорд. Ако няма спад другата седмица ще направи над 3 млрд.. Но и в най-лошия случай 2.5-6 млрд, ги прави

 8. Ми…след като бюджета на филма е 400 млн.(според IMDb) и сигурно са дали още 250-300 млн. за реклама. Ще се види накрая. Много е съмнително, че ще стигне Аватар. Има доста хора в Щатите, които са искали да го гледат по няколко пъти, но след първия са отказали останалите билети. Ще видим! Най-вече ще видим колко ще му е печалбата на този филм, след като се „тегли чертата“, щото се доказа, че в последно време разходите по филмите нe са само бюджетът плюс сумата хвърлена за реклама.

  Първите няколко дни хайпът е голям, но ще се види после.

  1. То зависи и актьорите с какъв договор са. И дали взимат и % от печалбата, но след като е такъв голям бюджет предполагам, че половината е отишъл за хонорари. Върти ми се в главата за Аватар, Камерън е взел 150- 200 млн. от печалбата.

 9. 1. Сълзите и сополите бяха повече от необходимото.
  2. Тор беше най- хубавото нещо във филма.
  3. Новият Хълк IS SHIET.
  4. Разбра се скритата страст на Танос – земеделието
  5. Локи открадно онова синьото нещо. Тук ще има бъдещо развитие.
  6. Монтажистите трябва да бъдат изгорени живи. По некадърен монтаж не съм виждал.
  7. Ще има приходи зашото се явява завършек на една поредица, а не защото е хубав филм.
  8. IW сто пъти по- добър филм!
  9. 5,5/10 сори ама това е реалноста.

 10. Hris, ами…обикновено така се получава при филми, които са разделени на 2 части(в случая на 22 части).
  В такива дуологии една от двете части е доста по-добра. Така беше в Kill Bill, където първата част беше доста по-добра. Така беше и при The Hunger Games, където Mockingjay беше разделена на две части и втората беше определено по-добра. Та Avengers: Infinity War вдигна много летвата, като Avengers: Endgame не можа да я прескочи(много меко казано). Но първият създаде много голям хайп и определени очаквания за втория. За сега Endgame бере плодовете от хайпа, но не се знае докога.
  И съм напълно съгласен с теб за сериала на Марвел. Представи си обаче, че гледаш някакъв сериал, но си гледал само няколко епизода и края. Този край ще е крайно безинтересен за теб, защото не знаеш какво е станало по средата да речем.
  А че краят те е „докоснал“?! Айде, стига с тези намеци за сексуален тормоз! Ха-ха! А може да е било фантазия?!

  1. Мисля, че не ме разбра напълно- филмът ми хареса, даже ми хареса ужасно много.
   Арките на героите са доста добре направени, не съм разочарован от съдбата на нито един от тях. Освен това намирам филма за доста добре „сглобен”. А за докосването- на места стисках пуканките от напрежение, а по едно време се притесних да не се намокрят очилата. Не знам как е била при теб реакцията на публиката, но при мен последният половин час беше почти като на мач. Смятам че това, което братята Русо направиха е най-доброто в жанра от The Dark Knight насам- с доста по-различен подход, разбира се.

 11. Масовката в Endgame е като квартално сбиване, спрямо тази, която ще бъде в Hobbs & Shaw

  1. Hobbs & Shaw ще направи 2млрд opening day и 100% в Доматите ?

  2. @X-Force, много ясно! И продължението ще се казва „Hobbs & Shaw: Fast and Furious“

 12. За мен към героите – и към добрите, и към лошите – не се подходи с необходимото уважение и респект. Никоя смърт не беше достойна, никоя скръб – наистина трогваща, оцелелите се връщат към рутината си смачкани и жалки, без път, без посока и без надежда. Поне в крайно нелогичното си time-loop-битие Капитан Америка да се беше сдобил със син, на когото да остави в завет щита си… И да не бяха толкова много и толкова дразнещи girl-power-моментите и напълно лишените от драматургичен смисъл появи на Капитан Марвел, която с артистичните си способности може да се конкурира само с Кристен Стюарт…
  Нямам забележки към кинематографичната страна на филма, но драматургичната е епик фейл, който оставя много горчив вкус, сякаш всички много са бързали да приключат, и са си казали „Дай да наблъскаме там някакви неща, и да се свършва“…

 13. Hris, явно сме се разбрали напълно. Кохезията в този филм е ужасна и има толкова дупки в сценария, че прилича на швейцарско сирене. Както съм написал в по-горен мой коментар – филмът се опитва да прилича на много други големи филми, но е на много по-ниско качество от тях. Но все пак ти е харесал?! Ами…хора и вкусове всякакви.

  ПП А The Dark Knight e сериозен филм, докато Ендгейм е как да го наречем?! Може би събира лихвите от Avengers: Infinity War, като дава задоволителен за феновете на Марвел завършек. Но само толкова, за съжаление!

 14. Вторият уикенд ще се срине. Един от най-слабите филми от вселената изобщо. Не знам как след предния комиксов шедьовър, същият екип е сътворил тази шитня. Е, ще си вземе милиардите и ще бъде забравен.

 15. Да плачеш за смърта или емоционалната драма на супер герой, да вярвам ли на очите си?

  1. През 1992г. хората реваха като бебета за бат Арни, който беше РОБОТ в Т2. Гледали сме толкова много филми с велики персонажи, които са умрели поради една или друга причина и това е въздействало на зрителите. Един спандекс не променя нещата. А ако имаш предразсъдъци към супергероите заради костюмите им мога само да те съжалявам…

  2. Само дето през 90-те имаше стабилни образи и мъжество, а сега е модерно да се плаче за слаби актьорски образи…

  3. Че кое му е слабото на Стийв Роджърс и Тони Старк???

  4. Носталгия, носталгия….

   Истината е, че екшън-приключенското кино е в пъти по-добро сега – актьорите са актьори, писането е писане и ефектите са ефекти. Шварценегер’s got nothing on these dudes.

  5. Ако говорим за шварци единствената му роля на супер герой е на ледения. ТЕРМИНАТОР 2 да го сравняваш с тези бози е бягство от реалността .

  6. Никой не сравнява самите филми, а персонажите в тях…

  7. ??? човек съди за другите по себе си.??? всеки има право на мнение.

 16. След невероятни IW, това изглежда като някаква нелепица…
  Ебаси тъпите сценаристи, къде спахте WTF е тази финална сцена?
  В самия сценарий написан от смите тях един герой казва на друг, че на видиш ли ако проминиш нещо в тази времева линия, то се променя цялата, и бъдещето става друго, и какво получаваме баш накрайя, няй голямото ОСИРАНЕ. Как тоз капитан ще реши да си остане в миналото и всичко друго ще продължи по старум?
  Как можахте да осерете така всичко с таз финална сцена WTF, до преди нея нещата бяха поносими макар и с дупки, но след като видях това всичко пропадна.
  Още едно фрапиращо нещо което не е за изпускане, Локи сви тесаракта и изчезна, следователно Тор няма да го върне в Асгард и да го заключат в затвора им, следователно много от филмите и сценариите преди този губят смисъл.
  Отвратен съм….

  1. Капитан Америка се връща обратно в 1970г. за да остави камъните по местата им, за да може да няма дисбаланс във вселената. Тоест той ги връща и си изживява времето с Пеги докато неговото старо „аз“ от 1942г. е все още заледен в океана. Не виждам никаква липса на логика в това. Но си прав за Локи – той наистина е все още жив там някъде и залавянето му предстои (може би от Тор и Пазителите?). Съгласен съм, че това не беше много умно от страна на сценаристите, но като се замислиш – ако се ебаваш с времето толкова много е неизбежно да няма странични ефекти от цялата работа. Дали Локи ще избяга или някой друг ще промени бъдещето си по някакъв начин – неизбежно е. Щях да съм разочарован ако всичко беше минало по мед и масло.

  2. Ако става дума за нелепици – някой може ли да обясни, как точно Стив Роджърс водеше сбирка на (не)анонимните…мхм. Нищо против модерния либерализъм, но точно размразения от разгара на ВСВ да е най-толератния, хайде де. Виж г-ца Марвел с новата прическа, щеше да е перфектна.

  3. @X-Force Всичко друго има в Endgame, само логика няма 😀

  4. Dredd, ако тръгнеш да търсиш логика и да оспорваш всяка сцена във филм с повече от 30-40 супергероя с различни сили и истории ще свършиш в психиатрия 😀 Just go with the flow!

 17. Как може да спорите еди кое си с еди кое си несъвпадало и сценариститите се издънили..
  Все едно да почнем например да спорим и да ги упрекваме за това как аджеба се решили да сложат говорещ ракун, говорещо дърво и голям зелен човек във филмите?
  Та това е правено по комикс баси.

  1. Точно това е проблема! Пазители на галактиката е страхотен филм, но да ги напаснеш по този „реалистичен “ начин в съвремието е нелепо. Просто нещо толкова абсурдно няма как да не даде дефекти. Ето го примера : страхотния Логан (мой любимец ) толкова злодей се пробваха да го убият без никакъв шанс и накрая своята проекция той просто я застреля??!!?

 18. 10. Пропагандата и политкорекността бяха на ниво.
  11. Следващият жележен човек ще има вагина.

 19. Всичко започна с Тони Старк, изглежда трябваше да приключи с него. Да плаках на тази сцена защото 10 години от живота си минаха ей така и там в началото беше тоя тип и за всичките години се канектвахме с него, нищо че е милионер, плейбой, филантроп етц. Филма също беше супер и повечето от вас които оплюват тази „част“ нека не забравят, че трябва да гледаме на двата филма, като един, защото са снимани едновременно, но нямаше как да не бъдат разделени.
  Има много неща в които може да намрим кусури и винаги когато е замесено парадокс във времевия континиум нещо в самия филм куца, но тук трябва да се примирим и да приемем това което имаме.
  Може би най-лошата идея беше Танос този път да бъде представен като абсолютен садист и да няма нищо общо с онзи който видяхме в инфинити уор, но също така този Танос е няколко години „по-млад“.
  Може би единственото и най-неприятно нещо което никак, ама никак не ми хареса, е че Капитана, предаде щита си на тоя мъпет Сам Уилсън. Но…
  Love you 3000, Mr. Downey, rest now.

  1. Защото тоя тип никак добре не ми стои в нито един филм досега. Освен това не виждам как ще запълни обувките на Крис Евънс. Жаргона, къде използва, самия актьор никак не ми е ОК, но какво да направим…

  2. Идеята с предаването на щита е да се покаже, че той е символ и се предава от човек на човек (точно както в The Dark Knight Rises с Батман и Робин). Отделно, че в комиксите Сам наистина става новия Кап. Не мисля, че идеята тук е да има бъдещи филми, в които Сокола ще е новия Кап. Просто тази сцена беше необходима, за да се завърши арката на Капитана – нищо повече. Сега ако актьора ти е неприятен – това е отделен въпрос 😀

  3. в комиксите и Бъки става Капитан Америка, което и аз бих предпочел пред Сокола

  4. Щях да се съглася ако Бъки не беше наемен убиец, който е заличил стотици невинни хора (между които родителите на Тони Старк). Да, знам, че е бил с промит мозък, но това не го оневинява. Щеше да бъде пълно предателство и подигравка от страна на Капитана ако беше дал щита на Бъки вместо Сам.

  5. така казано Да, в синхрон с Дисни политиката, но иначе Капитана се изправи с/у целия свят заради Бъки, през цялото време не спря да вярва в него

  6. Той се изправи срещу целия свят защото знаеше, че Бъки е натопен и искаше да стигне до дъното на историята. В противен случай Бъки щеше да бъде заловен и осъден до живот или застрелян на място т.е. Капитана просто искаше да му спаси живота и да докаже невиността му по това конкретно престъпление. За останалото, което е вършил в миналото няма извинение. Стийв все още вярва в него и все още са приятели, но ако помниш – накрая на Civil War – Бъки сам предлага да бъде замразен понеже мозъкът му може все още да е промит и някой друг също може да се възползва от това, точно както Зимо направи. Ти би ли поверил щита на такъв човек? I think not! 😀

 20. Може да се пише много къде са грешките в този филм, но ще се опитам да бъда кратък.
  Два от големите персонажи във филма са напълно и безвъзвратно унищожени. Става въпрос за Тор и Хълк. И за какво?! За да има comic relief във филма?! Тор е принизен до хленчещ шут, който е изгубил уважението на почти всички. И неслучайно доста от Марвел феновете са бесни от този факт, или поне тези, които могат да мислят и имат някакво достойнство. А Хълк…такава трансформация е неубедителна, даже смехотворна. Все едно от доктор Джекил и мистър Хайд да се роди един добродушен Хайд. Ха-ха! Това е сценарий като за 8 годишни. Те биха повярвали в новоизградената арка на героя(въпреки че не знаят какво означава думата „арка“).
  Стигаме до пътуването във времето, където сценаристите са се оплели доста. Няма да изпадам в подробности за значението на думата парадокс, когато се „пътува“ във времето. Но се оказва, че саможертвата на Айрън мен не си струва усилията, защото всъщност авенджърите не са победили, понеже сценаристите са създали time loop. Като се замисли човек – чрез щракането с пръсти Ж. човекът всъщност унищожава армията на Танос от 2014 г., но в края капитана връща камъните и ресетва времевата линия. И в крайна сметка се оказва, че Танос и армията му са живи. Така че всъщност се образува времева „примка“ и всичко ще се повтаря и повтаря и повтаря…
  Има още много други недомислици, но обещах да бъда кратък. Като заключение ще напиша, че кончината на Айрън менът е предвима от преди една година, заради изтичащият договор на актьора, така че дори сцената, при която той предава богу дух не е особено трагична и тъжна, защото е очаквана.

  1. Танос си мисля, че ще го върнат в някои от бъдещите филми.

 21. Гледам рейдът в боксофиса и тотален погром! Само в Китай след вчерашния ден са 459 млн. Прогнозите за този уикенд domestic gross 160/170 млн и твърдо ще задмине Титаник. Въпрос на време е и Аватар да падне в боя.

  1. Засега няма и конкуренция. Чак като дойде Аладин ще му вземе от баницата

 22. Лайньовци, аве, да не би вие да ги получавате тези пари, та затова да сте толкова въодушевени?! Ха-ха-ха-ха!
  Май сте бая малки, та още от мама искате пари за кино. Така че пикайте и лягайте, да не се разправяме!

 23. radi, о, да, точно Аладин ще вземе от баницата! Колкото от „баницата“ взеха Мери Попинз, Дъмбо, A Wrinkle in Time, Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух, Лешникотрошачката и четирите кралства.
  Това са все големи провали на Дисни, само за последната година и половина! А следващите провали ще са Аладин и Цар лъв, като в бокс офиса ще е добре само Замръзналото Кралство 2. Ако някой ще открадне баницата от Отмъстителите, това ще е Годзила 2!

  1. Аладин ще направи много пари, въпреки смотаните реклами и негативното мнение около филма. Цар Лъв ще е номер две в бокс офиса след Ендгейм с 1.5 милиарда, изпреварвайки Епизод 9.

  2. Май много „въпреки-та“ станаха не мислиш ли?! То и Мери Попинз, както и Дъмбо щяха да покорят боксофиса, ама…не го покориха. Ха-ха-ха!

 24. Тази вечер най-накрая го гледАхме. Излишно разтегнат и разхвърлян и по-тъпи времеви парадокси не съм гледала откакто ходя на кино – има няма тридесет години! Що ли не си останах в къщи…

  1. Ами предполагам, защото Киното за повечето от нас е Страст и начин на Живот… Ако си стоим в къщи – няма да почувстваме разтърсващото преживяване на големия екран и грандиозния звук!

  1. Човека ти говори за КИНОТО, като преживяване, не за конкретния филм.
   За да допълня думите му, така че дори ти да разбереш, дори най-тъпия филм гледан на кино, е несравнимо изживяване с гледането на филм от Замунда.
   За времевите парадокси…. от къде се извъдихте толкова физици, че да знаете кое е възможно, кое не……

 25. Не беше на очакваното ниво. Още щом стана ясно, че в сюжета е вплетено пътуване във времето, стойността на филма падна с две скали. Можеше да се измисли нещо друго. И би било лесно, защото всичко и всички в тази вселена са измислени и нереални. Така че нямаше нужда да се намества теоретичната физика. Защото не звучи никак добре няколко дни след откритието, че в квантовата реалност времето тече по друг начин, Тони да реши времевия парадокс, а пък Банър да е вече готов с технология за пътуване във времето. Това е като цяло и големия проблем на Марвел – опитите да вкарат реалност в нереалното, може би за да изглеждат като правещи сериозно кино. Виждахме хора да се бият с богове в равностойни двубои, да не забравяме, че Капитанът всъщност е човешко същество, както и Черната вдовица и Ястребово око. Няма как да не предизвика объркване фактът, че в един момент Капитанът отива на кораб и там се бие като равен с някакъв терорист, а в друг момент се бие като равен с едно от най-могъщите същества във вселената Танос. Камъните на безкрайността уж имаха такава сила, че не би трябвало да е поносима за хора, но доста хора ги държаха в ръката си, да не говорим, че Старк пак сигурно е измислил за няколко минути технология, която да позволи на човешко същество да щрака с пръсти като във фолк дискотека. Естествено, всеки фен на комиксите би жертвал реалното за да предизвика въображението си. Така че Марвел просто трябваше да избистрят позицията си в този аспект.
  Краят не е добре направен филм. Идва с очакването, че това е завършек на цяла епоха. Съответно почти всички герои на вселената /които са живи към този момент/, са наблъскани в последния „епичен“ сблъсък. Например дори пчеличката с антенките е пратена на предна линия незнайно защо – как ли ще се бие срещу чудовища и богове?! Силата на героите в тази вселена така и остана една постоянна променлива. Хълк се би с Танос, когато имаше камъка на силата, и двубоят беше оспорван, докато сега Танос е без камък и бие всички наред. Героят на Танос е обезличен – той беше най-силният в предишния филм, това е един драматичен образ, който е лош, но и малко добър. Имаше вътрешно противоречие в този герой, който сега е много лесно премахнато. Въобще цялата тази история е толкова нелепа като сюжет, че в зрителя не може да не остане едно усещане за повърхностност.
  Иначе имаше хубави неща, има зрелище, който е харесал предишните филми от поредицата едва ли ще остане разочарован, да, може да не остане очарован, но все нещо ще му допадне и няма да си е хвърлил парите на вятъра.

  1. Танос не е обезличен. Тук е с няколко години по-млад. Вътрешното противоречие ще се появи по-късно

  1. А дано!!!
   Съгласен съм с твърдението, че infinity war > Endgame
   Харесвам Аватар, беше визуално пиршество, но Титаник > Аватар.
   Endgame е кулминацията на 22 филма, 11 години от живота на гикове като мен.
   От тук следва, че Endgame > Avatar.
   P.S. Това с Титаник беше лирическо отклонение, да не се брои към заключението 😀

  2. Да, задминал го е, ама друг път! Това е сумата, която не е коригирана спрямо инфлацията. И не знам защо доста от платените критици се опитват да прикрият този факт?! Всъщност знам защо! Според Box Office Mojo сумата, която е изкарал Титаник в Северна Америка и не е коригирана, е $659,363,944. Но коригираната сума е $1,221,303,800! Което си е 90% отгоре! А сега на тези, които могат да смятат – сложете още 90% върху 2,187 милиарда( Worldwide unadjusted) и каква ли сумичка се получава?! Да не би да е около 4-ри милиарда?! Ха-ха!
   А Аватар, пак според същият сайт има $760,507,625 (Domestic unadjusted) и $876,759,300 (Domestic adjusted Gross), което е 15% отгоре. А сега добавете 15 % отгоре на $2,787,965,087 Worldwide и се получава приблизително 3.2 млд. долара. Така че ще им е много трудно на Авенджърите да се преборят с истинските коригирани числа.

   ПП Според същия сайт Авенджърите са намират в момента на 31 място в Domestic Grossеs Adjusted for Ticket Price Inflation. Не е ясно по същия показател къде се намират Worldwide.

  3. Вадете си дилдотата феновете на Марвел 🙂

   Rank Title Worldwide gross
   (2019 $) Year
   1 Gone with the Wind $3,728,000,000 1939
   2 Avatar $3,273,000,000 2009
   3 Titanic T$3,099,000,000 1997
   4 Star Wars $3,061,000,000 1977
   5 The Sound of Music $2,564,000,000 1965
   6 E.T. the Extra-Terrestrial $2,503,000,000 1982
   7 Avengers: Endgame film currently playing AE$2,485,499,739 2019
   8 The Ten Commandments $2,370,000,000 1956
   9 Doctor Zhivago $2,246,000,000 1965
   10 Star Wars: The Force Awakens TFA$2,215,000,000 2015

 26. Да бе,как прецакаха готиния Тор!Ако искаха дебел Avengers,защо не поканиха Стивън Сегал?!?

  1. Чел ли си въобще комикси за Тор? Честно!

 27. Аз смятам да бъда много кратък и ясен , имах възможност да погледна филма 2 пъти , тъй като филма се случва прекалено много събития , които няма как обективно да изразиш мнение , но цялостно филма е това което трябваше да бъде „ПЕРФЕКТЕН КРАЙ“ и едно интересно и все още неясно начало за нови герои,злодеи . Един неверoятен emotional rollercoaster ride за хора според мене , които са гледали всички 22 филма и разбира се тук Робърт Дауни направи най-добрата си игра до момента във всичките филми , поклон на братята Русо които накараха хората наистина да се почувстват част от това пътешествие за това 9/10 е филма !!!

 28. Мисля, че двата филма трябва да се разглеждат в едно цяло, защото са така построени. Инак, образите и времето отделено да бъдат разказани оригиналните отмъстители след IW беше страхотно и сценарийно и режисьорско решение. Всеки с неговия начин да живее с последствията:
  Черната вдовица, която няма нищо друго, освен да пази и държи връзка с остатъците от героите,
  Тони Старк, най-накрая намерил личното щастие в цялата трагедия,
  Капитан Америка, който се опитва, типично за него да се впише и да се грижи за куража на другите,
  Брус, който е намерил начин да помири двете си същности и да живее с това постоянно без да крие какво е,
  Хоук, разтърсен от трагедията със семейството му, превърнал се в самотен раздавач на справедливост и,
  Тор, който носи съзнанието за цялата отговорност и провал, както като асгардец и крал, така и като единственият отмъстител, който имаше истински шанс и сила да спре Танос и цялата разруха след това.
  Страхотни арки, после появата на надеждата и събирането на екипа в стил седемте самураи или оригиналната великолепна седморка и търсенето на някакъв път за решение. Дилемите на героите, страха от провал, Тони и вдовицата, които в цялото им разказване се усеща о обречеността им..
  После мисията и саможертвата на вдовицата, срещите с миналото на Тони и капитана и Тор, които могат да се изкушат и да променят онази времена линия, в която да са щастливи тогава…
  Брус и пазителката изключителна сцена и като съдържание и като заряд и като мъдрост…
  Появата на Танос и развитието на образа му на пълнокръвен злодей с особена мисия и визия, с което за мен той окончателно изпревари Вейдър в класацията на великите злодеи. С целия си образ в двата епизода и после,
  Страхотната битка и как Танос ги размаза докато се стигне до саможертвата на единствения човек, който имаше какво да губи, спрямо сегашния си живот и въпреки това се жертва, включително и с акцента а доктор стрейндж в сцената.
  Изключителна работя, режисура, игра и монтаж. Да имаше го нелепия и поставен като кръпка образ на капитан Марвел, както и леко дразнещи клишета на гърл Пауър, но на фона на всичкото, трябва да сме много преднамерени и да ги търсим непременно, та чак да ни скапят цялото усещане на филма.
  И финалът, който приличаше като подход на завръщането на краля, но всички го заслужаваха о отделно, се направиха нови връзки към вселената след.
  Много добър и изключително съдържателен за комиксов сюжет филм.

 29. Обикновено нямам желание да споря с други хора, които са харесали някой филм. Но да провъзгласяваш някой филм за шедьовър, докато всъщност същият е абсолютна нелепица, даже е кощунство за кинематографията, това ме накара да напиша следното „скромно“ есе.
  Също така обикновено не искам и да споря за измислените персонажи, още повече във филм за супергерои, но когато дадени сценаристи са изградили някаква вселена и са начертали границите, а след това потъпкват собствените си граници, и същото се приема за изкуство от някои, е това вече е върхът на лицемерието.
  Още в самото начало на филма се натъкваме на първата нелепица в този филм, когато Танос е унищожил Infinity Stones. В предишната серия от този сериал IW, както и в предишните филми от сериала е обяснено, че камъните подържат живота във Вселената. Тогава, ако Танос е унищожил къмъните не следва ли, че трябва всичко живо да се затрие във вселената?! Продължаваме нататък.
  Пет години вече са изминали от отрязването на главата на Танос от Тор, животът като че ли се е нормализирал… и квантовата реалност изплюва мравката човек. Той се среща с остатъка от Авенджърите и най-вече с Ж човека. Който след тази среща набързо и твърде удобно, за много кратко време открива начин за пътуване във времето. Както си пие следобедния чай(или яде следобедния си бургер, щото е американец) и „Еврика“, съвсем случайно измисля машина на времето. И тук идва една от най-големите нелепици във филма – пътуването във времето. Да, наистина, все още няма измислена машина на времето и реално от гледна точка на физиката обяснение, но в някои филми поне са се постарали да го обяснят, така че да има смисъл.
  Значи, ако да речем се върнеш в миналото и убиеш собствения си дядо(давам го само като пример), то веднага след този акт ще престанеш да съществуваш. Защото дядо ти няма да може да създаде семейство, а някой от членовете на това семейство няма да създаде теб. С други думи, въобще няма да си се родил.
  Е, сценаристите на този филм са взели най-лесния начин, като според тях пътуването във времето до някоя точка от миналото на даден герой не влияе на бъдещето на същия герой, защото създава алтернативна времева линия. И въобще каквото и да правиш в миналото не влияе по никакъв начин на настоящето и бъдещето…И най-вече не влияе на сценария. Ха-ха! Колко удобно! Ще се върнем на нелепицата измислена от сецаристите за пътуване във времето малко по-късно.
  Следват препатки към старите марвелски филми, които трябва да замажат дупките в сценария, като дразнят носталгичната струна на феновете.
  И по някое време се появява Тор, който вече е надебелял неудачник, безгръбначно мекотело, пияница, играещ на Фортнайт, и най-вече обича да спори и да заплашва децата, които играят на тази игра. Голяма реклама на тази игра, спор няма! Ха-ха! Но феновете трябва да игнорират тази нова арка на героя, защото този филм е краят на една ера, нали?! Въпреки че цялата идея на сценаристите е да вкарат нов шут, на когото хората да се смеят, защото Ракета(плъхът или заекът) се изчерпа в предишните филми. Но освен новата нелепа арка на героя следва още по-нелепа сцена, в която героят на Тор все още се оказва…достоен за Мьолнир. Ха-ха-ха-ха! И с какво е достоен?!
  И тук сценаристите са намигнали, даже са направили реверанс към 80% от населението на Щатите.
  Което е със свръх наднормено тегло, и ако е от мъжки пол, живее в мазето на родителите си. Мързелува, играе по цял ден на игри, чете комикси и… обще взето е паразит живеещ на гърба на родителите си и на обществото. И след като неговият супергерой е достоен, дори когато е крайно недостоен, тогава нашият мързеливец въобще не трябва да се променя. Може да продължи да живее безсмисления си живот, и дори да си мисли, че е важна брънка от обществото. Отплеснах се!
  Стигаме до Хълк, на когото арката също е променена до неузнаваемост. Той вече е просто…зелен Банър, който се изявява като пацифист. Веднага един от потребителите на сайта(познайте кой) ще ме попита дали съм чел комиксите. Не, не съм ги чел, но изгледах няколко клипа в Ютуб на хора, които са чели комиксите. И според тях този образ на Хълк във филма въобще няма нищо общо с Професор Хълк. Като според същите хора гама радиацията, която се получава при използването на ръкавицата с камъните, би трябвало да го прави много по-силен. Всъщност би трябвало да го направи World Breaker Hulk. E, поне тук става ясно защо Хълк е направен да изглежда по-слаб от сценаристите, и има само подържаща роля във филма. Ами…за да може Ж човекът и Капитанът да изпъкнат, защото на актьорите, които играят двата персонажа им изтичат договорите и този филм им е последният. Не че актьорът, който играе Хълк ще играе и в други филми. Но явно Ж човекът и Капитанът са по-важни персонажи за сценаристите. Тогава може би трябваше да кръстят филма Ж човек 4, а не Авенджъри Ендгейм.
  Доста се разписах, така че ще забързам малко темпото. Още една голяма нелепица са сътворили сценаристите в сцената, когато Хълк си слага ръкавицата с камъните. А нелепицата идва от това, че в IW ръкавицата на Танос е направена от същата сплав, от която е направен Мьолнир на Тор, за да не се разпадне от силата на камъните. Е, тогава в ЕG нанотехнологичната ръкавица на Ж. човекът как въобще се интегрира с камъните?! Няма обяснение?! Така си и помислих. Ха-ха!
  Стигаме до смъртта на Ж.човекът, която е най-голямата замазка за сюжетните нелепици в този филм.
  Тя трябва да отклони вниманието на зрителя дотолкова, така че същият да забрави, че филмът допреди кончината на Ж човекът, е съшит с бели конци. Е, да, ама не постига желаният ефект, може би защото повечето зрители са наясно, че на актьорът му изтича договора, така че подобна сцена е очаквана. А най-интересното в нея е, че няколкото минути преди кончината на Ж, в които той се бори с Танос, както и самата му кончина са копирани от…BVS(О, изненада), когато Супермен умира, спасявайки света! При това до най-малкия детайл, като разбира се, актьорите и персонажите са други.
  Отиваме към края на филма(ох, най-накрая, то стана цял ферман,бе). Капитанът връща камъните, като същевременно ресетва(според сценаристите на филма) времевата линия. И тук възникват няколко въпроса. Как е успял да върне камъните?! Как е успял да върне най-вече The Reality Stone (The Aether)?! Ха-ха!
  Освен това се връща в миналото и изживява живота си с Пеги, като по този начин(според сценаристите) създава алтернативна времева линия, и все пак в края на филма се появява на пейката остарял, в оригиналната времева линия?! Що за малоумие в сценария?! Сценаристите по този начин сами са потъпкали собствените си „канони, които са създали за този филм.

  В заключение този филм е удобен завършек(меко казано) на целия сериал за феновете на Марвел.
  От кинематографична гледна точка е един огромен провал, изпълнен с противоречия и сюжетни недоразумения.

  1. Буквализираш и влизаш в сложен и непродуктивен опит, първо да изведеш противоречията, които виждаш, второ да ги направиш водещи, спрямо сюжета и общото на филма и трето, изпадаш в кофти позиция да търсиш логика или да запълваш празнини и т.н. в жанр, който дори само да е фантастика или фентъзи е сложно, а той е фантастика и фентъзи върху комиксови герои.
   Щом това те влече -ок. Има много хора, които търсят сюжетни, технически или просто гафове във филми. Даже пари изкарват от това.
   Само дето за зрителя на един такъв продукт това няма никакво значение. Преди всичко и първо, значение има как е разказана историята, убедителна ли е, прави ли връзка със зрителя, създава ли емоции, органична ли и дава ли отговор на съществените въпроси, как е заснета, добра ли е актьорската игра, ефектите, музиката, цялата композиция и ритъм и карат ли зрителя да му е добре и да се чувства удовлетворен от видяното.
   Сериозно ли мислиш, че някой се вълнува докато гледа филма и е гледал предните за това дали пътуването във времето е ок и как се спазва времената линия и дали като видял баща си и майка си нещо нарушил …. Или защо тор е достоен за мьолнир….
   Имаш много убедителна история, органична, разказана с добър ритъм и акценти, с драматични моменти, смешки, нетипични арки, но лесно разбираеми и правещи те съпричастен към героите, раздяла, смърт, Хепи енд, послания и всичко това в три часа, които не усещаш…
   Наистина ли ти е по-важно как капитана е върнал камъните, а не че се сдобрява със Старк, че си намира неизживяния живот и го виждаш на финала като старец и се чудиш що Тони Старк е успял да щракне с камъните, а не цялата му обреченост и саможертва. Верно ли се питаш що не е изчезнала вселената като Танос е затрил камъните, вместо да помислиш за самото действие и този невероятно внушителен злодей точно в тази сцена преди да му отрежат главата и тн и тн…
   Ок, твое си е, ама прилича на тези дето обясняват що деспасито не било музика, ама всички го слушат и още бичи рекорди. Изживей го или е твоето или не. Ако не е ок. Дълбай на противоречията, на кого му пука. Все едно Аватар, междузвездни войни, властелинът, матрицата или извънземното и Индиана Джоунс не са пълни с клишета, противоречия или гафове, ама ей на….
   Филмът разказва и приключва тази история с визуално, драматургично и актьорско пиршество, което даже капитан Марвел и други нелепи включвания не могат да променят и завърша поредицата съвсем достойно, разделяйки ни завинаги с някои герои и актьорите, които ги играха толкова години и отваряйки път на новите проекти. Супер работа на продуцент, режисьори сценаристи и всеки до кетъринга на продукцията явно. Кажи им браво, поздрави ги за безспорния успех и бъди добронамерен, явно не е твоето, гледай други жанрове

  2. @Драго Болезнено вярно! ?
   @Beton Логиката изградена от MARVEL е потъпкана от самите тях!

  3. @Драго
   За хълк съм съгласен, убиха го, за да се появи Банър на стероиди.
   Тор…. защо да е недостоен. Да, бог е, но и провалът в очите му е божествен. Не е спрял да е достоен, просто се е отдал на мъка и депресия. Шкембето го направи комичен, но не и смешен.
   Пътуването във времето…..Деам, колко физици има по форумите, как знаете какво би станало ако….?
   Защо да се промени сега, като може да има алтернативно сега, кой изобщо знае какво би било, всичко е теории.

  4. Единственият познат на човечеството начин да пътуваме във времето и то само напред,е да се доближим достатъчно близо до Хоризонта на събията на Черна дупка, където времето тече по-бавно.

  5. #Драго

   По всичко, което си написал става ясно, че имаш богат социален живот, вероятно под някой мост.
   Баси негативния пич. С какво те ядоса толкова този филм, така и не разбрах, но подозирам (по причината, че защитаваш глупостите на DC и отдавна залязлата SW вселена), че просто те е яд, че филмът е ужасно успешен. Да наречеш този филм ‘огромен провал’, па камо ли кинематографичен (термин отнасящ се строго към фотографията и визуалния стил на въпросният филм), при положение, че мрънкаш само за някакви логически дупки в драматургията, е смехотворно и ясно показва, че разбираш от кино колкото магаре от кладенчова вода.

   Колкото до Star Wars (някъде из коментарите беше писал, че оригиналната трилогия, та даже и прикуълите, видиш ли били в пъти по-добри от постигнатото от Марвел)…. не знам на коя планета живееш, но от тези 6 филма има един страхотен, два сносни и три, които по-добре да ги нямаше… единственото ми обяснение за мнението ти е, че най-вероятно си открил мастурбирането някъде около Епизод 1, та носталгията по Падме (или пък Анакин?) ти е изиграла джедайски трик на съзнанието и така си си останал. Успехът на SW винаги е бил повече свързан с събитийният им характер, отколкото с качествата на въпросните филми.

   Както и да е – не се натягай толкова, че ще вземеш да спукаш някой капиляр.
   Со здраве

   P.S.
   И заеби това „xa-xa“ на всеки две изречения – прави те да изглеждаш по-тъп отколкото вероятно си.

  6. #D, нещо ми подсказва, че твоят „отговор“ на моя написан преди толкова време коментар те е женгал лично. Да не би случайно да съм те описал в този мой коментар?! Да не би да си дебел, живеещ с родителите си, четящ комикси, безработен лентяй?! Ха-ха-ха (сори, не можах да се въздържа)! Но затова пък изглеждаш като много прост и неграмотен човек , щото кинематографичен идва от кинематограф. И да, прикуълите на SW са по-слаби от оригиналите, но са в пъти по-добри от всичко направено от Марвел досега. Сега по ясен ли съм?! А мастурбирането съм го открил много отдавна и малко по-късно открих и секса с жени. Но ми се струва, че ти си открил само мастурбирането. И това е напълно нормално за индивид, който се прехласва по супергеройски филми, смятайки ги за шедьоври. Та…Ха-ха(опа, пак го направих).

   ПП Недей да споменаваш пред хора, които те познават, че супергеройските филми са най-добрите филми. За твое добро е!
   И аз гледам супергеройски филми, но не се прехласвам по тях. И да, харесвам повече ДиСи, но ако те бяха на мястото на Марвел, пак нямаше да ги хваля толкова, защото са в такъв жанр.

 30. Beton , явно не си прочел началото на моето „скромно“ есе! Прочети го пак! И, да, един филм за да е добър, трябва да има смисъл, иначе гледаш някакви картинки. Е, това може да задоволи децата до 3-4 годишна възраст, а след тази възраст и те търсят някакъв смисъл в изгледаното.

  ПП А да сравняваш този филм с Матрицата, където има философски мъдрости, както и да сравняваш Танос от ЕG с Дарт Вейдър, е просто смехотворно! Но всеки има своя поглед, та…със здраве!

 31. За мен,най-силното и най- хубаво нещо произлизащо от комикс е…Батман.Без „Лигата“ и всички подобни лайна за извънезмни, Супермени и прочее.
  Някъде надолу е и Железния човек, но без Отмъстителите,разбира се отново.Кому е нужна сбирщина от спандекси,щом нямат задника на Скарлет?
  С останалите комикси…Бих ги държал, за момента в който тоалетната хартия в целия свят свърши и ще ги използвам да си бърша перинеума.
  Тези филми трябва да са гилти плежър,а такива като Бетон и Екс-Форс се опитват да ги правят класика, нещо което е невиждано в киното.Айде нема нужда.И като им покажеш, колко за прозрачни и кухи тези ленти,те винаги стигат до бокс офиса.Е и?И Джонас Брадърс продават много,ама не е някоя качествена музика.
  Нека всеки се кефи,и аз се кефя на откровени простотии като всеки друг,но не смея да правя тъпото умно.
  Жокера на Нолан и Леджър -това е злодей от който да настръхнеш,не Танос…

  1. Тоалетната хартия е на път да свърши, именно заради задника на Скарлет!
   Ти се чувстваш по отношение на Авенджърите, явно както аз за Нолановите батмани.
   бЕгинс беше чук, нещо невиждано, повече кримка, от колкото комикс филм. Мрачен, брутален, истински. После дойде прехваления черен рицар, хубав филм, с Пи Ар на който и Марвел могат да завидят. Всичко се въртя около смъртта на Леджър. Наистина направи страхотна роля, но ако беше жив, нямаше да се шуми токова около нея, нито номинация да получи. А третия беше такъв кенеф, че не ми се говори.

  2. Не,ма френд.Авенджъри,Аквамени,Жени Чудо…Аз ли не съм наред, че не ги деля на Марвел срещу ДиСи?!?За мен няма значение от коя компания излизат героите, ако всичко е баш как си требе.
   А Танос, само като му разбрах мотивацията и ми призля.Смях!Да и по -тъпи мотивации сме виждали в киното и логично никой не ги възхвалява, а тук се случва точно това…Жалко за седмото изкуство…
   Съжалявам, но смъртта на Леджър не е пиар.Кой знае, каква трета част щяхме да видим с още жив Хийт.

 32. Riddick, за задника на Скарлет не съм съгласен. Жената все пак има две деца, но си остава една от най-красивите жени в света. Освен ако, наистина не ти харесва задника на Америка повече?! Ха-ха-ха!
  Защо Тор не е достоен?! Мисля че съм изброил „качествата“ на арката му в този филм, и ако ти се струват достойни, тогава няма какво да говорим!
  За пътуването във времето също съм обяснил, прочети го пак! Самите сценаристи са стъпкали собствената си логика за пътуването във времето.

  ПП След като си харесал „Началото“ от Батманите на Нолан, то новият Джокер, който ще излезе през Октомври, трябва да те остави с отворена уста.

  1. И в „Островът“ задника й беше като втори остров, за това може да спорим колкото кажеш.
   За филма ме мързи, оставям те на Екс форс

  2. Не, благодаря! Предпочитам да гледам как боядисана стена изсъхва, отколкото да споря с тоя заблуден индивид.

 33. Riddick, явно си и намерил кусур на жената. Ха-ха! Бях ти пуснал няколко снимки, при това от IMDb. За да видиш колко и е „грозен“ задника на Скарлет, но явно и те подлежат на „модерация“.
  Иначе за Авенджърите – изглежда обичаш да си криеш главата в пясъка, особено когато фактите не подкрепят твоята „теза“ Ха-ха!

  X-Force, а стената отстъпва ли, когато я гледаш, опитвайки се да спориш с нея?! Ха-ха!

  ПП А сега остава да разрешат и двата ми почти еднакви коментара.

 34. Здравейте , едно въпросче към всички гледали голяма част от филмите и като цяло компетентни по въпроса , според вас това което направиха Марвел в момента можем ли да го счетем като един съвременен прочит на това , което се случи преди повече от 40г с Междузвезднивойни , защото по-мойте виждания и разговори с мои приятели тези филми , герои и др. се превърнаха , като един наистина социален феномен , вие какво мислите по въпроса интересно ми е мнението Ви , като не е идеята да се хейтим един на друг , а всеки да си искаже обективното мнение 🙂

  1. На този въпрос може само времето да отговори. То е последния и най-справедлив камък. Постеля пелерина от прах след себе си защото това е Inevitable.

  2. А няма ли да е честно да добавим и Game of thrones,нищо че е на малкия екран?

 35. Riddick, ха-ха! Явно си и намерил кусур на жената. Ето ти три снимки от 2012, 2014 и 2017 година.

  https://www.imdb.com/name/nm0424060/mediaviewer/rm53815296
  https://www.imdb.com/name/nm0424060/mediaviewer/rm1706609408
  https://www.imdb.com/name/nm0424060/mediaviewer/rm1461826560

  ПП А за Авенджърите -изглежда обичаш да си заравяш главата в пясъка, когато фактите са против твоята „теза“. Ха-ха-ха!

  X-Force, а стената отстъпва ли, когато я гледаш?! Ха-ха!

 36. Вадете си дилдотата феновете на Марвел 🙂

  Rank Title Worldwide gross
  (2019 $) Year
  1 Gone with the Wind $3,728,000,000 1939
  2 Avatar $3,273,000,000 2009
  3 Titanic T$3,099,000,000 1997
  4 Star Wars $3,061,000,000 1977
  5 The Sound of Music $2,564,000,000 1965
  6 E.T. the Extra-Terrestrial $2,503,000,000 1982
  7 Avengers: Endgame film currently playing AE$2,485,499,739 2019
  8 The Ten Commandments $2,370,000,000 1956
  9 Doctor Zhivago $2,246,000,000 1965
  10 Star Wars: The Force Awakens TFA$2,215,000,000 2015

 37. Интересни неща се случват в северноамериканския боксофис. Детски филм на WB за малко да повали уж мастодонта Авенджърс 4. При това в неговия дом. Като Детектив Пикачу -чу-чу има 58 млн. долара за уикенда, а Авенджъри Край има 63.1 млн., според „Доматите“. Много близо е било до сдаването на първото място от Края на сериалите на Марвел. При това само на третия му уикенд. И изглежда ще има голям спад при последния, особено в края на седмицата, когато излиза и „Джон Уик“ 3. Но това се очакваше. Колкото рекорди направи набързо флик-ът на Марвел, толкова и антирекорди го очакват сега. Като например най-голям спад в проценти спрямо предишен уикенд. Дали това се очакваше?! Ами..очакваше се! Защото този филм извлече максимума от хайпа заради предишния IW, и колкото повече хора го гледат, толкова повече хора остават разочаровани. За което говори и спадналата му оценка в IMDb. Да вземем за пример Титаник- този филм изкарваше пари от кината една година след премиерата му. Е, при Авенджърите ще е съвсем различно. При него имаме бързо достигане на връхната точка, и още по-бърз спад.

 38. Мисля си, че около три милиарда +-, около които ще завърши, ще го направят най-гледаният филм след 2009 г. Резултат, който сам по себе си и при жестоката конкуренция в последните години, е впечатляващ.
  Не виждам нищо изненадващо и в спада след третия уикенд. Съвременното кино е доста по-конкурентно от гледна точка на високобюджетни и силно комерсиални заглавия от една страна и от друга, интересът на публиката спада много по-бързо, защото има с какво да си заменя и не си задържа дълго вниманието върху едно нещо. Не само в киното.
  За времената на титаник, нова надежда или отнесени от вихъра са невъзможно несравними. Марвел може само да отворят шампанското и да работят така, че и следващите им проекти са ги изведат до такова общо представяне и ударен финал.

  1. Не е само до „отминалите времена“! Днешните филми(визирам най-вече тези на Марвел) са направени да те държат уж ангажиран с филма, колкото е времетраенето на самия филм. А няколко часа след приключването на филма да си забравил какво си гледал. Ха-ха! Това е най-голямата формула за успех. Проста, но ефективна. И след като повечето зрители са забравили да речем една трета от това, което са гледали, то и критиките са много по-малко. С други думи, тези филми не могат да задържат вниманието на зрителя за по-дълго време, просто защото не са добри(меко казано), колкото „Титаник“ и „Нова Надежда“ да речем. Тази година Дисни залагат на „Края“ в няколко филми и този маркетингов трик успя за първия филм, ще видим дали ще успее за останалите два(визирам Черният Феникс и Междузвезди войни еп.9)?! Но дори и да мине номерът и за другите два филма, то от догодина Дисни май ще бъдат на пост и молитва(като молитвата ще е към боговете на боксофиса – да са по-благосклонни към продукциите на Дисни).
   А Авенджърите Края, за него се създаде свръх очакване, което едва ли ще бъде повторено скоро, като това беше определящият фактор, така че много хора да искат да го гледат този филм. Е, повечето(за да не кажа всички), които са искали да го гледат, вече са го гледали. Но повечето от тях, особено ако не са фенове на Марвел, не искат да го гледат втори път, поне не и в скоро време. И оттам идва и големият спад, който ще достигне връх през този уикенд. Да, фенбойчетата на Марвел ще се опитат да го изгледат за 93-99 път през този уикенд, за да помогнат филмът да изпревари Аватар(неговият unadjusted световен приход), но е твърде вероятно усилията им да не са достатъчни.

 39. При междузвездни голямото плюскане дойде с очакването на седем, който с концепцията и реализацията отблъсна най-голямата фенска маса, въореки, че си изпълни докрай целите за печалба, следващите три от вселената продължиха тенденцията и ще видим доколко маркетингът, основан на Джей Джей ще оправи финалът ще сработи, но със сигурност ще има същия ефект -1-3 гледания и припомни ми какво беше това.
  Фениксът прогнозирам ще е драматичен провал, защото този франчайз и така си беше скапан отдавна. Инак, за бързооборотността спор няма и за това, че при комиксовите, особено е в пълна сила. Все пак и самите комикси са доста бързооборотни шир потреби. Философията е сходна.

  1. Много бъркаш за Междузвезди войни! Те не се правят на конвейер като филмите на Марвел, не са „шир потреба“, въпреки че Дисни точно това се опитаха да направят и се провалиха. Имат един последен шанс да направят всичко, както трябва. И ако направят филма не да е шедьовър, а да е добър, то тези рекорди, които Авенджърите направиха, ще са детска игра за „The Rise of Skywalker“. Това ще е, наистина краят на сагата за Скайуокър и всички онези герои, които познаваме от 40 години. Четиридесет години, през които „Войните“ се превърнаха в нещо като религия най-вече в Щатите. Всъщност има религиозни общности, които имат много по-малко членове, отколкото „Войните“ имат фенове. С други думи, ако филмът си струва, ще постави такива рекорди, както в САЩ, така и в света, които няма да бъдат доближени в близките няколко десетилетия. И това ще е така, защото, въпреки че Дисни се опитаха да направят маркетингов трик с този „Край“, то краят ще е истински само за този филм. Защото всички тези герои вече няма да ги видим повече на екран. Това ще е краят на 40-годишната сага. Истински край на една ера. Докато в марвелските филми винаги може да използват машината на времето(Ха-ха), както и подписване на нови договори с актьорите, и ако искат Дисни могат да ги върнат всичките. Другият вариант е да се направи ребут на авенджърите след 5-10 години с нови актьори.
   И тук идва още една голяма разлика със SW. Дисни се опитаха да напавят рибут на Хан Соло с нов и млад актьор, който да поднови франчайза и се провалиха. Феновете на SW приемат само Харисън Форд в ролята на Соло.
   Още една голяма разлика(колко станаха вече) между филмите на Марвел и SW e, че първите направиха 22 филма вече само за 11 години. И тези филми вече се усещат като латино сапунка, не само заради свързаността помежду им. А SW(основните филми) имат 8 филма за 42 години. Може би това е една от причините SW филмите(визирам най-вече оригиналната трилогия и прекуълите) да са много по-добри от марвелските. Освен това вече се усеща пренасищане и умора в зрителите от филмите на Марвел. Което неминуемо(както вика Танос ще е inevitable. Ха-ха) ще доведе до голям спад на заинтересоваността на зрителите към тези филми. Може би за в бъдеще марвелските филми ще е по-добре да се правят като SW филмите – по един филм на 2 години. Може би по този начин марвелските филми няма да са „шир потреба“.
   Като заключение ще добавя, че се надявам Дисни да направят еп. 9 да е много добър. Вярно това ще означава огромна печалба за тях, но нека направят края на сагата, така че да се помни дълго време. А след това да правят с франчайза, каквото поискат. И без това феновете след „The Rise of Skywalker“ ще намалеят драстично.

 40. Аз не говоря за междузвездни войни преди Дисни, а за абсолютно монетарния подход и много повече приличаш на марвелски с поредицата при тях. Общо пет филма за колко шест години и само това, че отблсъснаха цяла кохорта фенове с този комерсиален и бързообортен поход, ги накара да се посепнат и поспрат. И какъв изход намериха -тотално комерсиалния и клиширан Джей Джей който направи големият удар с мотиката по сагата, но докара милиарди с епизод седем да я завърши. И да, вероятно, дори само с идеята, че ще я завърши ще има рекорди. Ама за три пет седмици, подобно на Марвел. Дори заглавието е толкова нелепо и комерсиално и нямащо нищо общо с духа на сагата и предните филми, защото защото в осем люк умря и много фенове бяха критични за това решение. Кой филм от междузвездни войни носи толкова тъпо, директно и първосигнално заглавие…. А за рибути, продължения и разширени вселени, бъди сигурен че и междузвездни войни ще ги преживеят.

 41. Ще му е трудно да задмине „Аватар“, а прогнозите, че ще мине 3 милиарда долара са вече абсурден блян.

 42. Просто един от най до рите филми по кошикс правен някога, чудесен завършек на историята

 43. Един от най-добрите филми правен по комикси?! Възможно е, но е много съмнително. Има и доста по-добри от него. Тогава е един от най-добрите боксофис филми?! Това донякъде е вярно, но само ако се гледат неизчислените заради инфлацията приходи на другите филми, които са близо до Авенджърите в класацията. А сега се оказа, че е твърде вероятно последните да не могат да се справят със световния рекорд на Аватар. Оказва се, че първоначалният ентусиазъм на зрителите, който оказва влияние на боксофиса, вече се е изпарил. При това само на 4-5 уикенд, което е твърде показателно за качествата на филма.

  1. Както казва Старк в Infinity War: „Your math just blows my mind!“

 44. “It’s slowed down more than we all expected,” says Shawn Robbins, chief analyst at BoxOffice Media, who, after the film’s first weekend, had optimistically forecast Endgame crossing Avatar’s record in mid-June. He has since moved back his prediction to Labor Day(September 2nd. 2019), if it hits the record at all.

  “Avatar was all about the marathon and now it’s about the sprint,” says Paul Dergarabedian, senior media analyst at ComScore, noting that the films’ releases could not be more opposite.

  While Avatar’s rise to the top was gradual — spending over 60 weeks in theaters and receiving a late summer re-release more than half-of-a-year after its December debut — Endgame did a „lion’s share of its business in the first few weeks,“ says Robbins.

  It is also important to note the growth of the international box office as a major difference between the 2009 and 2019 marketplaces. Avatar’s $204 million in Chinese ticket sales made up 7 percent of the movie’s total global box office, while Endgame’s $608 million accounts for 23 percent of the movie’s global box office to date.

  Endgame will also only face more competition at the box office moving forward. The release of Legendary’s Detective Pikachu and Lionsgate’s John Wick has slowed Endgame’s momentum at the international and domestic box offices, respectively. With the official start to summer movie season kicking off this Memorial Day weekend with the release of another Disney title, Aladdin, the market will only become more crowded in the coming weekends (see: Godzilla, Dark Phoenix, Toy Story 4).

  “If it performs like it has been up to this point, there is about a $10 million to $20 million margin that falls half north and half south of Avatar,” says Robbins.

  Статията е на Нollywoodreporter. Аз бих зобавил, че в зависимост как се представи Годзила 2 другата седмица, Авенджърите може и да им е трудно да прескочат 2.7 млрд. долара.

 45. „Краят“ не ми хареса. Слаб филм.. За превръщанията на Хълк и особенно Тор – нямам думи! Капитан Марвел, след толкова реклама и това което се изписа за нея – появата и беше безлична. Дупки в сценария и противоречия – пълно!

 46. @Драго
  Като чета всичките 120 коментара мога да кажа, че единствения хейтър си ти.
  Само едни и същи глупости си изписал и както виждаш хората стоят пасивни към коментарите ти. Замисли се защо. Пък и земи се хвани на работа, а не само да пишеш в нета..

  По горе беше написал, че видиш ли Епизод 9 ако го направят супер добър е ще отвее рекордите на Края.. Ако изобщо моето момче разбираше от боксофис, щеше да знаеш, че специално за рекордите на Краят в следващите 10 години няма филм, който да успее да му бутне рекордите от първите 10 дни, да не говорим за 357-те милиона на първи уикенд в Щатите. Тези 357 милиона са немислими за бутане до 2030 година, дори да отчетем инфлацията. Обикновено на 10-12 години излиза по 1 филм събитие, който прави такива неща. както беше Аватар 2009, Краят 2019 и.. очаквай следващ такъв филм към 2030 г… за по назад във времето порови се сам и разбери кои са филмите събитие.
  Относно приходите на филмите и инфлационното им отчитане, принципно това е така, но това не е вярно. Инфлационното отчитане просто и единствено показва определен филм колко БИ спечелил, ако го пуснат СЕГА на екран. А това колко е изкарал като е пуснат на екран си е истинския резултат на самия филм. Разбира се, че няма как да сравняваме филм от преди 50 години с цена на билета 20 цената и филм сега с цена на билета 8 долара. Има разлика.
  Ти сериозно ли мислиш, че ако Отнесени от вихъра например, ако не съществуваше и сега някой направи този същия филм и го пуснат на екран ще изкара 2 милиарда в САЩ? Требва да си редко тъп, ако сериозно си го мислиш. Колкото и да е добър филм повече от 200 милиона нема да изкара.Но това е друга тема. Затова, колкото и да ти се иска инфлационното отчитане на практика не отчита нищо. Най касовите филми са Аватар 2.7 милиарда и Краят с 2.7 милиарда. Това е положението. Колкото до крайните резултати на Края абсурд е да мине 3-те, но има някакви шансове да мине резултатите на Аватар пък макар и с 50-60 долара.

  1. Ами…,брато, много мразя някой да употреби тази дума хейтър! Понеже си нямаме българска дума. Повечето потребители не ми отговарят, защото в повечето случаи съм прав. Или са на моето мнение. И ако отговорят ще е заяждане, като твоето. Между другото, имам доста добра работа, даже платена. По-горе съм написал, че Междузвездни войни еп.9 ще отвее Авенджърите в боксофиса, ако е добър, защото си е събитие. И аз съм написал точно какво събитие е. Е, друг е въпросът, ако това събитие не ти харесва, защото си харесваш Марвел. Ха-ха!
   И не, нищо не си разбрал за инфлационното отчитане, дали е заради малкото ти IQ, или заради сексуалната ти принадлежност и малкото ти IQ, но не си схванал същността.
   Инфлационното отчитане се прави на базата на продадените билети. Отнесени от Вихъра или Титаник, или някой друг по-стар филм имат продадени определен брой билети, при цената на билета от онова време. И допълнителното отчитане става, като този брой билети, които са продадени за определен филм, се приравни към днешните цени на билета. Ясно ли е сега?! Ако не е, тогава го прочети още толкова пъти, докато го схванеш!
   И пак не, Авенджърите няма да достигнат световния нерегулиран според инфлацията рекорд на Аватар, за твое огромно съжаление, освен ако не се случи чудо. От сорта- Дисни да закупят билети от кината на стойност 30-40 млн. долара. Ха-ха-ха!
   Пояснявам(като се надявам да впрегнеш целия си мозъчен капацитет)- отваряш boxofficemojo и отиваш на Avengers:Endgame, след това отиваш на Daily, проследяваш какви са сумите за всеки ден. Установяваш, че има спад с около 50% за приходите, при всяка следваща седмица, и ако си завършил седми клас(или втори ха-ха), си правиш изчисленията за следващите седмици, които предстоят. Като не забравяш да сложиш в уравнението, че предстоят премиери всяка следваща седмица, при това на филми, които имат потенциал да са първи в боксофиса при премиерния им уикенд. Като най-големият пробрем за Авенджърите няма да са самите филми и техният боксофис, а кината, които другите филми ще откраднат от него. За протокола-Авенджърите са изгубили 800 кина от премиерата на филма досега.

   ПП Нямам нищо против гейовете, стига да не ми пречат!

  2. Ето виждаш ли сам току що си доказа, че си просто хейтър, който напада хората и ги обижда. Думите ти просто показват ниското интелектуално развитие на днешната младеж, към която вероятно спадаш. Ако не спадаш към тях, това говори още по лошо за теб. А пък високопарните ти приказки колко винаги си прав и велик ги оставям без коментар. те сами си говорят…
   Епизод 9 ще отвее Краят, кога ме нема. Помни си думите, но се съмнява, че можеш. Да поговорим на Нова година. Не се притеснявай, ще ти ги припомня. Колкото и фермани да изпишеш с цел да се пъчиш пред хората продължаваш бъкел да си нямаш от боксофис.
   П.С. Убий глупака с мълчание – пиши си не ми пречиш..

  3. Ти си нагледен пример, брато, защо в България малко хора просперират. Защото има такива като теб, които са неграмотни за дадена сфера, но държат да си дадат мението, даже си мислят, че то е меродавно. Ха-ха-ха! Няма смисъл да продължавам дискусията с теб, тя е безпредметна.

 47. Рядко пиша коментари, няма да влизам в конкретика за качествата на филма.Употреби се тук едно понятие, което аз често го използвам „филм-събитие“, за това реших да пиша.Първо да спомена само, че и аз следя спадовете на боксофиса, но световния САЩ+.Преди две седмици Авенджърите изоставаха от Аватар с 300 милиона, сега са около 100.По предишната седмица /светояния боксофис/ резултата на филма бе 130 мил, а миналата + почивния в САЩ понеделник 70 мил.Наистина спада е около половина.Това значи, че тази ще е около 38, следващата 19, после 10, после 5-6 и така вероятно още 5-6.Със сигурност още 80-85 милиона ще направи и няма кой да го остави на -15 милиона от шампиона.Вижте как Черната пантера дълго време стоя на 695-696 е американския боксофис.Направиха някакъв реопънинг последния уикенд и го бутнаха да закръглят на 700.Това значи че студиото обръща много сериозно внимание на тези цифри.Какво остава за световния рекорд, който всички следят.Така че Аватар ще падне, дали към края на лятото, дали по рано или чак септември, октомври ще видим.
  Та по-важния въпрос дали това бе филм-събитие.От гледна точка на очакванията-ДА.След наистина изумителния Война без край, се създаде уникален хайп и свръхочакване какво ще стане от чудовищна вече фен-база градена над 10 години.Обикновения киноман, който не е фен на комиксите също не остана безучастен, след Война без край.Така, че да резултата беше смазващ, но именно защото филма не е чак толкова добър, колкото едно кино събитие не задържа приходите.В никой случай, не казвам че е лош филма, напротив но като качества не е чак кино-събитие.Докато Аватар, със цялото нововъведение около 3-Д и изобщо кинематографичното пиршество си беше баш кино-събитие.Знам, че ще влезнем в спорове за това няма да отговарям, но и предишните бокс-офис кингове Титаник и Джурасик Парк си бяха истинско кино-събитие.Грях му на душата пък който отрече, че по предишните Извънземното и Междузвездни войни не са кино събития.Така, че това е от мен.Просто сравнете Ендгейм с последните изброени филми и кажете с ръка на сърцето от тяхния ранг ли е според вас.

  1. Не знам дали въобще си чел ревюто или си скип-нал до коментарите директно, но в ревюто горе изрично упоменавам, че Infinity War/Endgame са ПЪРВИТЕ филми в историята на киното, заснети изцяло на IMAX с възможно най-новите камери на пазара. Добави към това build-up-a от предходните 21 филма, звездния каст от актьори, които срещаш събрани на едно място в един филм веднъж на 10 години (ако не и повече). Добави факта, че бюджета за филма минава 350млн долара, което го прави един от най-скъпите филми правени някога….и нека не забравяме, че в момента е на второ място по бокс офис за всички времена, а скоро може и да достигне първо.

   Та да кажеш, че не е кино-събитие е меко казано тъпо. Аватар си е имал своите визуални предимства за времето си. Ендгейм си има неговите. Всеки си преценя за себе си дали даден филм му е по вкуса и дали заслужава подобни титли или не.

 48. X-Force, най-новите IMAX камери казваш?! И заради това филмът е събитие?! По-добре ходи да гледаш Годзила 2 в края на седмицата, за да видиш какво значи VFX! В този филм ефектите са на извънземно ниво. Същите в Авенджърите ряпа да ядат! И пак не може да се каже, че новият филм за Годзила е събитие, защото сценария не е на ниво. Всъщност както и при Авенджърите.
  Но все пак във филма за Годзила чудовищата са главните герои, а не хората, както е при Авенджърите. То и филмът така се казва.

  Ники, не съм напълно съгласен с твоите изчисления. Първоначално Авенджърите имаха приход 30% от Щатите и 70% от света. Докато през последната седмица вече е точно обратното – 70% от Щатите и 30 от света. И това e така, защото за останалия свят Авенджърите сдадоха първото място в класациите да речем във Великобритания, Франция, Германия още с излизането на Детектив Пикачу. А вече Джон Уик и Аладин съвсем изтласкаха супергероите към по-задните места. Китай вече даде, каквото имаше. И вече интересът към този филм се подържа най-вече в Щатите от фенбойчетата на Марвел. Та разликата между рекорда на Аватар и Авенджърите в боксофиса, според моите изчисления, ще бъде около 30-40 млн. И даже може да стане и по-голяма, ако последните загубят повече кина/екрани(1000-2000) от някой от новите филми, които имат предстояща премиера в близките седмици.

  1. До скоро си мислех, че си прост бот, на който не му върви нито логиката, нито математиката. Вече съм напълно убеден, че имаш агенда срещу Endgame и търсиш извинения, за да пишеш фермани, пълни с тъпотии. Иска ми се да ти видя изражението на лицето, когато филма мине Аватар – ще е безценно. Сигурен съм, че тогава пак ще тръгнеш да вадиш от 9 реки вода и ще намериш нещо друго, за което да се хванеш, но при всички случаи си оставаш жалък. Доста хора ти го казаха вече, ама явно не вдяваш…

  2. Глей ся, брато, това че вярваш в нещо като малко дете, нито го прави логично, нито оправдава съществуването му. Прав си, че имам цел(нека да използваме българска дума) за Авенджърите. Тийнейджърите като теб(или възрастни, но с ум на тийнейджъри) по цял свят го превърнаха този филм в нещо, което не заслужава да бъде. Филмите от този сорт служат единствено за забавление. Взимаш си един голям пакет пуканки, гледаш филма и за 2-3 часа се забавляваш, а 2 часа след края на филма вече си го забравил. Но Марвел и най-вече Дисни се опитват да направят от този род филми правени по комикси нещо друго, нещо изродено. И го правят, само за да получат още една порция пари, при следващия подобен филм. Разбира се, това се харесва на хората с плитък ум, като теб. Допреди по-малко от 10 години се подигравахме на хората, които четат комикси, а не нормални книги. Сега явно е модерно да четеш комикси и да си дегенерат, но и тази „мода“ ще отмине.
   А за Авенджърите – „гледай“ този уикенд как ще изпаднат от първата 5-ца в щатския боксофис, и тогава пак ще си говорим!

 49. Драго иска да има последната дума. И бебетата да знаят, че той не ок с филма. Все едно никой не го разбра още от първите му десет коментара…
  Оставете го, нека му е радост.

  1. Описанието казва всичко : This is the fight of our lives…
   Тъжни времена настанаха.

 50. Съжалявам, но и специалистите вече казват, че Авенджърите няма да могат да остигнат световния рекорд на Аватар.

  „In a quick Avengers: Endgame update, the MCU epic earned $7.8 million in its sixth weekend of release.
  The film earned another $8.6 million overseas to bring its overseas cume over $1.897 billion and its global total to $2.713 billion. It’s now $75 million away from Avatar’s $2.788 billion global cume, but that may now be a bridge too far. Blame competition, including Walt Disney’s own quite successful Aladdin remake. And, yeah, if Disney has to trade the big record so that Aladdin can be a big hit, that’s an easy call for the Mouse House. After all, it’s going to be a lot easier to sell Avatar 2 in 2.5 years if Avatar is still the biggest movie ever“.

  Цитатът е от Forbes. Да не говорим, че Авенджърите вече са 6-ти в Щатите през този уикенд.

  ПП Аве, къде е X-Force?! За да каже колко съм зле с логиката и математиката! Ха-ха-ха!!

 51. За 2019 пускам прогноза, че топ 5 ще бъде от филми на Дисни. И може би всички ще са над 1 млрд.

  1. Бързи и Яростни е възможно да го наруши

  2. Едва ли… И аз се кефя много на тандема „Хобс и Шоу“, но едва ли ще мине 7-800 милиона… Иначе – за „Дисни“ си прав, но филмите над 1 млд. ще са 3 или 4.

  3. Засега имат два, а остават Играта на играчките, Цар Лъв, Междузвездни войни

  4. сега ще се появи Драго с някаква инфлационна схема, която ще изстреля неочакван филм на поу позишън

 52. Има две ленти, които може и да са R-rated,но имат някакъв шанс за милиардчИ – IT-Chapter Two и Joker.

 53. „То“ 2 е възможен за над 1 млрд. Новият Joker обаче ще е дарк, а феньовете на марвел сериалите не харесват такива филми. Между другото, Междузвездни войни са на Дисни, но гореописаните феньове го приемат за враг на Марвел, може би защото е най-голямата конкуренция на последните. Та даже филмът, в която тема пишем не успя(даже е много далеч) да подобри рекорда на TFA за Щатите.

  ПП Ако новият Терминатор се окаже добър, може и да направи доста пари в Щатите. В света и особено Китай, е сигурно, че ще направи доста пари. Като се има предвид, че предишният Терминатор беше спасен именно от Китай. Та…и той е потенциален млрд-ен филм.

 54. Joker няма шанс, а ,,То“ щеше да има ако беше в 3D( по-скъп билет) . Terminator сигурно ще има 2 версии, защото в Китай няма как да пуснат без цензура R-rated

 55. Не бих отхвърлил с лека ръка най-великия злодей в комиксите.Всичко зависи от рекламната кампания.Ако следващия трейлър е шит тип „да покажем Джон Конър, че ще е лошият“,всичко отива по дяволите за Joker.Но, ако е на нивото на първия,че и по-добър, може като нищо да стане първият R-rated филм минал границата.

 56. Ясно е че за тези филми се работи много. Например гражданска война, въпреки на моменти неуместен хумор ми хареса повече от предишните Отмъстители. Този го бива. Поне не го спрях по средата, както последния спайдърмен.

 57. Това само фенбойчетата на Марвел може да ги интересува. Защото следващия месец филмът ще излезе на Blu-ray, а там ще има и доста други „невиждани“ сцени. Като за диска сумата ще е 20-на долара и си остава за закупилия го.

  ПП Явно много са се чудили от Дисни дали да прибегнат до повторно пускане на филма, което ще е доказателство, че същият е по-слаб от Аватар в боксофиса, въпреки първоначалните му рекорди. Изглежда в крайна сметка ще се опитат да консолидират подсмърчащата им фен база. Ха-ха-ха!

  1. Как така реши, че re-release на Endgame автоматично значи, че е по-слаб от Аватар при положение, че Endgame е на 6 млн +/- разстояние от цифрите на Аватар, ПРЕДИ той да бъде re-release-нат??? Със своя втори релийз Аватар направи 30+ млн, което го доведе до днешните му цифри. Марвел просто правят същата тактика, но в по-кратък период от време. Ти ако беше на тяхно място и виждаш колко близо си до първото място, нямаше ли да направиш подобен ход?! Честно! Това е бизнес и за пръв път от 10 години някакъв филм успява да стигне до успеха на Аватар – естествено, че ще се борят със зъби и нокти за пълен успех. Ама нищо – ти продължавай да си мислиш, че няма да го мине и, че всеки ще седи вкъщи… Забавен си 😀

 58. But there’s a difference between a reissue a decade or two later and a slightly expanded version of a film currently playing in hundreds of theaters. In terms of folks going to the movies just to go to the movies, or deciding to see a three-hour movie they’ve already seen in theaters just for fun (or to see a new Easter Egg of sorts), this isn’t 2011, back when The Lion King earned a stupefying $94 million in North America via a 3-D reissue. When A Star Is Born was reissued just after the Oscars with 12 minutes of new footage, it earned a whopping $2.88 million in North America, with most of that coming from a $1.855 million „opening weekend“ on March 1.

  Again, this isn’t August 2010, when James Cameron’s Avatar came back to theaters with a slightly longer cut and earned an additional $11 million domestic (for a $760 million domestic cume) and $33 million worldwide (for a $2.788 billion cume). That may be the best-case scenario for this Avengers reissue, but Avatar didn’t have to contend with biggies like Toy Story 4, Annabelle Comes Home and Spider-Man: Far From Home in the same multiplex.

  So if this reissue isn’t guaranteed to get that extra $45 million to dethrone James Cameron’s 3-D epic—and again, we should remember that both films are now under the Disney umbrella—what is the purpose?

  От „Forbes“.

  1. По принцип съм съгласен с всичко написано, но авторът на статията пропуска един основен фактор – фенщината. Дебютният уикенд на Endgame въведе нов рекорд в историята на Холивуд. Дори ако 1/7 от хората, които са отишли да го гледат тогава, решат да го гледат отново, ще е достатъчно филма да мине границата на Аватар. А всички знаем, че все ще се намерят хора, чието любопитство ще ги накара да отидат да го гледат. В доста държави голяма част от населението (включително и аз) имаме абонаменти за кината и едно ходене до там ни излиза безплатно. Така че опашки пред кината ще има – въпросът е дали този ре-релийз ще е достатъчен за достигане на първо място.

 59. @X-Force Напълно съм съгласен с теб ! Плюс това се носят слухове в нета че rerelease-натата версия на Endgame ще бъде малко по-различна.Ще има различни сцени,различни развития на сюжета ще бъдат показани изтрити сцени и ще има две post-credits сцени.Незнам това доколко е вярно въпреки че Файги го е потвърдил но ако наистина е така нищо чудно да мине границата от 3млрд.

 60. Всичко, което ще е ново,ще е след надписите.Демек след 3 часа е в youtube.

 61. Абе още ли обръщате внимание на джендъра Драго бе…. Не виждате ли, че тоя просто не си пие хапчетата………..

  1. Ела да ми кажеш джендър в лицето и ще си тръгнеш без лице!!! На такива жалки нищожества като теб, ако се запалят даже няма да спра да ги напикая!

  2. Щом си толкова отворен- дай си адреса и ще ти дойда на гости! Да видим кой ще е джендъра в случая?! А преди си му викахме просто педераст. Да не би педераст да те обижда?! Много ли са те обиждали досега?!

 62. Драго млъквай щото всички от ,,Операция Кино” знаят че гледаш само да се закачаш и да правиш глупости.Това е сайт за филми не ти е UFC.Айде сега върви да си гледаш детските и не пиши повече в сайта…излагаш се много !

  1. Брато, май не си видял кой се заяжда! Или вие членовете от LGBT асоциацията си се подкрепяте?! Айде, сега аз да те пратя да си играеш… с друг член на асоциацията!

 63. Ей хухавелник.. не ми се прай на много отворен, че ше дойдем и ще ти забием манарата с простата тиква. Ние от северозапада не си поюплюваме. Хич нема да се церемоня с теб травестит смотан. Такива като теб хич нема да ми мигне окото да им разпоря простата селска свинска тиква, макар че после трябва да те лежа за човек. Престани да обиждаш хорта,защото всички видяха и се убедиха колко елементарен и прост смрадлив нахуйник си….
  Разкарай се от тука и престани да спамиш хубавия сайт и не се прави на много умен, щото всички виждаме колко струваш, колко елементарен и колко си тъп в действителност. Първо нямаш елементарна култура и поведение, второ нямаш елементарни познания за киноизкуство и трето си някакъв пипчив пишлигар, който си мисли, че разбира от кино и от боксофис и недей да ми коментираш неща от коитоне разбираш и бъкел си нямаш напонятие… А всъщност нищо не става от теб, разбра ли бе.. гнойна ПРИШКО… върви се изтискай някъде, че много смърдиш…. пришка такава…

  П.С. А сега лапай и се потапяй КУРВО….

  1. Аре, бе, селянин от северозапада! Нали ти казах да дадеш адрес,бе, мангал! Мен тръгнал да ме плаши педераса! Ха-ха-ха! На колко години си, бе, пикльо, който още не знае как чикия да си набие! Написах ти даваш адрес и ще дойда аз, или част от агитката на ЦСКА! Няма да се плашиш не сме много! После може и на екскурзия на Витоша в багажника на джипа да те закараме! Аре, чакам за адреса!

 64. Ахахах Драго ние не бием чекии а ебем кучки ти не знаеш ли?Това че малки лапенца като теб лъскат и пишат простотии нас не ни засяга.Къф адрес да ти даваме ти да не си Торбалан бе? А-ха-ха-ха-ха ! Хора вижте го колко е жалък..Вместо да обсъждаме Авенджърите и да сме в приятелски отношения ние се караме заради Драго амсалака…нито разбираш от кино,нито от маниери,нито от поведение абе като цяло от нищо.Аре ся си еби мамата и къш от тука..

  1. Да, бе, разбирате от кино колкото малките ви пишки разбират от пички! Понеже разбирате от мъжки задници! Нема лошо, ама аре да не започвате с майките, че ще ви ги еба всичките подред! А ако, както се подразбира обичаш да ебеш майка си, то по-добре не го разгласявай! Ха-ха-ха!
   Явно сте много отворени пред компа педераси, при това с малки пишки, но излезете ли навън гледате уплашено, като девственици! И Арнаудов, ти освен да ми направиш някоя свирка, друго няма да можеш, даже е много за слаботелесен, пъпчасал тийнейджър като теб!

   ПП А това за кучките недей да го споделяш! Личи си, че се правиш на голям, и си репетирал репликите пред огледалото! Ха-ха-ха!
   Аре, сега ходи да си направиш клизма, че партньорът ти те чака на легло!

   И ако нещо в сайта не ти харесва, тогава дигай гащи и бягай!

 65. Мале Драго…за последно ти отговарям на поредния ти малоумен коментар,който както винаги е просташки и без никакъв смисъл.Ей момче колко пъти са ти казвали и други хора от сайта СТИГА ПИСА ГЛУПОСТИ !!! Ти нищо не разбираш от кино и си тръгнал да пишеш някви глупости дето даже и ти незнаеш защо ги пишеш…И ти виждал ли си ме изобщо някога някъде че да казваш че съм слаботелесен и пъпчив? Личи си колко ПРОСТ И ОГРАНИЧЕН човек си ! Нито свирка ще ти правя нито ще ти отговарям повече…няма да падам на твоето ниво. Ся си еби майката миризлив педерас и се махай от сайта да не съм те видял повече ! Келеш с келеш прост…заради такива малоумници като теб пропада България..!

  1. Ма…ти верно ли си вярваш, бе, мухъл?! Казах на партньора ти по-горе да каже адрес, или някакво място да се видим и да се разберем като мъже!
   Казвам го и на теб! И ако не си мухъла, за който те мисля, тогава ще организираш нещата! На мястото или ще пием по бира, или някой ще ходи в болница! Но да ми се правиш на велик пред компа, аре продължавай да ебеш майка си!

   ПП Винаги съм писал аргументирано, даже с цитати от чуждестранни сайтове, но такива педераси като теб и твоят партьор, на когото не му е харесало мнението ми за неговия любим детски филм, и затова е решил да ме напада! Това няма да го позволя, и ще отговарям на провокациите, като ги връщам тройно! Ясен ли съм?!

 66. Гледай аз му казвам че няма да се занимавам повече с него и да му отговарям оня продължава…Ква среща,кви 5 лева бе бате!?Аз да си губя времето да ходя някъде да се занимавам с Драго Амсалака? Не мерси ! Пишел архументно хахаха…аз не съм видял един човек в ди-секшън-а да те е подкрепил или да се е съгласил с теб.И както каза ,,партньорът” ми явно не си си пил хапчетата от доста време.Не не си ясен Драгомире ! Никой не слуша и не го интересува кво говориш и в кви филми се вкарваш.Много отчаян живот водиш явно…

  1. Ми…брато, само потвърждаваш мнението ми за теб! Голем си само пред компа! Няма какво повече да говорим! Всъщност аз въобще и не съм се опитвал да водя разговор с теб! Ти си наби гъза между двама, които си мереха хуьовете. Така че не важиш! И много поздрави на родното ти място в Родопите! То София се напълни със селяни!

   ПП „архументно“ на някакъв родопски диалект ли е?! Ха-ха!

 67. Еми това е битката свърши.Официално ,,Отмъстителите Краят” биха бокс офис рекорда на филмчето на Джеймс Камерън.Това просто бешр напълно очевидно макар че някой хора не вярваха..
  Пожелавам успех и още много добри проекти на Marvel Studios.
  Avengers Endgame-$2.789 billion.
  Avatar-$2.788 billion.

  1. Нови Отмъстители или Аватар може да подобрят и този рекорд. Друг филм не виждам кой би могъл

  1. Като гледам ти си педераса – на кура ми украса!

 68. Ей Драго ще гледаш и ще харесваш филмите на Марвел,щот ш си викна моите хора ще те намерим къде живееш и ще видиш ти…!!!

 69. Абе хора сега като гледам в нета статистиките на SW Епизод 9 засега е спечелил $989.6 million което е супер малко за такъв филм предвид че слага край на толкова добра и велика поредица която съществува вече 42 години ! Пиша го това защото едно ,,мухалче” беше писало преди няколко месеца че Епизод 9 ще минел Края..а той даже няма милиард още..
  Драго бате не мога да те разбера как все викаш че си велик,че си голям Киноман и че винаги излизаш прав за ревюта/прогнози за филми а се оказва точно обратното ! Не мога да те търпя вече човек.язък на хубавия сайт дето му тровиш славата с твойте глупости-на всеки пост за ВСЕКИ ФИЛМ пишеш че Дисни са тъпи,че Марвел били тъпи не можели да правят кино и т.н
  С две думи мязаш малко на болен вече с тази тема-че се побъркваш от яд разбирам ама вече прекаляваш !
  Хора аз ви обещавам че се свържа с Дринов и другите админи и да направим някаква петиция да го махнем тоя мухъл че вече не се трае !
  Който е ЗА да пише долу в коментарите !

  1. Първо ще трябва да пишеш с името си, щото на такива анонимници като теб почти никой не им обръща внимание. Явно този ти е любият филм и сигурно си пускаш 10-на минути от него, всяка вечер преди да заспиш. И предполагам мастурбираш, когато видиш числата от бокс офиса му. Което трябва да се съгласиш е жалко съществуване. Ама хора има всякакви. Ха-ха!

  2. Господинът Драго е необходимото зло и задължителен контраст. Бактерията, която подсилва имунната система на сайта. Нужния баланс към еволюцията! Не го барай!

 70. Ха-ха прав си брато ! Ама поне да си пие хапчетата че вече наистина мисля че е някакъв психопат🥴.

 71. Драго си е много прав! И поставя на мястото им подобни нефелни фенбойчета. И ако не друго, въобще има ли някакво модериране в този сайт, защото с подобни на потребителя по-горе, може само да се псуваме. Такива мнения, като горното, е задължително да се трият. За да се запази поне мъничко култура в сайта.

  1. Това ся той си го пише от неговия ацц.Много си жалък човек…

 72. Според „Холивуд Репортър“ Аватар пак е номер едно в бокс офиса, след прожекции в Китай.