София Филм Фест стартира с пълна сила. Любопитен акцент от програмата на фестивала е гостуването на руската рок звезда, продуцент, художник, композитор, фотограф

и режисьорът Стас Намин, който е член на международното жури, ще представи пред българската публика няколко филма. Един от тях е документалният „Free to Rock“, режисиран от носителя на 4 награди „Еми“ Джим Браун и разказан от Кийфър Съдърланд, който се фокусира върху ролята на рокендрола в страните зад Желязната завеса и извоюването на свободата им.

Стас Намин ще представи „Free to Rock“ тази вечер в Дом на Киното от 20:30 часа.

Емблематичната рок звезда на Русия СТАС НАМИН e член на Международното жури и специален гост на 23-тия София Филм Фест

Известният руски продуцент, художник, композитор, фотограф и режисьор ще гостува в България през март по време на София Филм Фест

Стас НАМИН (Анастас Алексеевич Микоян) е роден в Москва, през 1951 година. Още на 10-годишна възраст Стас постъпва в Суворовското военно училище, където учи 7 години, след което се записва в Института за чуждестранни езици и скоро след това се премества в Московския държавен университет, където учи литература и философия до 1978 година. През 1983 завършва курс за сценарий и режисура в „Госкино“.

Интересът на Стас Намин към рок музиката започва още през 60-те години на миналия век, докато учи в Суворовото училище – през 1964 създава първата си рок група, а през 1969 се ражда група „Цветя“ („Цветы“), с която Стас  става истински популярен в меломанските и изобщо в културните  среди. С група „Цветя“ Стас създава много музикални хитове, а също така организира едни от най-големите независими международни музикални и културни фестивали в Русия.

Стас Намин създава и първия Московски симфоничен оркестър, както и спектакъла „Балет на леда“ („Москва върху лед“) – първият по рода си мюзикъл върху лед в Русия. След 2000 година творецът с неизчерпаем талант и многобройни артистични търсения се посвещава на театъра, където създава пиеси за съвременна музикална драма, а също и арт-проекти с авторски снимки, които представя в световни галерии и музеи. В този период създава и поредица от документални филми, между които „Древните храмове на Армения“, „Истинската Куба“, „Free to Rock“, и композира филмова музика.

Едно от най-харесваните места, превърнало в център за съхранение на националната култура, в място, където хората могат да се срещнат със световния шоу-бизнес, а също и в символ на авангардните млади хора в Русия, е Центъра Стас Намин (SNC), създаден през 1987 година и разположен в парка за отдих и култура Горки. Сред специалните гости на този център са звездите Робърт Де Ниро, Арнолд Шварценегер, Куинси Джоунс, легендарните Pink Floyd, U2 и много други. За този център Франк Запа снима филм, а хитовата песен на Scorpions от годините промяната в Източна Европа – „Wind of Change“ е посветена на духа на свободата, който витае в Центъра Стас Намин!

Стас Намин ще представи лично на София Филм Фест филмите „Free to Rock“ и „Истинската Куба“, както и филма на Кирил Серебренников „Лято“.

Визитата се реализира с любезната подкрепа на Посолството на САЩ.

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!    

#23SofiaIFF

free-to-rock-banner-20190309

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *