Оказа се, че досега не сме писали за един от най-интересните и добри филми за изминалата година – документалния „Сам на скалата“ („Free Solo“), и се радваме, че най-накрая го отбелязваме. Поводът е предстоящата му родна премиера по National Geographic, която ще бъде на 3 март от 20:55, наравно с още 172 държави.

В случай, че не сте запознати, „Сам на скалата“ разказва за соло катерача Алекс Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата отвесна скала в света, Ел Капитан в националния парк „Йосемити“, висока 975 метра… без въже или каквато и да е друга осигурителна екипировка.

Режисьори на „Сам на скалата“ са Елизабет Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин, известни с филма „Meru“, и начинът, по който те заснемат подвига на Алекс Хонълд, е впечатляващ. Вижте трейлър на филма.

Надявахме се да можем да видим тези впечатляващи кадри на голям екран, но уви. Хубавото е, че все пак ще можем да гледаме „Сам на скалата“ по легален начин, при това наравно с целия свят. Още веднъж, премиерата е на 3 март по National Geographic, от 20:55 часа.

Повече подробности за филма може да научите от официалното прессъобщение:

НАГРАДЕНИЯТ С БАФТА И НОМИНИРАН ЗА „ОСКАР“ ФИЛМ „САМ НА СКАЛАТА“ С ПРЕМИЕРА ПО NATIONAL GEOGRAPHIC НА 3 МАРТ

Шедьовър, впечатляващ почти толкова, колкото самото изкачване“

–The Seattle Times

(София, България – 11 февруари 2019 г.) – Наречен от New York Times  „изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“, номинираният за „Оскар“ и отличен с БАФТА филм „САМ НА СКАЛАТА“ ще бъде излъчен на малкия екран за първи път на 03.03., с премиера без реклами по National Geographic в САЩ. Тя ще бъде последвана от глобално излъчване в 172 държави и 43 езика. В България премиерата също ще бъде на 03.03. от 20:55 часа.

Режисьорът на документални филми и носител на множество награди Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин, режисьори на MERU, представят „САМ НА СКАЛАТА“. Филмът е един изумителен, съкровен и решителен портрет на соло катерача Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, Ел Капитан в националния парк „Йосемити“, висока 975 метра… без въже.

САМ НА СКАЛАТА“ е напрегнат трилър и вдъхновяваща история за атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. Когато катерачът започва тренировките си, бронята на неуязвимост, която е градил с десетилетия, неочаквано се разпада – Хонълд се влюбва, което нарушава концентрацията му и води до контузии и спънки. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, Васарели и Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

По време на излъчванията си в кината „САМ НА СКАЛАТА“ постави няколко рекорда в американския боксофис. Сред тях са този за най-много постъпления средно за киносалон от всички документални филми през премиерния уикенд (28 септември 2018 г.) и най-много приходи от документален филм през деветнадесетата седмица на прожектиране. Сега, когато навлиза в своята двадесета седмица, филмът е на второ място по общи приходи за 2018 г. в САЩ (и на първо място сред номинираните за „Оскар“), на първо място по приходи сред документалните филми за 2018 г. в Обединеното кралство и се нарежда сред първите 20 места за документалните филми за всички времена в САЩ и Австралия. Награден е с три отличия „Изборът на критиците“, три награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.

„Докато снимахме филма, нямахме представа, че ще получи такъв прием – казаха режисьорите Васарели и Чин. – Повечето от нас не биха си и помислили да се изкачват без осигурителни средства нa 900 метра, но всеки може да открие нещо за себе си в историята за смелостта, отдадеността и решимостта на Алекс. Благодарни сме, че работим с National Geographic и Fox Home Entertainment, и много се вълнуваме, че пътешествието на Алекс ще продължи да вдъхновява хората, за да се осмелят да мечтаят.“

САМ НА СКАЛАТА“ бе обявен за един от десетте най-добри филма за годината от Entertainment Weekly и бе отличен от критиците по цял свят като „един от най-впечатляващите документални филми за годината“, „изключителен“, „изумителен“ и „визуално смайващ“.

„Освен че е вдъхновяващо послание за постоянство и решимост, „САМ НА СКАЛАТА“ е и шеметно кинематографично постижение, което показва красотата и величието на нашите национални паркове – каза Бърнстийн. – Филмът е въздействащо напомняне, че от всички нас зависи да опазим естествения свят, който ни заобикаля.“

„САМ НА СКАЛАТА“ е представен за пръв път на филмовия фестивал в Телюрайд, след това и на международния филмов фестивал в Торонто, където е посрещнат с изключително положителни отзиви. Филмът е прожектиран и на повече от 30 филмови фестивали по цял свят, включително на международния фестивал за документално кино  в Амстердам (IDFA), в Аделаид, на филмовия фестивал в Мил Вали, на DOC NYC и на филмовия фестивал „Савана“. Продукцията ще бъде излъчена на филмови фестивали и в София, Загреб и Любляна.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

 1. Free solo e филм за изкачването на El Capitan през 2018.
  “Сам на скалата” е всъщност филм от 2010 – First Ascent: Alone On The Wall – за фрий солото му на Half Dome.

 2. Хора,които вече са гледали филма ми казаха,че е невероятен.Няма нищо общо като въздействие с холивудските бози,които се снимат пред зелен екран.Имало е хора,които са напускали прожекцията ,защото не могат да издържат на напрежението,нищо,че знаят,че пичът е жив и здрав.Като въздействие било неописуемо.
  Алекс Хонълд е върховия атлет в момента на планетата-и това го признават всички звезди и хора на спорта.
  Чакам с нетърпение!

 3. Ще повторя отново! Заглавията на тази година са само две: „They Shall Not Grow Old“ и „Free Solo“, а филмът един: „Mandy“, Изгледал съм всичко налично по кино/нет с номинация Oscars/Globes/BAFTA.
  Вие преценете колко некадърна кино година е 2018, щом документалните изпъкват, а стойностните филми не достигат да се изгради дори топ 10-ка.

  1. House That Jack Built, Blindspotting и Suspiria не са съгласни.

  2. … документалните филми също са…. филми, a Alex Honnold is a genius…