Човешката психика е впечатляващо нещо и едно от нейните проявления (или по-скоро отклонения?), което винаги е пленявало съзнанието ни и е възбуждало любопитството ни за знания и разбиране на същността ѝ, е така нареченият „Стокхолмски синдром“ – психологически феномен, при който, както „и баба знае“, заложникът се привързва към похитителя си, като изпитва симпатия и съчувствие към него.

Именно поради интереса ни към темата се зарадвахме изключително много, когато вчера попаднахме на новина за първия трейлър на филм, озаглавен „Stockholm“, разказващ за реалните събития, от които впоследствие произлиза името на синдрома. А събитието (още нещо, което „и баба знае“) е обир на банка в Стокхолм през 1973 г., при който група служители са взети за заложници в продължение на пет дни, привързват се към своите похитители, отказват помощ от властите и ги защитават.

Освен темата, към „Stockholm“ ни привлякоха и основните имена в актьорския състав – Итън Хоук, Марк Стронг и Нуми Рапас и с кеф натиснахме плей на трейлъра. Вижте го и вие.

https://www.youtube.com/watch?v=W2P0SSdIsrQ

Не си го представяхме така. Вярно, че част от събитията (и последиците), които са се разиграли, са абсурдни от известна гледна точка, но подобен комедиен подход лично на нас не ни допада. Искаше ни се нещо от рода на класиката „Dog Day Afternoon“ на Сидни Лъмет – имаме предвид в този стил, не сме си правили илюзии, че може дори да се доближава да качествата му. Но, хей, нашите желания и очаквания са си наш проблем, вие може да сте на друго мнение и видяното да ви допада. Ако е така, ще се радваме.

Режисьор и сценарист на „Stockholm“ е Робер Будро („That Beautiful Somewhere”, „Born to Be Blue“), а в ролите са Итън Хоук, Марк Стронг, Нуми Рапас, Беа Сантос, Кристофър Хейердал, Джон Ралстън и др.

Шведската премиера е 5 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *