Панаир на суетата” е безспорна класика – дело на Уилям Мейкпийс Текери, романът е интелигентна и същевременно безмилостна критика на английското общество от XIX век. Издадена през 1846 година, творбата е служила за вдъхновение на множество адаптации през годините – няколко радио-варианта, един от които на Орсън Уелс, а друг с участието на Стивън Фрай; четири филма от времето на нямото кино; няколко пълнометражни филма (най-новият от които е на Мира Наир от 2004 година с участието на Рийз Уидърспуун) и n-на-брой телевизионни версии, последната от които е на ITV и Amazon Studios.

В нея ролята на прочутата Ребека Шарп е поверена на Оливия Кук, която се справи добре със задачите си в „Играч първи, приготви се” и „Thoroughbreds” и сега очакваме, с подходящи за епохата рокли и прически, да разпердушини предразсъдъците на спечените британски превземки, ‘щото това си е заложено в героинята по роман, нали… Вижте първия тийзър-трейлър:

Днешните феминистични напъни изглеждат като беззъби памфлети в сравнение с делата на дръзките героини в множество романи, създадени от няколко поколения прочути писатели в миналото. В случая с мис Шарп нещата са малко по-различни, защото главната й цел е да се измъкне от мизерията на съществуването и да стигне (на всяка цена) до върховете на обществото във Викторианска Англия, по време на наполеоновите войни… Уилям Текери пресъздава в сатиричен вид реалността от своето близко минало и умело разрушава традиционни постулати. С удоволствие бихме хвърлили око на още една костюмна драма не само защото сме почитатели на историите в епоха, а и защото се надяваме, че тази адаптация е създадена в духа на съвременните телевизионни творби, повече от които в последните години могат да се мерят по размах и внимание към детайлите с традициите в киното.

Историята на Беки Шарп от „Панаир на суетата” („Vanity Fair”) е разказана в седем епизода и се разпространява във Великобритания от ITV, известни с поредици като „Downton Abbey” и „Victoria”. Режисьор на адаптацията е носителят на БАФТА Джеймс Стронг („Broadchurch”), сценарист е Гуинет Хюз, а в ролята на продуцент влиза Джулия Станърд („War & Peace”). Както вече споменахме, в главната роля е Оливия Кук („The Quiet Ones”, „Ouija”, „Me and Earl and the Dying Girl”), в актьорския екип са още Том Бейтман, Чарли Роу, Клаудия Джеси, Саймън Ръсел Бийл, Клер Скинър, Дейвид Фин, Джони Флин, Мартин Клънс, Франсис де Ла Тур, Сърейн Джоунс и легендарният Майкъл Пейлин в ролята на Текери!

Снимките са реализирани в Будапеща и Лондон, а премиерата на поредицата по Amazon Prime Video е предвидена за 21 декември 2018 – точно около коледните празници, когато хората имат (уж) малко повече време за себе си…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. HBO го излъчи наскоро.Не е никак лош.Даже включването на съвременна музика( Мадона например,май беше в края на втори епизод)бе много удачно.Франсис де ла Тур е великолепна и тук.и Оливия Кук се справя-къдедоста добре,къде не точно.Абе на фона на многото глупост този сериал е приятно изключение.