happt-as-lazzaro-20181207

С наближаване сезона на наградите е обяснимо засиленото желанието нещо да не бъде пропуснато от полезрението, особено щом се отнася до носителите на награди от международен фестивал. Тази година третият филм на Аличе РорвахерHappy as Lazzaro“ („Lazzaro felice„) спечели приза за най-добър сценарии в Кан.

Филмът проследява историята на срещата между Лазаро (Адриано Тардиоло) – едно селянче, което е толкова добро, че често го смятат за глупак или бавно развиващ се, и Танкреди (Лука Чиковани) – млад благородник, чието проклятие е въображението. Животът в изолираното пасторално селце Инвиолата (Google даде едно рамо с италианския и ни го преведе като неприкосновен, безопасен) е ръководен от ужасната маркиза Алфонсинаде Луна, кралицата на цигарите. Между двете момчета се създава особена връзка, когато Танкреди моли Лазаро да инсценират собственото му отвличане. Това странно и невероятно сътрудничество е като откровение за Лазаро, а приятелството им се превръща в такава ценност, която ще преведе Лазаро през времето в търсене на Танкреди. А когато за първи път се оказва в големия град, той прилича на късче от миналото, изгубено в модерния свят…

Вече сме виждали трейлър на „Happy as Lazzaro„, но сега е ред на нов поглед, представен от Netflix.

От трейлъра изглежда, че събитията се случват в миналото, но се получава и едно преплитане с настоящето и явно конкретното време и пространство ще отстъпят място на една история, която цели да си поиграе със законите на физиката. Освен това, ние с гаджета сме се гонили само в царевични полета, но пак сме способни да оценим романтиката на тютюневите, особено с приказната музика, подбрана с помощта на консултантите Лина Кардийо и Пиеро Круцити, която е използвана за продукцията.

Именно музиката в „Happy as Lazzaro“ ни подсказва, че може би той ще попадне в категорията на филмите с елемент на басня – историята може да бъде разказана накратко и представят морална поука в края си. Като такива филми през годините бяха определени „Шоколад“ (2000), „Невероятната съдба на Амели Пулен“ (2001), „Голяма риба“ (2003), „Penelope“ (2007) и доста други, като подобни продукции почти никога не са блокбъстъри, рядко попадат в престижни класации, често са пренебрегвани от публиката, която се лишава от нещо стойностно за гледане, без дори да подозира. „Happy as Lazzaro“ изглежда точно като такова красиво произведение с чакащо да бъде разказано послание и тънък магичен полъх в него.

MV5BNzcwYjVkMmMtMDU0My00ZDlkLWIzOGItNWNlZWVmMGM2ZTg5XkEyXkFqcGdeQXVyMTQ3Njg3MQ@@._V1_SY1000_CR0,0,700,1000_AL_

DsXDe2mUwAANAKv

Happy as Lazzaro“ е третият филм на италианката Аличе Рорвахер и се появява след „Heavenly Body“ (2011) и „The Wonders“ (2014), който спечели голямата награда на журито в Кан и където се порадвахме на Моника Белучи в една от ролите. Рорвахер вече е познато име на международната филмова сцена главно заради множестово номинации, които следват филмите ѝ. Освен Адриано Тардило и Лука Чиковани във филма ще видим още сестрата на Рорвахер – Алба Рорвахер, която не за първи път участва в проекти на сестра си, Карло Масимино, Мадалена Биоко, Наталино Баласо и други.

Happy as Lazzaro“  може да бъде гладан в избрани киносалони и в програмата на Netflix от 13-ти септември тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *