free solo
Free Solo

Американската киноакадемия бърза да приключи със служебните си ангажименти и в самото начало на 2019 да си се занимава само с подготовката на оскаровото шоу, а членовете й да следят кой какви награди раздава – и да се подхилкват в очакване на края на февруари. Както всяка година, десетки късометражни филми са кандидатствали за вниманието на академиците, като вече има обявени списъците с „финалистите”, от които ще се избират номинации в категориите игрално, анимационно и документално кино. Нас обаче живо ни интересува кои са заглавията, останали в списъка с пълнометражното документално кино – всяка година излизат толкова интригуващи, важни, увлекателни истории, и за съжаление много малко от тях успяват да стигнат до нас на голям екран.

15 са пълнометражните документални филми, които са пленили сърцата на селекционерите – сред тях са творби на Focus Features, NationalGeographic, Magnolia и още много други. Прави впечатление, че липсва втория по приходи за 2018 година документален филм – новия „Fahrenheit 11/9” на Майкъл Мур, както и посветения на Орсън Уелс филм на Netflix „They’ll Love Me When I’m Dead”, липсва също и „Quincy”, но – разбира се – и много други. Изборът е бил труден – от подадени 166 заглавия представителите на документалната гилдия са гласували, за да изберат филмите в краткия списък и впоследствие – номинациите. Ето кои са 15-те в този момент:

Charm City
Communion
Crime + Punishment
Dark Money
The Distant Barking of Dogs
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
On Her Shoulders
RBG
Shirkers
The Silence of Others
Three Identical Strangers
Won’t You Be My Neighbor?

Номинациите за поредните награди „Оскар” ще бъдат обявени на 22 януари 2019, а статуетките ще се раздават месец по-късно – на 24 февруари, а шоуто ще бъде предавано директно по АВС.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *