Окажеш ли се набеден за „фаворит” на киноакадемиците – иди после доказвай, че си имал „нещо друго предвид” – ще те преследват до дупка, особено ако (случайно) този път не спечелиш признание. Ето така, малко „на кантар” стоят нещата с новия филм на Бари ДженкинсIf Beale Street Could Talk” („Ако Бийл стрийт можеше да говори”), който ще се появи на голям екран през декември. Хората го очакват, заради режисьора – неговият „Moonlight” му гарантира място под светлините на прожекторите в края на 2016 и началото на миналата година, вторият му пълнометражен филм има повече от 200 награди и още над 250 номинации, включително осем за „Оскар“, три от които печели.

Не бихме искали да сме на мястото на Дженкинс в премиерната седмица на новия му филм – очакванията са високи и ако случайно се окаже, че са неоправдани, „падането” ще бъде доста болезнено. Ето и последния, най-нов трейлър:

Мнението ни по адрес на този любовен и очевидно драматичен сюжет не се е променило – скептичността ни не е победена, наблюдава се опит за омекотяване на синтезираното представяне на историята, но това не я прави по-затрогваща. Сигурни сме, че част от публиката очаква „If Beale Street Could Talk” и заради едноименния роман на прочутия американски писател и активист Джеймс Болдуин. Изкушаваме се да напомним, че Дженкинс работи с одобрението на наследниците на автора и споделя:

Джеймс Болдуин е човек, изпреварил времето си. Неговите изследвания върху съзнанието на американската нация остават адекватни до ден днешен. Да предам силата на любовта между Тиш и Фони на големия екран и да го сторя по начин, достоен за думите на Болдуин – това е отдавнашна моя мечта…

Хубаво е мечтите да се сбъдват, но е важен и моментът, в който може да се случи това – убедени сме, че тази любовна история няма да се приеме само като разказ за две човешки съдби, а ще бъде натоварена с всякакви допълнителни акценти в контекста на… всеобщото равноправие. Това са тенденциите на настоящето, за които Дженкинс не може да не си дава сметка. За момента решаваме да си запазим скептицизма като „здравословно” отношение към „If Beale Street Could Talk”, за да може да се изненадаме приятно, ако филмът ни опровергае. Напомняме и официалния синопсис:

В този честен и шокиращ роман, Джеймс Болдуин дарява на Америка една трогателна история за любовта, която се изправя в битка за справедливост. Действието се развива в началото на 70-те години в Харлем. Разказана през очите на Тиш, една 19-годишна девойка, която е влюбена в младия скулптор Фони, баща на бъдещото й дете, историята на Болдуин е предадена с чар и много тъга. Тиш и Фони искат да станат семейство, но момчето е погрешно обвинено в ужасно престъпление и го изпращат в затвора. Техните семейства се опитват да изчистят името му, но изправени пред несигурното бъдеще, младите влюбени са потопени в калейдоскоп от емоции – любов, отчаяние, надежда… В тази любовна история, в която страстта и тъгата са неизбежно преплетени, Болдуин създава два образа, които са живи и незабравими като душата на Америка…

плакат

Режисьор и сценарист на „If Beale Street Could Talk” е Бари Дженкинс („Moonlight”), по романа на Джеймс Болдуин. В актьорския екип участват Кики Лейн, Стивън Джеймс, Колман Доминго, Тейона Парис, Майкъл Бийч, Дейв Франко, Диего Луна, Педро Паскал, Ед Скрейн, Брайън Тайри Хенри, Реджина Кинг и др. .

Премиерата на филма се очаква на 14 декември 2018 в ограничен брой киносалони, като широкото разпространение в Щатите ще стартира на 25 декември, а в първите месеци на 2019 – и в други държави по света.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Не съм запленен от любовните истории на липсващото звено между маймуната и човека, така че мисля да пропусна!