фелисити джоунс

Появата на филм като „On the Basis of Sex” в размирни времена, когато назначаването на нов съдия във Върховния съд на Щатите бе спряно по обвинения в сексуално посегателство с давност… 36 години (Брет Кавана, предложен от Доналд Тръмп, съвсем не е безукорен пример за подражание, но случаят си изглежда като пореден щатски абсурд!), е съвсем актуално и – наблюдавайки глобалните тенденции – закономерно.

Драматичната история, основаваща се върху исторически факти, се фокусира върху младостта на Рут Бейдър Гинсбърг, която на 15 март навърши 85 години, и е втората жена-съдия във Върховния съд на САЩ. Тази длъжност й е предложена от президента Бил Клинтън преди 25 години. Дългогодишната кариера на Гинсбърг в правото включва преподавателски ангажименти, позиция в апелационния съд на окръг Колумбия, непрестанна дейност за защита на конституционните права на жените, тя е и активен член на борда на директорите на Съюза за защита на гражданските права в САЩ.

В ролята на Рут като амбициозната млада жена, която чрез съдебни дела иска да победи дискриминацията по пол, установена в продължение на векове в (почти) всички познати общества, е любимата ни и вечно готова за (биографични) предизвикателства Фелисити Джоунс. Няма да пропуснем да обърнем внимание и на нейната любима и вечно подкрепяща „половинка” – в ролята на съпруга Мартин Гинсбърг влиза Арми Хамър. Хармоничното съжителство на двамата борбени юристи изпълва и втория официален трейлър на „On the Basis of Sex” – вижте!

Рут и Мартин в екип повдигат първото обвинение в дискриминация по пол пред Върховния съд, известен със закостенялата си авторитарност и непоклатим традиционализъм – и шокиращият ход е, че тяхната идея е да пледират неравностойно отношение към мъжете, на които не е разрешено да бъдат детегледачи. Любопитен детайл в цялостната картина на времето е скептицизма на околните, които смятат, че с този случай движението за равноправие на жените ще бъде компроментирано и върнато поне с десетилетие назад в развитието си.

Начело на проекта е режисьорката Мими Ледър („Миротворецът”, „Смъртоносно влияние”), със завидна филмография и сериозен опит както от „голямото кино”, така и от различни телевизионни поредици. Даниел Стийпълман (който е племенник на Гинсбърг) е автор на сценария, намерил място в „Черния списък” с нереализирани проекти, отпаднали от графика за 2014 година. Във филма участват още Джъстин Теру, Кати Бейтс, Сам Уотърстън, Джак Рейнър и Кейли Спени.

Премиерното представяне на „On the Basis of Sex” е на 8 ноември – ще открие Фестивала на Американския филмов институт. Съдебната драматична история влиза в широко разпространение в САЩ на 25 декември 2018, а в първата седмица на 2019 година ще може да бъде видяна и на екран във Великобритания.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Това изглежда интересно – дано да е станало…
    Брет Кавана си го назначиха днес – въпреки временното възпрепятстване на процеса.
    Което не бе ‘абсурд’ – а поредното шоу, което ни организираха американците с всичките му прилежащи етични казуси и въпроси, които нямат готови и лесни (черно-бели) отговори.

    В блог в който всеки божи ден (и нощ) се коментират ‘щатски’ филми, може би е хубаво да се разширят оперативните дефиниции за ‘щатски абсурд’, ‘граждандски права’, ‘жертви на сексуални посегателства’ и други подобни. Така всички ние, които се отбиваме тук – ще си спестим балканския вой всеки път когато някой с черен цвят на кожата или различна сексуална ориентация бъде оценен за работата си.

    Филмът по-горе може да е супер интересен (популярен) разказ за забалежетилна жена – и сигурно ще му се радваме повече, ако си спестим ненужни дисклеймъри ала Волен Сидеров.