При все заслужения скептицизъм, щатското разпространение не е съвсем изостанало по отношение на фестивални заглавия. Преди няколко дни попаднахме на трейлър на „Museo” – един (сравнително) нов филм с участието на нашия любимец Гаел Гарсия Бернал и се поинтересувахме за съдбата му.

След премиерата на филма на известния мексикански режисьор Алонсо Руиз Паласиос в програмата на Берлинале преди половин година, „затишието” е тотално до Карлови Вари, където „Museo” също е представен във фестивална среда, а пък следващата седмица предстои премиерата му в Торонто. Междувременно се появи и трейлър на „сардоничната поучителна история”, в която акцентът попада върху познатата мъдрост – не можеш да оцениш нещо, което притежаваш, докато не го загубиш.

Museo” е заснет на локации, на които никога до момента не е снимано, вдъхновен е от реално случили се събития и разказва за 30-годишните Хуан Нуньес (Бернал) и Бенджамин Уилсън (Леонардо Ортизгрис), които все още не са завършили ветеринарното училище и не са успели да напуснат домовете на родителите си. Те живеят в удобното безвремие на предградието Сателит на Мексико сити. В деня на една поредна Коледа те решават, че е време да направят нещо значимо – и отиват да крадат едни от най-прочутите експонати в иконичния Национален музей по антропология на Мексико, но съвсем логично проблемите ги преследват по петите…

Museo” е вторият филм на Паласиос (автор на „Güeros”, с награда за най-добър дебют на Берлинале 2014), като сценарият е дело на режисьора и Мануел Алкала. Освен Гаел Гарсия Бернал и Леонардо Ортизгрис, в актьорския екип са още Алфредо Кастро, Лин Джилмартин, Илсе Салас и Саймън Ръсел Биали. Според специалистите, видели филма по време на фестивалното му разпространение, той е „фантастично добър” и можем само да съжаляваме, ако не успеем да го видим на голям екран.

плакат

Museo” вече тръгна на кино в Мексико миналата седмица, като очакванията са Vitagraph Films да се ангажира с разпространението му в избрани щатски киносалони от 14 септември 2018. Очевидно там има достатъчно испаноговорящи киномани, които биха обърнали внимание на мексикански филм, а това безспорно е важен аргумент при закупуване на правата за територия като САЩ.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *