Една доста шокираща, но радостна за нас новина – според режисьора Терънс Малик новият монтаж на „Дървото на живота” от 188 минути, специално подготвен за „The Criterion Collection” ще е напълно различен филм. Както се казва: No one saw that one coming!

Малик не работи за първи път с професионалистите от „The Criterion Collection”, които са едни от най-добрите в шлифловането и реставрирането на стари филми. Припомняме ви, че „Новият свят” получи невероятно издание, близо 40 минути по-дълго от версията, която New Line Cinema пуснаха в кината през 2005 г. Този път обаче екстравагантният режисьор е подготвил нещо съвсем откачено. Ето какво каза техническият директор на „Criterion”:

„За разлика от „Новият свят”, версията на „Дървото на живота”, която имаше премиера в Кан през 2011 беше абсолютно филмът, който Терънс Малик искаше да направи. Това, което е интересно, когато говорихме с Тери за този нов вариант на филма е, че той не иска хората да си мислят, че това е по-добрият филм. Просто е друг.”

Проектът започва преди няколко години в Кан, когато Малик споделя, че би искал да направи нещо различно с „Дървото на живота” за DVD и Blu-Ray изданието, защото разполагал с невероятно количество неизползван материал. Интригувани, от „Criterion” се подсигурили, че филмът е част от сделката им с „Fox”. Клайн споделя, че режисьорът искал от самото начало да използва материала в нова история.

„Тери обича да си играе и да променя нещата. Той ми каза: Никой не е насилвал Боб Дилън да свири песните си по един и същи начин всяка вечер. Защо аз трябва да направя само един филм?”

Малик бил също заинтересован от технологията, която DVD и Blu-Ray плейърите позволяват на зрителя да има достъп до различни версии на филма на един и същи диск. Така нареченият „seamless branching” според режисьора можело да се използва за по-различни цели. Ето какво допълва Клайн:

„Идеята беше да използваме допълнителния материал и да го вкарваме на случаен принцип на различни места, за да създаваме нови истории. Чувал съм да се ползва по много различни начини. Единият е да се пуска произволно и така никога няма да е същият материал. Ще има толкова много изменения, че никога няма да е историята, която вече е изгледана и би било интересно за зрителя да я види отново.”

В крайна сметка Малик и техниците от „Criterion” решават, че е твърде рисковано да оставят технологията да решава какво преживяване ще имат зрителите, затова предпочитат да се задоволят с една нова версия на филма, което се оказва най-амбициозният проект на компанията. Емануел Любецки също се захваща за работа и вместо да обработи не само новите 50 минути, ами направо целия филм. Има още невероятни постижения, които „Criterion” са си позволили, въпреки че са похарчили огромна сума пари, но тук няма да описваме всички.  Филмът ще има премиера на фестивала във Венеция, а новата версия ще е в продажба от 11 септември. За пореден път ни е яд, че не можем да се порадваме на физическия носител.

942_BD

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *