the other side of the wind

Вчера бе открито 75-ото издание на филмовия фестивал във Венеция, на който паралелно с умопомрачителния основен конкурс, ще има и няколко специални събития. Едно от тях е фактът, че десетилетия след смъртта на Орсън Уелс негов филм ще се появи пред публика. За хипотетичната възможност „The Other Side of the Wind” да се роди за живот сме писали още преди четири години – и ето, че всички бюрократични пречки са преодолени, а Netflix вече представиха първия трейлър.

Предлагаме ви да видите за какво иде реч.

Орсън Уелс е заснел част от готовия сценарий още през 70-те години, но не го е довършил и лентата с материала е захвърлена. Впоследствие оригиналният сценарий и кадрите са открити и след много премеждия историята е конструирана. Сюжетът разказва за живота на легендарен режисьор на име Дж. Дж. „Джейк” Ханафорд (тази роля е поверена на иконата Джон Хюстън), пристигнал обратно в Холивуд след години на привидно изгнание в Европа с планове да завърши работата по собствения си иновативен проект и да се „завърне” под светлините на прожекторите. Заглавието на филма също е… „The Other Side of the Wind”.

Може да изглежда диво, шантаво, визуална провокация, фантасмагорична лудост и еклектична екзотика, но все пак не бива да забравяме, че в заснетия материал диша времето, модата и представите за света и живота от преди повече от 40 години. Възпрепятстван от различни финансови проблеми, Орсън Уелс работи в продължение на много години по този проект, който остава незавършен и невидян от зрителите. Повече от хиляда ролки с филмови негативи са били съхранявани в сейф в Париж до март 2017, когато продуцентите Франк Маршал (който е в екипа на Уелс по време на снимките) и Филип Ян Римза обединават усилия за финализирането на филма.

The Other Side Of The Wind
The Other Side Of The Wind

Освен легендарния Джон Хюстън, във филма участват още близкия приятел на режисьора Питър Богданович (който е един от основните творци, работили по възстановяването на филмовите ленти и сглобяването на „пъзела”), Сюзан Страсбърг, Денис Хопър, Робърт Рандъм, Лили Палмър, Пол Мазурски, Клод Шаброл, както и бившата партньорка на Уелс Оя Кодар, която е и съавтор на сценария, заедно с режисьора. Със съвсем нов саундтрак, дело на 80-годишния майстор на нотите и носител на „Оскар” Мишел Льогран („Шербургските чадъри”, „Госпожиците от Рошфор”), както и с помощта на техническия екип, които работят по материала начело с носителя на „Оскар” монтажист Боб Муравски, визията на Уелс за „The Other Side of the Wind” е реализирана. Или поне така се надяват най-близките му сътрудници.

Едновременно сатира на класическата система на господство на студията в Холивуд и „обновяването” на представата за правене на кино в „онова” време, последната артистична авантюра на Орсън Уелс е впечатляващ къс от времето, съхранен през годините, а също и така дълго чаканата „нова” творба на един безспорен майстор. И няма как премиерата на филма да не бъде в програмата на най-стария филмов форум в света – във Венеция, като след това ще бъде показан и на фестивала в Ню Йорк. Плановете на Netflix са след това да разпространят „The Other Side of the Wind” в избрани киносалони, както и да го пуснат в стрийминг платформата на 2 ноември 2018.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments