Надали има гръмотевица, която може да се сравни със сър Антъни Хопкинс в действие! В едно увлекателно интервю преди три месеца той си спомня, че е през 1986 година е играл Лир в National Theatre и си дава сметка, че тогава е бил на… 48 години. „Нелепо. Тогава не разбирах, че съм прекалено млад. Нямах никаква представа как да изиграя тази роля…” Когато е вече на 80, безотказно изпълен с жар и енергия, той се впуска в лудешката история на ШекспирKing Lear” под режисурата на Ричард Еър („The Dresser”, „Notes on a Scandal”) и буквално помита всички по пътя си, за да се превърне – уверени сме в това – в един незабравим крал Лир.

Продукцията на Amazon Studios и ВВС 2, която вече имаше своята премиера във Великобритания, ще влезе ексклузивно в програмата на щатската мрежа Prime Video на 28 септември. И след като хвърлихме бегъл поглед към малка част от първо действие на една от най-прочутите трагедии ever, време е за пълен трейлър, за да се порадваме на сериозния актьорски екип и урагана Хопкинс.

…По-добре / родена да не беше, щом не знаеш / баща си да зарадваш по-добре!…
(превод Валери Петров)

Идейно е позиционирането на действието в един от възможните варианти на настоящето ни – отпада шансът средновековните костюми да създадат какъвто и да е предразсъдък, остават необременени, голи и жестоки човешки отношения, които няма шанс да се променят нито днес спрямо миналото, нито в бъдещето спрямо днешния ден. Власт, лицемерие, обич, презрение, недоверие, лъжи, измамни ходове, предателства, лудост – всички шекспирови бушуващи стихии са до болка познати. И така обичани – заради уникалния поетичен език, който не разказва, а предава образи чрез съвършенство.

На всички е известно как Гонерила и Регана декларират своята обич към баща си, а любимата му трета щерка Корделия честно и почтено признава, че на нея не са присъщи подобни ласкателства. Лир се възмущава, лишава я от наследство, харизва я на френския крал и я пропъжда от дома си. След като се отказва от управлението, Лир решава да гостува по ред на „любимите” си дъщери, които го унижават и прокуждат от домовете си с егоистична неблагодарност. Премиерът граф Глостър е предаден от Едмънд и ослепен, Лир се побърква, кралство и семейства потъват в кръв и разруха… Най-ценното в случая е обединената енергия на режисьора Еър и двигателя на продукцията – сър Антъни Хопкинс. А останалите членове на актьорския екип са изключително достойни партньори – начело с Ема Томпсън (Гонерила), Емили Уотсън (Регана), Джим Броудбент (Глостър), Джим Картър (Кент), Андрю Скот (Едгар) и младата звезда Флорънс Пю (Корделия).

Продуценти на тази телевизионна версия на „Крал Лир” са Playground („Howards End”, „The Dresser”) и Sonia Friedman Productions („The Dresser”), в партньорство с Lemaise Pictures Limited за ВВС Two . Копродуцентите от Amazon Studios имат правата за разпространение на продукцията в САЩ, Германия и Великобритания. За останалите „населени места” по света остава само да се надяват, че някога ще им се удаде случай да видят сър Хопкинс в пълния блясък на тази роля – и (евентуално) да го сравнят с постижението на (с година и половина по-младия) Иън Макелън, който в момента (по съвпадение) играе Лир на лондонска сцена. Ама пък какъв кеф би било това…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment